Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Vind hier het antwoord op je vragen over het ANP.

Redactie

Hoe komen jullie aan nieuws?

Onze verslaggevers vergaren zelf nieuws door het land in te trekken. Daarnaast krijgen we veel tips en persberichten binnen. Een deel van het nieuws is aangekondigd; denk aan demonstraties en gebeurtenissen in de politiek. Ook werken we met buitenlandse persbureaus die ons van nieuws voorzien. Ten slotte speuren we handmatig en met speciale tools sociale media af voor opvallende berichten.

Hoe stuur ik een tip in?

Wil je een belangrijke nieuwsgebeurtenis met ons delen? Mail dan naar nieuwsdienst@anp.nl of bel 070 4141 401. Heb je andere vragen of opmerkingen? Kijk op onze contactpagina waar je terecht kunt.

Contactpagina
Kan iedereen nieuwsberichten van het ANP lezen en gebruiken?

Wij maken nieuwsberichten voor nieuwsmedia en andere bedrijven die nieuws willen delen met hun doelgroep. Zij gebruiken onze nieuwsfeiten als basis voor eigen nieuwsverhalen en andere communicatie. We delen onze nieuwsberichten daarom niet met het publiek.

Kan ik als nieuwsconsument gebruik maken van de ANP-app?

Nee. De ANP-app en overige ANP-nieuwsdiensten leveren nieuwsfeiten aan Nederlandse media. Zij verwerken het tot artikelen, nieuwsberichten en andere nieuwsuitingen, met als doel de nieuwsconsument te bedienen.

Wat is jullie relatie tot Talpa Network?

In 2018 wisselde het ANP van aandeelhouder en werd Talpa Network, het mediabedrijf van John de Mol, eigenaar. In 2021 kocht Chris Oomen het ANP van Talpa Network en werd daarmee de nieuwe, en huidige, eigenaar.

Lees meer over Chris Oomen

Foto en video

Wat is Visual Rights Group?

Visual Rights Group is een Belgisch juridisch bedrijf dat in opdracht van het ANP en Hollandse Hoogte met speciaal ontwikkelde software de foto’s uit onze databases vergelijkt met foto’s op het internet. Bedrijven die blijken beelden te gebruiken zonder toestemming of licentie worden door Visual Rights Group benaderd en ontvangen een voorstel om alsnog voor het gebruik te betalen. Foto’s gebruiken zonder licentie mag nooit. Voor vragen hierover kun je het beste mailen naar anp@visualrightsgroup.com.

Lees meer over Visual Rights Group
Ik sta op een van jullie foto's zonder dat ik toestemming heb gegeven, wat nu?

Naast tekstuele nieuwsberichten verslaan we ook het nieuws in beeld. We fotograferen in openbare ruimte als er een nieuwsaanleiding is en op uitnodiging bij verschillende evenementen en andere gebeurtenissen. Omdat we een persbureau zijn, dienen we altijd het belang van nieuwsgaring. Daarom hoeven we lang niet altijd toestemming te hebben van iedereen die we fotograferen, zodra er een nieuwsaanleiding is om de foto te maken en de foto in openbare ruimte of met toestemming van de desbetreffende organisatie is gemaakt. Heb je hier een vraag over?

Neem contact op
Hoe sluit ik me aan als fotograaf bij het ANP?

ANP en Hollandse Hoogte werken met een flinke groep professionele fotografen, die voor een groot deel op freelance basis met ons werken. Als je ook met ons wilt werken, stuur dan een mail naar fotograferen@anp.nl met (een link naar) je portfolio en je motivatie om met het ANP te werken. We kijken op basis daarvan of we bij elkaar passen en iets voor elkaar kunnen betekenen.

Wat is de verhouding tussen ANP en Hollandse Hoogte?

In 2018 heeft het ANP Hollandse Hoogte overgenomen. Hollandse Hoogte is onderdeel van het ANP en blijft een losstaand merk. Door deze combinatie kunnen we elkaar inhoudelijk versterken en kunnen we de positie van fotografen beter bewaken. Het ANP zorgt voor een non-stop productie van het dagelijks nieuws in beeld, met daarnaast een groot archief aan nieuwsfotografie. Bij fotobureau Hollandse Hoogte, sinds 2018 onderdeel van het ANP, vind je fotografische achtergronden, reportages, stockmateriaal, portretten, entertainmentbeeld en historische collecties.

De website van Hollandse Hoogte

Onze diensten

Ik wil (meerdere) op maat gemaakte ANP-diensten afnemen. Kan dat?

Als je meerdere op maat gemaakte diensten af wilt nemen van het ANP, kan je gebruik maken van de mogelijkheid om een pakket af te nemen. Met deze pakketten voorziet het ANP jou van op maat gemaakt nieuws binnen jouw branche. Dit kunnen wij combineren met bijvoorbeeld branche-specifieke analyses. Op deze manier positioneer je je zonder veel moeite als autoriteit bij je doelgroep. Binnen de samenstellingen van de pakketten zijn verschillende combinaties mogelijk.

Bekijk de ANP-pakketten
Is ANP Pers Support onderdeel van het ANP?

ANP Pers Support is onderdeel van het ANP. Wanneer je een persbericht verstuurt via deze dienst, wordt dit bericht verstuurd naar journalistiek Nederland en verschijnt hij op het ANP net, waar het grootste deel van de Nederlandse media gebruik van maakt. Meer informatie kun je vinden op de externe ANP Pers Support website.

ANP Pers Support
Geven jullie ook workshops en rondleidingen?

Bij het ANP worden verschillende workshops en rondleidingen gegeven om je een kijkje achter de schermen te bieden. Je kunt bijvoorbeeld een rondleiding over de redactie krijgen, waar we laten zien hoe een nieuwsredactie in zijn werk gaat en wat voor soorten content het ANP produceert. Om nog dieper in te gaan op verschillende aspecten van nieuws, bieden we de mogelijkheid om workshops te volgen. We delen we onze expertise graag met anderen. De workshops en rondleidingen zijn op aanvraag beschikbaar. Wil je een rondleiding of workshop aanvragen?

Kom bij ons langs

Werken bij het ANP

Kan ik een open sollicitatie sturen?

We zijn altijd benieuwd naar nieuw talent en nodigen je van harte uit om een open sollicitatie te sturen. Als er geen passende vacature online staat, raden wij je wel aan om eerst contact op te nemen via solliciteren@anp.nl, voordat je een open sollicitatie verstuurt.

Ik kwam een vacature tegen die niet op de ANP-website te vinden is. Is hij vervuld?

Wij hebben niet altijd invloed op externe (vacature)websites die onze vacatures overnemen. Het kan dan ook voorkomen dat een vacature al vervuld is, maar dat dergelijke websites hem nog niet verwijderd hebben. In dat geval raden we je aan om contact op te nemen met solliciteren@anp.nl, voordat je solliciteert.

Staat jouw vraag er niet bij?

Neem contact op met het ANP