Blik op het ANP

Journalistieke kwartaalupdate - Q4 van 2022

Journalistieke kwartaalupdate - Q4 van 2022
Door Freek Staps · 27 Dec 2022
Hoofdredacteur Freek Staps op de ANP-redactie. Foto: ANP / Lex van Lieshout

Beste ANP-gebruiker of nieuwsvolger,

Terugkijken past slecht bij het ANP. We zijn een journalistieke redactie die telkens weer opveert bij opkomend nieuws en bij actuele ontwikkelingen. We kijken liever vooruit.

Toch, aan het einde van een duchtig nieuwsjaar, een paar cijfers over onze redactionele productie. Los daarvan hebben we ook geïnnoveerd, zoals dat naast tekst, foto en radio nu graphics een volwaardige vierde poot van onze productie is. Ook begonnen we de ANP Bronnenbank, een verzameling van bijna 2.000 verrassende en diverse bronnen. We hopen dat we je hiermee net zoveel kunnen ondersteunen als met de journalistieke agenda die duizenden keren per dag geraadpleegd wordt.

Grote getallen. En dat terwijl het nieuws met een enkel feitje lijkt te beginnen.

 

Excuses slavernijverleden

Premier Rutte hield op 19 december een historische toespraak omdat hij namens de Nederlandse staat zijn excuses aanbood voor het slavernijverleden. Ook in Suriname en op de Antillen waren bewindvoerders om verontschuldigingen aan te bieden. ANP-fotograaf Bart Maat was in Suriname om het moment vast te leggen en correspondenten in Suriname en het Caribisch deel van het koninkrijk deden verslag van de bijeenkomsten die rond de speech werden gehouden.

Strafproces MH17-zaak

Op 17 november 2022 kwam - na meer dan 2,5 jaar en bijna zeventig zittingsdagen  - een einde aan de strafzaak over het neerhalen van vlucht MH17. Het MH17-proces was in meerdere opzichten een uniek strafproces in Nederland. Het was de strafzaak over het nationale trauma, wat de vliegramp toch wel genoemd mag worden. Het speelde zich af tegen de achtergrond van een internationaal conflict. En speelt, want terwijl de zaak bezig was, viel Rusland Oekraïne binnen. Daarnaast was de vliegramp niet alleen een nationale ramp, maar ook een persoonlijke ramp voor elke individuele nabestaande. Het ANP heeft alle zittingsdagen gevolgd. Bijna altijd vanuit de rechtbank, soms via livestream.

Voor een heleboel media, nationaal en internationaal, is het niet mogelijk om al die zittingsdagen te volgen. Juist daarom is het belangrijk dat er altijd iemand van ANP zit zodat van iedere zitting verslag kan worden gedaan.

Louis van Gaal sluit derde periode als bondscoach af

Met de uitschakeling van het Nederlands elftal op het WK voetbal is er ook een einde gekomen aan het tijdperk Louis van Gaal bij Oranje. Hij was maar liefst drie termijnen bondscoach. De beeldbank staat vol met foto´s van deze markante trainer. 

Dit staat er op de nieuwsagenda in 2023

Nu 2022 bijna ten einde is, kijken we alvast vooruit naar 2023. Welke nieuwsmomenten uit de ANP Agenda gaan we volgend jaar sowieso tegenkomen?

Naar het artikel

Journalistieke kwartaalupdate - Q3 van 2022

Een inzicht in onze bijdrage aan de kwalitatief hoogstaande Nederlandse nieuwsjournalistiek.

Naar de kwartaalupdate
Freek Staps
Freek Staps
freek.staps@anp.nl

Contact

Neem contact op

Een aanvraag doen, meer weten of gewoon een snelle vraag? We beantwoorden je vragen elke werkdag van 09:00 tot 17:00 uur.

Bel me terug

Laat je nummer achter en we bellen
je zo snel mogelijk terug.

Bedankt! Je wordt zo snel mogelijk terug gebeld.

Je gaat akkoord met de voorwaarden