Mededeling

ANP-fotografen Sem van der Wal en Robin van Lonkhuijsen winnen Nieuwsfoto en Sportfoto van het jaar

ANP-fotografen Sem van der Wal en Robin van Lonkhuijsen winnen Nieuwsfoto en Sportfoto van het jaar
Door Nana van Dijk · 09 Jan 2024
19 augustus 2023 - Sifan Hassan valt vlak voor de finish in de finale van de 10.000 meter tijdens de WK Atletiek. Foto: Robin van Lonkhuijsen / ANP

De juryprijs voor de Nieuwsfoto van 2023 is gewonnen door ANP-fotograaf Sem van der Wal met een foto van Dilan Yeşilgöz, Caroline van der Plas, Pieter Omtzigt, Geert Wilders en Mona Keijzer. Dit jaar is de Nieuwsfoto van het Jaar voor het eerst georganiseerd door Stichting Nieuwsfoto, waar ANP een partner van is. Voorgaande jaren was ANP de initiatiefnemer.

De foto van Sem van der Wal is volgens de jury de foto die de politieke aardverschuiving en de belangrijkste gebeurtenis van het jaar het best verbeeldt. De publieksprijs voor de beste Nieuwsfoto van het Jaar gaat naar Pim Ras met zijn foto van de huldiging van Feyenoord op de Coolsingel, na het behalen van het landskampioenschap.

13 december 2023 – Mona Keijzer (BBB), Dilan Yesilgoz (VVD), Pieter Omtzigt (NSC), Geert Wilders (PVV) en Caroline van der Plas (BBB) overleggen over een motie. Foto: Sem van der Wal / ANP

De juryprijs voor de Sportfoto van het Jaar is voor ANP-fotograaf Robin van Lonkhuijsen voor een foto van Sifan Hassan, na haar val in de finale van de 10.000 meter op het WK atletiek in Boedapest. De publieksprijs voor de Sportfoto van 2023 gaat naar Tom Bode voor zijn foto van Lutsharel Geertruida, na zijn winnende doelpunt in de klassieker tegen Ajax in de Johan Cruyff Arena.

‘De winnende foto’s tonen het vermogen van deze vakfotografen om beslissende momenten vast te leggen, van euforie tot vertwijfeling’ zegt Tjeerd de Boer, directeur van Stichting Nieuwsfoto. ‘Ze tekenen een jaar van onverwachte valpartijen en verrassende winnaars, zowel in de sport als in de politiek’.

Alle winnaars krijgen een prijs ter waarde van 5000 euro. Bijna 13 duizend mensen stemden voor de publieksprijzen. De jury onder leiding van voormalig nieuwslezer en Tweede Kamerlid Pia Dijkstra (Nieuwsfoto) en NOC*NSF voorzitter Anneke van Zanen – Nieberg (Sportfoto) had de keuze uit ruim 350 foto’s van meer dan 90 fotografen.

Tot en met 29 januari worden in het Atrium van het Stadhuis de honderd beste foto’s tentoongesteld. De twintig genomineerde foto’s zijn daarna nog tot en met 14 april te bekijken bij Beeld & Geluid in Den Haag. De verkiezing van de Nieuwsfoto en Sportfoto van het Jaar wordt georganiseerd door de Stichting Nieuwsfoto en mede is mogelijk gemaakt door de Gemeente Den Haag, Nederlandse Loterij, Sony, Cameraland, DPG Media, ANP, Beeld & Geluid en de Nederlandse Sportpers (NSP).

Nana van Dijk
Nana van Dijk
nana.van.dijk@anp.nl

Contact

Neem contact op

Een aanvraag doen, meer weten of gewoon een snelle vraag? We beantwoorden je vragen elke werkdag van 09:00 tot 17:00 uur.

Bel me terug

Laat je nummer achter en we bellen
je zo snel mogelijk terug.

Bedankt! Je wordt zo snel mogelijk terug gebeld.

Je gaat akkoord met de voorwaarden