Een boek over 61 dagen Holleeder

Peter Elberse (L) en Eric Panhuis – Foto door Bob Bronshoff

Het proces tegen Willem Holleeder is één van de bekendste strafzaken van de Nederlandse geschiedenis. Journalisten Peter Elberse en Eric Panhuis hebben namens het ANP alle 61 zittingsdagen van dit proces bijgewoond. Hun verslag van deze procesdagen is nu gebundeld in het boek ‘Moord, macht en angst’.

Tekst door Marjolein Geels

Willem Holleeder is misschien wel de beruchtste crimineel van Nederland. Ondanks zijn veroordelingen stond hij lang bekend als ‘knuffelcrimineel’. In de periode dat hij niet achter slot en grendel zat, werd hij regelmatig gespot op zijn scooter in Amsterdam. Hij nam de tijd om met zijn fans op de foto te gaan en werd zelfs uitgenodigd als gast bij het televisieprogramma College Tour.

Zijn reputatie als ‘knuffelcrimineel’ brokkelde af op het moment dat er bekend werd gemaakt dat zijn zussen en ex-vriendin tegen hem zouden gaan getuigen. De strafzaak werd breed uitgemeten in de media, nadat zijn zus Astrid het boek ‘Judas’ uitbracht. Er volgden een televisieserie en zelfs een theaterstuk over het leven van Willem Holleeder en zijn familie. Daarnaast zijn er (eerder) diverse boeken verschenen over de misdadiger.

De Bunker

En nu is daar ook het boek ‘Moord, macht en angst’ van journalisten Peter Elberse en Eric Panhuis. Toch is dit boek anders dan de bestaande boeken. Dit boek gaat over alles wat afspeelde in de rechtbank waar Holleeder terecht stond: De Bunker in Amsterdam.

Weblog

De journalisten deden soms samen verslag, maar wisselden elkaar vooral af tijdens bij de zittingsdagen die plaatsvonden. Peter vertelt: “Deze strafzaak is zo groot, dat het alleen bijna niet te doen is. Om elkaar op de hoogte te houden van de dagen dat de ander niet aanwezig was, besloten we een weblog te starten. Hierin schreven we niet alleen inhoudelijk over zaak, maar ook over de sfeer rondom het proces. Na een aantal verslagen kwam het idee om ze te bundelen tot een boek.”

“In ons boek lees je opmerkelijke quotes van zowel Holleeder als van zijn zussen en ex die aan het woord zijn gekomen. We hebben het ook over de hele heisa om de rechtszaak heen,” vult Eric aan. “Op sommige dagen waren we nog net niet aan het vechten voor een plek in de Bunker. Meestal zwakt de aandacht bij langdurige rechtszaken na verloop van tijd een beetje af, maar dat is in deze zaak nooit het geval geweest.”

Familiedrama 

Volgens de journalisten is de aandacht rondom deze zaak nooit verzwakt, omdat de familie van Willem Holleeder is gaan praten. Peter: “Holleeder staat terecht voor het verordonneren van vijf liquidaties, waarbij er zes doden vielen.

Toch leek het soms meer te gaan over het familiedrama; het verraden van je eigen broer. Als zijn zussen niet waren gaan praten, weet ik zeker dat de zaak een stuk minder spectaculair geweest zou zijn. Wat mij het meest is bijgebleven is een verhoor van zijn zus Astrid, die Willem als het kwaad van alles ziet. De emoties liepen ontzettend hoog op en gingen door merg en been. Je weet van sommige verhalen natuurlijk niet wat er wel en niet waar van is, maar die verhalen laten je niet koud. De griezelige familieverhoudingen werden pijnlijk duidelijk tijdens dit verhoor.”

Dat de emoties hoog opliepen op dagen dat zijn zussen aanwezig waren, ondervond Eric ook: “Wanneer Astrid en/of Sonja aanwezig waren, hing er een bijzonder emotionele sfeer. Er werd gehuild en geschreeuwd. Die heftige emoties zullen mij altijd bijblijven.”

Het boek

Toch waren de zittingsdagen niet altijd even indringend, legt Eric verder uit. “Er zaten ook ‘saaiere’ dagen bij, om ze zo maar te noemen. Op dagen wanneer er bijvoorbeeld veel herhaald werd en er weinig nieuws te halen viel. Dan was de koffie niet aan te slepen. Een zittingsdag skippen kon niet, want voor je het weet mis je iets belangrijks.”

En na 61 zittingsdagen is het zo ver: het boek ‘Moord, macht en angst’ is af. Het boek is vanaf 15 mei 2019 verkrijgbaar en geeft een uniek inkijkje in de gang van zaken rondom de zittingsdagen in de Bunker.

Winnen
Wij mogen tien boeken weggeven. Wil jij kans maken? Laat je gegevens hieronder achter. We verloten onder alle inschrijvingen tien boeken.

Laat je contactgegevens achter en win - Inschrijving gesloten