Blik op het ANP

Zes vragen aan een ANP'er: nieuwslezer Robert-Jan Knook

Zes vragen aan een ANP'er: nieuwslezer Robert-Jan Knook
Door Franca Grimbergen · 19 Jul 2021
nieuwslezer robert-jan knook
Robert-Jan Knook aan het nieuwslezen in de radiocel op de redactie. Foto: Kees van de Veen

Er werken meer dan 165 mensen voor het ANP. Van journalisten tot ICT’ers en van fotografen tot accountmanagers: allemaal dragen ze op hun eigen manier iets bij aan het persbureau. Dat een journalist het laatste nieuw verslaat en een ICT’er ervoor zorgt dat alles op technische rolletjes loopt, weet iedereen. Maar wie zijn de gezichten achter deze functietitels en wat weet je nog niet van ze?

Elke maand beantwoordt een ANP'er zes vragen. Diegene vertelt over de grootste valkuil in zijn/haar/hun werk, noemt wijze lessen en de onbekende aspecten van het werk bij ANP. Lees deze maand over nieuwslezer Robert-Jan Knook.

Hoe ben je bij het ANP terechtgekomen?

“In 1998 kwam ik bij het ANP werken als freelance nieuwslezer. Toenmalig radiohoofd Bert Kok vroeg of ik wilde komen lezen nadat ik hem had geïnterviewd voor mijn afstudeerscriptie van de studie Communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. De scriptie ging over de veranderingen in het Nederlandse radionieuws in de decennia na de Tweede Wereldoorlog. Ik concludeerde dat het radionieuws op twee punten anders was. Ten eerste het format door toevoeging van muzikale elementen en daarnaast door de veel lossere manier van lezen. Het is eigenlijk meer vertellen geworden in plaats van voorlezen. Van 2003 tot 2010 werkte ik bij BNR Nieuwsradio als Station Manager.”

"Het nieuws gaat 24 uur per dag, zeven dagen per week door. Als nieuwslezer werk je dus ook op onregelmatige tijden."

"Het nieuws gaat 24 uur per dag, zeven dagen per week door. Als nieuwslezer werk je dus ook op onregelmatige tijden."

— Robert-Jan Knook

Wat weet niemand over jouw baan, dingen waar je wel vaak mee te maken krijgt?

“Wat niemand denk ik weet is dat je als nieuwslezer wel eens droomt van de situatie dat je te laat bent voor een bulletin. Dan moet je heel hard naar de studio rennen en maar hopen dat je dan nog op tijd bent. Gelukkig blijft het meestal bij een droom. Toch is het me wel eens overkomen en het grote nadeel is dat je dan onvoldoende adem hebt om een goed radiobulletin te lezen. Je hoort het meteen aan iemand die praat als hij of zij vlak daarvoor snel of hard heeft gelopen.

Wat mensen zich waarschijnlijk ook niet altijd realiseren is dat het nieuws 24 uur per dag en zeven dagen per week doorgaat. Je werkt dus als nieuwslezer ook op onregelmatige tijden. Zo sta ik regelmatig om 04.00 uur op zodat ik op tijd op de redactie in Den Haag ben. Gelukkig zijn er dan nog geen files. Een lekke band is dan ook niet handig, want dan moet de collega die je aflost even blijven zitten.”

Wat is het meest spannende, ontroerende of bijzondere anekdote over je werk bij het ANP?

“Natuurlijk maak je als nieuwslezer ook bijzondere nieuwsmomenten mee. Ik kan me nog heel goed het ski-ongeluk van prins Friso herinneren. We zagen een persalarm op Reuters maar er stond alleen bij dat het om iemand van de koninklijke familie ging, dus we wisten nog niet wie het was. We lazen meteen een extra uitzending met het bericht dat er iemand onder een lawine terecht was gekomen. Toenmalig koningin Beatrix was ook in Oostenrijk. Pas na een paar minuten werd duidelijk dat het prins Friso was.

Dit soort nieuwsdagen zijn altijd zeer hectisch waarbij je vooral moet zorgen dat je kalm blijft en het nieuws zo duidelijk mogelijk doorgeeft. In mijn presentatie- en mediatrainingen geef ik de deelnemers dan ook tips op basis van dit soort voorbeelden. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je bent voorbereid op zoiets, dus oefen het desnoods een keer.”

Wat wilde je vroeger worden?

“Het is een eer om te mogen nieuwslezen voor het ANP. Als jongen van zestien droomde en hoopte ik ooit te mogen nieuwslezen voor een landelijk radiostation. Het zijn er inmiddels veel meer. Ik hou ervan in de spotlights te staan. Dat verklaart ook mijn andere werk als dagvoorzitter, presentator en gespreksleider. Verhalen maken hou ik ook van. Sinds vorig jaar ben ik bijzondere trouwambtenaar en heb ik al meerdere huwelijken mogen sluiten. Mijn doel is een compact levensverhaal te maken met een lach en een traan. Tot nu toe is dat elke keer gelukt. Tot in 2023 staan al huwelijken geboekt."

"Als jongen van zestien droomde en hoopte ik ooit te mogen nieuwslezen voor een landelijk radiostation. Het zijn er inmiddels veel meer."

"Als jongen van zestien droomde en hoopte ik ooit te mogen nieuwslezen voor een landelijk radiostation. Het zijn er inmiddels veel meer."

— Robert-Jan Knook

Waar krijg je het meeste energie van in je werk?

“Nieuwslezen doe je niet alleen. Het geeft me energie om de bulletins met de collega’s samen te stellen. We zijn opbouwend kritisch naar elkaar zodat ik ook elke dag nog leer hoe je een bericht beter kunt maken. Spelen met teksten is leuk. Bij het ANP werk ik sinds enkele maanden ook voor de eindredactie. Dat is de plek waar alle berichten samenkomen voordat ze naar de Nederlandse media gaan. Mijn ervaring bij de radio kan ik daar goed gebruiken. Ik hoop nog lang voor het ANP te mogen werken.”

Marketeer bij het ANP

Naast Robert-Jan Knook vertellen meer ANP'ers over het werk bij het persbureau. Zoals Niels Bersma, online marketeer.

Lees het interview

Achter de schermen

Ook op social media is het ANP actief. Zo geven we op Instagram een kijkje achter de schermen en laten we je kennismaken met het persbureau.

Het ANP op Instagram
Franca Grimbergen
Franca Grimbergen
franca.grimbergen@anp.nl

Contact

Neem contact op

Een aanvraag doen, meer weten of gewoon een snelle vraag? We beantwoorden je vragen elke werkdag van 09:00 tot 17:00 uur.

Bel me terug

Laat je nummer achter en we bellen
je zo snel mogelijk terug.

Bedankt! Je wordt zo snel mogelijk terug gebeld.

Je gaat akkoord met de voorwaarden