Blik op het ANP

Journalistieke kwartaalupdate - Q1 van 2023

Journalistieke kwartaalupdate - Q1 van 2023
Door Freek Staps · 06 Apr 2023
Hoofdredacteur Freek Staps. Foto: ANP / Jan de Groen

Beste ANP-gebruiker of nieuwsvolger,

Het ANP heeft de afgelopen jaren ingezet op meer regionale verslaggeving en gezien de nieuwsontwikkelingen was dat geen overbodige luxe. De invloed van de provincies op grote dossiers is navenant toegenomen en de stormachtige groei van BBB belooft, hoe dan ook, nieuwswaardig te worden.

Provinciehuis in Assen. Foto: Persbureau Meter

We gaan nog verder opschalen en passen onze organisatie hierop aan. We stellen regionale redacteuren aan die vanuit de provinciehuizen over het nieuws rondom de coalitievorming, de standpuntbepaling en andere politiek-bestuurlijke ontwikkelingen zullen berichten. Dat geeft afnemers een betere informatiepositie en de mogelijkheid zelf de diepte in te gaan.

Tevens maken we een subagenda (te vinden in de Agenda onder ‘Provinciale Staten’) om journalistiek voorbereid te zijn. We horen graag wat jouw redactie verder nog nodig heeft uit de regio.

Freek Staps, hoofdredacteur ANP

Caroline van der Plas vol ongeloof na bekendmaking exitpoll

door Sem van der Wal

De meeste partijleiders kiezen ervoor om de exitpolls in een andere ruimte af te wachten en pas later te reageren. BBB-leider Caroline van der Plas bleef gelukkig de hele avond tijdens de bekendmaking van de uitslagen van de Provinciale Statenverkiezingen bij de andere aanwezigen staan waardoor ze goed te volgen was.

Zodra de eerste exitpoll in aantocht was verzamelden journalisten, cameramensen en fotografen zich om haar heen. Er was duw- en trekwerk nodig om vooraan te staan zodat ik haar reactie goed kon vastleggen.

Uitslagenavond BBB. Foto: ANP / Sem van der Wal

Direct na de eerste exitpoll barstte het feest in Bathmen los. Ik maakte in een paar minuten tijd honderden foto’s van het ongeloof en de vreugde bij Van der Plas. De beste foto’s stuurde ik vanuit mijn camera rechtstreeks naar collega-fotograaf Koen van Weel, die de remote edit op zich nam. Binnen een tijdsbestek van enkele minuten na de exitpoll waren de foto’s door alle afnemers te gebruiken.

Tientallen grafieken over de verkiezingen

door Yordi Dam

Zo rond verkiezingstijd kijkt vrijwel heel Nederland naar cijfers, in plaats van alleen de statistiektypes. Met de redactie Data & Graphics coverden we de stembusgang voor, tijdens en na 15 maart.

Deel van de stemmen (in %) op BBB bij Provinciale Statenverkiezingen 2023. Widget: ANP / Gemaakt met LocalFocus

Van de datavisuele voorproducties in aanloop naar de stemdag (hoeveel partijen doen in elke provincie mee? Waar kun je stemmen? In welk waterschap ligt mijn gemeente eigenlijk?) tot de cijfertjes-extravaganza in het uitslagendashboard tijdens verkiezingsnacht. We maakten in totaal 28 grafieken en 16 kaarten, waaronder ook die na afloop van de verkiezingen waarin we wat meer duiding gaven aan de uitslagen.  

Aardbevingen Turkije en Syrië

door Gerline van der Giessen

Het was nog donker buiten toen ik mij 15 februari als een van de eersten meldde bij de persbalie in Beeld & Geluid in Hilversum voor de nationale actiedag van Giro555. De laptop was nog maar net uitgeklapt toen live een tussenstand bekend werd gemaakt: 28,6 miljoen euro voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië, iets meer dan een week geleden.

Ik sloot snel aan in de rij met media voor een interview met actievoorzitter Michiel Servaes, ging naarstig op zoek naar een BN’er in het belpanel die tijd had om een quote te geven en sprak ik met een uit Raqqa gevluchte studente. Omdat er zowel overdag als 's avonds een verslaggever ter plekke was, konden allerlei verschillende verhalen verteld worden. Verhalen die vanaf de redactie lang niet allemaal gemaakt hadden kunnen worden.

ANP-fotograaf Bart Maat lanceert fotoboek

Op 13 maart 2023 lanceerde ANP-fotograaf Bart Maat zijn boek ‘Functie elders’. Met dit fotoboek geeft hij een kijkje achter de schermen van een onstuimig crisisjaar van het kabinet. Wij spraken hem.

Bekijk het artikel

ANP Business lanceert ANP Persportaal

ANP Business, het zakelijke label van het ANP, lanceert op 16 maart 2023 de website ANP Persportaal, waar journalisten en andere geïnteresseerden terecht kunnen voor persberichten en expertquotes.

Bekijk het artikel
Freek Staps
Freek Staps
freek.staps@anp.nl

Contact

Neem contact op

Een aanvraag doen, meer weten of gewoon een snelle vraag? We beantwoorden je vragen elke werkdag van 09:00 tot 17:00 uur.

Bel me terug

Laat je nummer achter en we bellen
je zo snel mogelijk terug.

Bedankt! Je wordt zo snel mogelijk terug gebeld.

Je gaat akkoord met de voorwaarden