Achter het nieuws

ANP-fotograaf Bart Maat lanceert een boek over het chaotische politieke jaar 2021

ANP-fotograaf Bart Maat lanceert een boek over het chaotische politieke jaar 2021
Door Sanne How · 30 Mar 2023
Bart Maat (r) en Leonard Ornstein bij de boekpresentatie van 'Functie elders'. Foto: ANP / Dirk Hol

Op 13 maart 2023 lanceerde ANP-fotograaf Bart Maat zijn boek ‘Functie elders’. Met dit fotoboek geeft hij een kijkje achter de schermen van een onstuimig crisisjaar van het kabinet. Het boek is gevuld met beelden die Bart Maat schoot in en rond het Binnenhof in 2021. Leonard Ornstein, parlementair journalist, schreef bij deze beelden een essay. 

In het jaar 2021 voelde het werk als parlementair fotograaf haastig voor Bart Maat. Er waren veel politieke momenten om te fotograferen. Maat had dan ook niet lang de tijd om stil te staan bij zijn beelden. “Ik zag op het internet wat foto’s staan, de volgende dag een paar in de krant, en dat was het, weer door naar het volgende moment.”

Hij wilde graag wat langere series maken en laten zien. “Het jaar 2021 leende zich er heel goed voor om een langer verhaal te vertellen. Zo ontstond het idee om een fotoboek te maken.” 

Van foto’s tot boek 

Maat heeft met die gedachte 120 beelden uit zijn collectie geselecteerd. Deze beelden zijn grotendeels in opdracht gemaakt voor het ANP. Alle beelden zijn te vinden in de ANP-beeldbank. 

Uit de duizenden foto’s die hij in 2021 heeft gemaakt selecteerde hij er 500. Daarna zijn er ‘some darlings killed’ zoals hij het zelf zegt. Bart Maat selecteerde vooral beeld dat momenten achter de schermen weergeeft: “de beelden van politici die wij niet zomaar op televisie te zien krijgen.” Vooral de keuze voor de omslagfoto was snel gemaakt. Het resultaat is een boek met indrukwekkende beelden waarmee Bart Maat, maar ook de lezer, nog jarenlang kan stilstaan bij het crisisjaar 2021.

"Het jaar 2021 leende zich er heel goed voor om een langer verhaal te vertellen."

"Het jaar 2021 leende zich er heel goed voor om een langer verhaal te vertellen."

Functie-elders-foto

In 2021 won Maat meerdere prijzen, waaronder de ANP nieuwsfoto van het jaar 2021 en de Zilveren Camera 2021, met zijn ‘functie-elders-foto.’ Dat beeld resulteerde in de val van het kabinet en een lange chaotische periode op het Binnenhof. “Het was een regenachtige donderdagochtend,” begint hij zijn verhaal. Maat was van plan Mark Rutte te fotograferen die een afspraak had met de verkenners. “Hiervoor was ik te laat, dus daar baalde ik een beetje van”, vertelt hij. 

Toch besloot hij te wachten tot er een ander moment ontstond voor een goed beeld. Enkele minuten later kwam Kajsa Ollongren naar buiten gestormd. “Toen heb ik voor de zekerheid een foto gemaakt, maar ik wist toen nog niet wat er aan de hand was. Later bleek dat Ollongren positief was getest op corona en snel haar overleg uitliep.” Uiteindelijk bleek dat haar aantekeningen onder haar arm leesbaar waren. En de tekst ‘Omtzigt, functie elders’ was te zien. 

De 'functie-elders-foto' van Kajsa Ollongren. Foto: ANP / Bart Maat

Over Bart Maat 

Bart Maat is al ruim negen jaar een (freelance) parlementair fotograaf bij het ANP. Vijftien jaar geleden begon hij als fulltimefotograaf en werkte hij voor verschillende bladen. Toen leek het hem al interessant om nieuws te fotograferen. Bart Maat is er naar eigen zeggen ook ‘gewoon ingerold’. 

Hij schiet inmiddels al ruim negen jaar beelden voor het ANP. Bart Maat fotografeert ook portretten, maar zijn passie ligt bij de parlementaire fotografie: “De spanning rondom nieuwsfotografie vind ik heel mooi.”

Sanne How
Sanne How
marketing@anp.nl

Contact

Neem contact op

Een aanvraag doen, meer weten of gewoon een snelle vraag? We beantwoorden je vragen elke werkdag van 09:00 tot 17:00 uur.

Bel me terug

Laat je nummer achter en we bellen
je zo snel mogelijk terug.

Bedankt! Je wordt zo snel mogelijk terug gebeld.

Je gaat akkoord met de voorwaarden