Mededeling

Nieuwe Stichting Nieuwsfoto zet de fotojournalist centraal

Nieuwe Stichting Nieuwsfoto zet de fotojournalist centraal
Door Nana van Dijk · 10 Jan 2023
De landelijke pers aan het werk bij een bezoek van koningin Maxima aan de Utrechtse wijk Leidsche Rijn. Foto: ANP / Erik van 't Woud

Beeld & Geluid, het ANP en de Nederlandse Sport Pers (NSP) richten Stichting Nieuwsfoto op.

Doel is de nieuwsfotografie in al zijn facetten scherper onder de aandacht te brengen: beeldmakers die nieuwsgebeurtenissen vastleggen onder vaak zeer lastige omstandigheden, bijvoorbeeld tussen demonstranten en Mobiele Eenheid in, of dagenlang postend op het Binnenhof. Deze fotografen vertellen met één foto een heel nieuwsverhaal en leggen de geschiedenis vast in één prangend beeld. De Stichting heeft verder als missie om aandacht voor fotojournalistiek te vragen ter bevordering van nieuwswijsheid.

Nieuwsfoto van het jaar

De toekenning van een prijs voor de ‘Nieuwsfoto van het jaar’ is een van de activiteiten die de Stichting gaat opzetten. Op dit moment is het ANP de organisator van de Nieuwsfoto van het jaar. Het ANP heeft er voor gekozen om afstand te nemen van de organisatie omdat ANP Foto de grootste leverancier is van nieuwsfoto’s. “Onafhankelijkheid is voor het ANP een groot goed en daar hoort bij dat de fotoprijs door een onafhankelijke partij, met een onafhankelijke jury wordt georganiseerd”, aldus ANP-directeur Martijn Bennis. 

Sportfoto van het jaar

Ook de Sportfoto van het jaar, die nu nog door de NSP wordt georganiseerd, zal voortaan onder de vleugels van de nieuwe Stichting worden gepresenteerd. “Al enkele jaren proberen we - eerst zelfstandig, later met de Zilveren Camera - het moeilijke werk van sportfotografen onder de aandacht te brengen. Sportfotografie in weer en wind, in volle stadions en langs verlaten wegen, vereist een hoge vakbekwaamheid en verdient meer aandacht en erkenning. Die zaken hopen we via de nieuwe stichting breed te kunnen etaleren”, zegt Gerard den Elt, algemeen secretaris van de NSP. 

Naast de fotoprijzen zal de Stichting Nieuwsfoto zich bezighouden met de organisatie van  publieksevenementen en educatieve programma’s. De stichting heeft als doel om door het bieden van meer kennis over  (foto)journalistiek de maatschappij nieuwswijzer te maken. De Gemeente Den Haag heeft laten weten het initiatief te ondersteunen.

Stichting

Elke Smelt, Manager Publiek Beeld & Geluid: “Deze samenwerking biedt kansen om het bewustzijn over thema’s als nieuws en persvrijheid nog beter onder de aandacht te brengen bij een groter publiek. De dagelijkse stroom aan nieuwsfoto’s is bijna niet bij te houden, laat staan de context waarin je deze moet begrijpen. Terwijl dit juist zo belangrijk is om goed geïnformeerd een mening te vormen over de actualiteit.”

Stichting Nieuwsfoto wordt voorlopig geleid door Tjeerd de Boer, hoofd programmering en ontwikkeling van Beeld & Geluid in Den Haag. Het bestuur benoemt binnenkort de eerste directeur.

Nana van Dijk
Nana van Dijk
nana.van.dijk@anp.nl

Contact

Neem contact op

Een aanvraag doen, meer weten of gewoon een snelle vraag? We beantwoorden je vragen elke werkdag van 09:00 tot 17:00 uur.

Bel me terug

Laat je nummer achter en we bellen
je zo snel mogelijk terug.

Bedankt! Je wordt zo snel mogelijk terug gebeld.

Je gaat akkoord met de voorwaarden