Aan de basis van het nieuws. Sinds 1934.

Aan de basis van het nieuws. Sinds 1934.

Aannames en onjuistheden worden in de huidige maatschappij steeds vaker gebruikt als ‘bron’ voor nieuws. Daarom is het, juist nu, van belang dat je kunt vertrouwen op een onafhankelijke bron die op transparante wijze betrouwbaar nieuws levert. Dat doet het ANP.

Aan de basis van het nieuws.

Sinds de oprichting in 1934 maakt het ANP zich hard voor feitelijk gecheckt nieuws vanuit één onafhankelijke bron, zodat elk nieuwsmedium hierop kan bouwen. Van radioberichtgeving in de jaren 30 en de oprichting van een eigen beeldbank in 1946, tot de komst van het internet in de jaren 90. 

Nu is het ANP een innoverend nieuwsbedrijf, dat aan de slag gaat voor iedere organisatie die nieuwsexpertise wil benutten. Het ANP levert dagelijks feitelijk nieuws aan vrijwel alle Nederlandse media én biedt bedrijven en organisaties informatie-, pr- en communicatiedienstverlening. 

Het ANP levert geen nieuws aan particuliere nieuwsvolgers. Ben je op zoek naar het laatste nieuws? Ga op zoek bij je favoriete krant, radiostation of nieuwswebsite. Daar vind je ons nieuws terug.

anp redactie vroeger

ANP Business. Wij snappen media.

Sinds 2022 gebruikt ANP het label ANP Business om het portfolio aan informatie- pr- en communicatiediensten mee aan te duiden. Dit label is onderdeel van het ANP, maar staat los van onze onafhankelijke redactie. ANP Business biedt oplossingen voor organisaties die geen nieuws en informatie willen mislopen, die hun content nieuwswaardiger willen maken en die de media met de juiste boodschap willen bereiken. Deze organisaties willen (meer) earned media genereren en willen zich (beter) positioneren als kennisleider. ANP Business heeft mediaspecialisten met een journalistieke achtergrond in huis die daar bij helpen.
 

Feitelijke juistheid gegarandeerd.

Dagelijks gaan er zo'n 250 medewerkers voor vrijwel alle nieuwsmedia in Nederland aan de slag met de basis van het nieuws. Teams van researchers en redacteuren checken de binnenkomende ontwikkelingen, geruchten, tips, persberichten, andere mediaberichten, verifiëren dit bij de betreffende instanties of personen en maken het als bericht pas voor jou beschikbaar als de feitelijke juistheid gegarandeerd wordt. Eerder komt het niet bij je terecht.

 

Alle

Nederlandse media bouwen op het ANP

100 miljoen

foto's staan in de database van het ANP

250 nieuwsberichten

zijn dagelijks te gebruiken

600 fotografen

uit Nederland leveren aan het ANP

Zo komen we aan het nieuws.

Een deel van het nieuws is aangekondigd; denk aan demonstraties en gebeurtenissen in de politiek. De ANP-verslaggevers vergaren verder zelf nieuws door het land in te trekken. Daarnaast krijgen we veel tips en persberichten binnen. Ook werkt het ANP met buitenlandse persbureaus die ons van nieuws voorzien. Ten slotte speuren we handmatig en met speciale tools sociale media af voor opvallende berichten.

 

Het ANP bereikt dagelijks vrijwel alle Nederlandse media met nieuws, persberichten, foto's of andere diensten.

Het ANP bereikt dagelijks vrijwel alle Nederlandse media met nieuws, persberichten, foto's of andere diensten.

 

Hoe het ANP de feitelijke juistheid garandeert.

Voor het ANP is het essentieel dat de berichten die je van ons krijgt gecontroleerd, en daarmee feitelijk en betrouwbaar zijn. Daarom nemen we de tijd om een bericht, dat we bijvoorbeeld via social media hebben ontvangen, te controleren. Zo weet je zéker dat wat wij zeggen, ook waar is. Toch kun je op de snelheid van onze nieuwsberichten en persalarmen bouwen; met het ANP ben je altijd snel en accuraat op de hoogte.

 

anp redactie nu

Meer weten?

ANP voor journalisten

Meer informatie

ANP Business voor pr en communicatie

Meer informatie