Blik op het ANP

Journalistieke kwartaalupdate - Q1 van 2022

Journalistieke kwartaalupdate - Q1 van 2022
Door Freek Staps · 04 Apr 2022
Hoofdredacteur Freek Staps op de ANP-redactie.
Hoofdredacteur Freek Staps op de ANP-redactie. Foto: ANP / Lex van Lieshout

En we dachten nog zo dat we dit jaar journalistiek misschien wel wat rustiger zouden beginnen. 

Toen wonnen we de Zilveren Camera.

En was er een gijzeling in een Apple-winkel, waar roddelen gevaarlijk bleek en feitelijke journalistiek noodzakelijk.

Ook brak de oorlog in Oekraïne uit die onze nieuwsproductie opnieuw een zwengel gaf.  De buitenlandredactie is versterkt, de nachten zijn flink bezet en de fotoredactie krijgt dagelijks zo'n 6.000 beelden die met het conflict van doen hebben. 

Ondertussen hebben we voor het eerst de Nederlandse journalistiek - misschien wel de meest kritische doelgroep die er is - gevraagd naar hoe we ze ondersteunen in hun dagelijkse werk. We analyseren de honderden reacties op dit moment. Wat al wel opvalt: het woord 'betrouwbaarheid' valt vaak. En precies op de manier zoals we hopen.

Deze kwartaalrapportage sluit daar hopelijk op aan.

Verkiezingstool miljoenen keren bekeken

Door Erik Willems, ICT-er bij ANP/LocalFocus

Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen leverde het ANP de voorlopige verkiezingsuitslagen. Deze werden op de verkiezingsavond en in de daaropvolgende nacht bekendgemaakt. Alle gemeenten gaven de uitslagen door. Grotendeels geautomatiseerd, maar er was ook een belteam aan het werk voor verificaties en hulp. De uitslagen liepen onder meer een tool van ANP/Localfocus in. Deze tool is 15 miljoen keer bekeken, met op het hoogtepunt 34.000 weergaven per minuut. De tool stond op dertig mediasites en was te zien in tv-uitzendingen van meerdere regionale omroepen.

Persalarmen, berichtenstroom en oordoppen door Erik Raven

Door Erik Raven, chef Binnenland

Nu de coronacrisis goeddeels achter de rug lijkt, is er ook een einde gekomen aan de reeks van vele tientallen persconferenties waarop het kabinetsbeleid voor de komende periode werd afgekondigd. Belangrijke en bewerkelijke gebeurtenissen waar alle redacties elke persconferentie weer vol op inzetten. Het aantal verstuurde persalarmen is ongekend. In 2021 zijn maar liefst 439 coronagerelateerde persalarmen verstuurd.

De tientallen redacteuren en verslaggevers maakten elke keer een stroom aan berichten. Het nieuws begon bij de politieke redactie die verslag deed van de persconferenties maar leverde minstens zoveel berichten op in de reactiesfeer. Van BuzzE, dat standaard de entertainment- en theatersector aanhoorde, tot Sport dat keek of de stadions al gevuld mochten worden en Economie, dat doorlopend de grieven van de zwaar getroffen horeca optekende. Tot slot was er dan nog de journalist die buiten het ministerie van Justitie op straat verslag deed van de gebruikelijke lawaaidemonstratie. Standaard met oordoppen in tussen sirenes, vuurwerk en pannendeksels.

Journalistieke kwartaalupdate - Q4 van 2021

Andere kwartaalupdates teruglezen? We hebben er heel wat voor je klaar staan. Zoals onder andere deze, over het laatste kwartaal van vorig jaar.

Naar update
Freek Staps
Freek Staps
freek.staps@anp.nl

Contact

Neem contact op

Een aanvraag doen, meer weten of gewoon een snelle vraag? We beantwoorden je vragen elke werkdag van 09:00 tot 17:00 uur.

Bel me terug

Laat je nummer achter en we bellen
je zo snel mogelijk terug.

Bedankt! Je wordt zo snel mogelijk terug gebeld.

Je gaat akkoord met de voorwaarden