Mededeling

Eric Brinkhorst wint de Jos van Leeuwen Fotoprijs én de Publieksprijs

Eric Brinkhorst wint de Jos van Leeuwen Fotoprijs én de Publieksprijs
Door Franca Grimbergen · 22 Jan 2020
Scheveningen, 1 januari 2019 - De vonken van het vreugdevuur waaien de verkeerde kant op, wat voor schade en brandgevaar zorgt. Foto: Eric Brinkhorst

Fotograaf Eric Brinkhorst heeft met zijn foto van de vonkenregen in Scheveningen de Jos van Leeuwen Fotoprijs 2019 gewonnen. Hij kreeg de onderscheiding voor de beste nieuwsfoto van het jaar uit handen van de naamgever, fotojournalist Jos van Leeuwen in Den Haag. Hij ontving het Jos van Leeuwen-beeld en een fotocheque, mede mogelijk gemaakt door Colorwood Photo.

De jury stemde unaniem voor de foto omdat die "zich ontwikkelde tot een icoon van een van de zaken die het nieuws in 2019 beheersten". "Een onvervalste nieuwsfoto, waarbij je als kijker de beleving hebt er middenin te staan", zei jurylid Leo Blom. De fotoprijs werd voor de tweede keer uitgereikt door het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) en fotobureau Hollandse Hoogte. In totaal waren er vijf foto’s genomineerd. Alle genomineerde foto's zijn gemaakt door fotografen van ANP en Hollandse Hoogte.

Nieuwjaarsnacht

Brinkhorst maakte de foto in de nieuwjaarsnacht van 2019 in Scheveningen toen er een vonkenregen over het Haagse stadsdeel trok als gevolg van uit de hand gelopen vreugdevuren. Dit leidde tot veel ophef omdat de gemeente te weinig had gedaan aan handhaving van de te hoge houtstapel. Het resulteerde uiteindelijk in het vertrek van de Haagse burgemeester Pauline Krikke.

"Iemand naast me tikte me aan en zei: Hé je staat in de fik."

"Iemand naast me tikte me aan en zei: Hé je staat in de fik."

— Eric Brinkhorst

Publieksprijs

De fotograaf won eveneens met dezelfde foto de Jos van Leeuwen Publieksprijs. Die werd onthuld door Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib, tijdens een bijeenkomst waarbij ook het 85-jarig bestaan van het ANP werd gevierd. Voor deze prijs koos het publiek uit twaalf kanshebbers, een voor elke maand van 2019.

De fotograaf vertelde dat hij de foto in het eerste half uur van 2019 heeft gemaakt. "Ik stond te wachten tot er iemand voorbijkwam." Op een gegeven moment vatte hij zelf vlam, zei hij. "Iemand naast me tikte me aan en zei: Hé je staat in de fik."

Jos van Leeuwen

De prijzen zijn vernoemd naar Jos van Leeuwen, een rasechte Haagse nieuwsfotograaf die al decennia lang het regionale nieuws in beeld brengt. Vorig jaar ging de juryprijs naar Alexander Schippers en de publieksprijs naar Steven van der Kruit.

Leo Blom, Eric Brinkhorst en Jos van Leeuwen. Foto: Marco de Swart
Kamervoorzitter Khadija Arib en Eric Brinkhorst. Foto: Marco de Swart

De beste nieuwsbeelden van 2019

Onze fotografen hebben het nieuws van 2019 in beeld gebracht; van de landelijke nieuwsgebeurtenissen tot opvallende regionale evenementen. We hebben de beste beelden samengebracht.

Bekijk de video

De vijf genomineerden

De overige genomineerde fotografen waren Siese Veenstra, Marcel van den Bergh, Marcel van Hoorn en Robin van Lonkhuijsen. Bekijk interviews met deze vier genomineerden en de winnaar op de plek waar ze hun foto hebben gemaakt.

Franca Grimbergen
Franca Grimbergen
franca.grimbergen@anp.nl

Contact

Neem contact op

Een aanvraag doen, meer weten of gewoon een snelle vraag? We beantwoorden je vragen elke werkdag van 09:00 tot 17:00 uur.

Bel me terug

Laat je nummer achter en we bellen
je zo snel mogelijk terug.

Bedankt! Je wordt zo snel mogelijk terug gebeld.

Je gaat akkoord met de voorwaarden