Mededeling

Talpa Network verkoopt het ANP aan Chris Oomen

Talpa Network verkoopt het ANP aan Chris Oomen
Door Martijn Bennis · 28 May 2021
anp redactie
De redactie van het ANP in 2019. Foto: Kees van de Veen

Het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) komt in andere handen. Talpa Network verkoopt het ANP aan maatschappelijk investeerder Chris Oomen, de voormalige topman van DSW.

Chris Oomen koopt het ANP vanuit zijn wens om het persbureau voor de lange termijn continuïteit te bieden. “Het ANP is onderdeel van het Nederlands maatschappelijk erfgoed. Het persbureau voorziet ons land sinds 1934 van een onafhankelijke journalistieke feitenbasis en heeft daarmee een belangrijke maatschappelijke taak. Het ANP is financieel gezond en is er een groeistrategie voor de komende jaren. Deze combinatie van factoren is voor mij ideaal. Ik wil het ANP dan ook voor de lange termijn in portefeuille houden.”

anp chris oomen
Portret van Chris Oomen. Foto: ANP / Remko de Waal
anp martijn bennis
Portret van Martijn Bennis. Foto: ANP / Lex van Lieshout

Martijn Bennis, algemeen directeur van het ANP, is blij met de nieuwe eigenaar. “Het ANP heeft een groot belang bij een eigenaar die oog heeft voor zowel het maatschappelijke als het financiële rendement. Oomen heeft steeds gezegd dat hij een aandeelhouder is, met de nadruk op houder. Ik heb de samenwerking met Talpa Network altijd als zeer plezierig ervaren en partijen zullen de prettige samenwerking voortzetten. Ik heb begrip voor het feit dat Talpa Network streeft naar activiteiten die een Network vormen en elkaar versterken.”

Talpa Network kocht het persbureau in 2018 bij de start van het netwerk. Inspelend op de continu veranderende markt en de impact van Corona heeft Talpa Network het accent in haar strategie enigszins verlegd en meer focus aangebracht. Daardoor past het ANP niet langer als een van de kernonderdelen binnen het netwerk. John de Mol, eigenaar van Talpa Network, ziet de verkoop als een logische stap. “Het ANP is een prachtig bedrijf, maar de synergie met Talpa Network is vanwege onze focusverlegging afgenomen. Ik ben verheugd dat het ANP met Chris Oomen een uitstekende nieuwe eigenaar krijgt voor de lange termijn.”

Het huidige management en Chris Oomen hebben elkaar gevonden in de ambitie om het ANP verder te ontwikkelen, financieel gezond te houden en tegelijk de betekenis van het ANP als onafhankelijke nieuwsleverancier te vergroten. Het directieteam van het ANP verbindt zich voor meerdere jaren aan het ANP.

Ook ANP-hoofdredacteur Freek Staps verwelkomt de nieuwe eigenaar: "Chris Oomen heeft zich uitgesproken voor onze kernwaarden en de journalistieke onafhankelijkheid die onze afnemers en heel Nederland van ons verwachten. Hij onderschrijft onze maatschappelijke rol en waarborgt de redactiestatuten. Hiermee ontstaat een degelijke basis voor ons werk dat gediend is bij kalmte en stabiliteit. Nieuws zelf is al enerverend genoeg. Onze ondernemingsraad en redactieraad hebben ingestemd met deze overname."

Jacques Kuyf blijft lid van de Raad van Commissarissen in de rol van voorzitter. De nieuwe aandeelhouder draagt twee nieuwe commissarissen voor.

Biografie Chris Oomen

Chris Oomen (1949) is opgeleid tot apotheker aan de Universiteit van Leiden. Hij was in 1986 bedenker en (mede)oprichter van Optiver, inmiddels wereldwijd actief in de handel in derivaten. Zijn belang in dit bedrijf vormt de basis van zijn vermogen.

Oomen kwam in 1979 in dienst van zorgverzekeraar DSW waar hij in 1986 bestuursvoorzitter werd. DSW trok onder zijn leiding jaarlijks aandacht als zorgverzekeraar die als eerste de premies bekend maakte. In 2019 nam hij afscheid als bestuurder. Bij deze gelegenheid gaf hij aan het geld dat hij bij DSW had verdiend terug te geven aan de zorg. Daarnaast steunt hij een groot aantal stichtingen en instellingen. 

Zo financiert Oomen onder meer Het Daan Theeuwes Centrum, een instituut dat zich richt op de zorg voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Hij kwam in maart 2021 in het nieuws met een bod op het Bronovo ziekenhuis dat hij wil behouden voor de zorg. In Delft is hij financier en (mede)initiatiefnemer van het Huis van Delft waar in de voor het publiek toegankelijke gedeelte een 2000 m2 groot kunstwerk van Job Smeets wordt opgenomen dat een icoon voor de stad moet worden.  

Oomen woont in Delft. Hij is getrouwd en heeft drie volwassen kinderen.

Voor meer informatie over ANP

Martijn Bennis: 0620444417

Voor meer informatie over Talpa Network

Erna Schmidt: erna.schmidt@talpanetwork.com

Martijn Bennis
Martijn Bennis
martijn.bennis@anp.nl

Contact

Neem contact op

Een aanvraag doen, meer weten of gewoon een snelle vraag? We beantwoorden je vragen elke werkdag van 09:00 tot 17:00 uur.

Bel me terug

Laat je nummer achter en we bellen
je zo snel mogelijk terug.

Bedankt! Je wordt zo snel mogelijk terug gebeld.

Je gaat akkoord met de voorwaarden