Blik op het ANP

De belangrijke rol van het ANP bij de verkiezingen

De belangrijke rol van het ANP bij de verkiezingen
Door Franca Grimbergen · 18 Mar 2021
anp verkiezingsdienst
D66-lijsttrekker Sigrid Kaag reageert enthousiast op de eerste uitslag van de exit poll. ANP / Koen van Weel

Door het coronavirus was er veel anders, tijdens de Tweede Kamerverkiezingen op 15, 16 en 17 maart. Zo mochten 70-plussers per brief stemmen, werden de stembussen voor kwetsbaren en risicogroepen al eerder geopend én mochten stemmers in een aantal gemeenten het rode stempotlood meenemen. Ook weer bij deze verkiezingsuitslag had het ANP een belangrijke rol. 

Als de stembussen zijn gesloten begint het werk pas. Per stembureau worden de stemmen geteld. Die worden doorgebeld aan de desbetreffende gemeente en vervolgens geven alle Nederlandse gemeenten hun uitslagen door aan het ANP.  Deze uitslagen worden verzameld en vervolgens zo snel mogelijk verspreid onder media. 

De verkiezingsdienst van het ANP

De ANP Verkiezingsdienst brengt de uitslagen per gemeente én op landelijk niveau. Ook geven we inzicht in waar partijen verliezen en winnen. Dat zorgt voor vergelijkingsmateriaal. Aan de hand van deze voorlopige uitslagen, berekent de Verkiezingsdienst de prognose van de verdeling van de Nederlandse zetels in de Tweede Kamer. Deze prognose kun je vinden via de ANP Verkiezingsdienst of in de ANP-app. De Kiesraad maakt op 26 maart de officiële uitslag bekend, tot die tijd is de uitslag van de ANP Verkiezingsdienst de enige referentie. 

De (voorlopige) uitslagen van de verkiezingen zijn te volgen bij nieuwsmedia als NOS en RTL Nieuws.

De redactie tijdens de verkiezingsnacht.
Vanwege corona werken veel redacteuren vanuit huis.

Het belteam

Een deel van de verkiezingsuitslagen worden door de gemeenten telefonisch doorgegeven aan het ANP.  Wanneer de stembureaus om 21:00 uur sluiten is het wachten op de eerste gemeenten die hun uitslagen doorbellen. Het belteam, dit jaar door corona verspreid over de redactie en vanuit huis, neemt de telefoontjes op en noteert de uitslagen. Naast telefonisch, worden sommige uitslagen ook digitaal doorgegeven.

De gemeente Schiermonnikoog gaf 17 maart opnieuw als eerste de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen door aan onze Verkiezingsdienst. Toen we ze vertelden dat ze weer de eerste waren, klonk er gejuich vanaf de Wadden. D66 is op het eiland de grootste partij geworden. Vlieland gaf als tweede de uitslag door, daar was de winst voor de VVD. De strijd om het eerste melden van de eindstand gaat al jaren tussen Schiermonnikoog, Vlieland en het Gelderse Rozendaal. Dat zijn de kleinste gemeenten van het land, met elk ongeveer duizend kiezers. 

Verkiezingen in beeld

Naast het doorgeven van de verkiezingsuitslagen en berichtgeving over de verkiezingen verslaat het ANP de verkiezingsperiode ook in beeld. Tientallen fotografen zijn in aanloop en tijdens de verkiezingen op pad om de belangrijkste momenten vast te leggen. Zo stonden de fotografen tijdens verkiezingsdag klaar bij de stemlokalen en werd een groot deel van de lijsttrekkers vastgelegd tijdens de bekendmaking van de voorlopige uitslagen. Het beeld dat Martijn Beekman (in opdracht van D66) maakte van Sigrid Kaag die de overwinning viert is overal te zien. Bekijk in de gallerij hierboven een greep uit de verkiezingsbeelden. 

Nog wat interessante cijfers: de fotografen van het ANP maakten 689 verkiezingsdag gerelateerde beelden. Deze foto's zijn bijna 1800 keer gedownload. De meeste gedownloade foto op verkiezingsdag was Hugo de Jonge met zijn verlopen paspoort door fotograaf Jeffrey Groeneweg. 

Een kleine greep uit de publicaties in de kranten.

Franca Grimbergen
Franca Grimbergen
franca.grimbergen@anp.nl

Contact

Neem contact op

Een aanvraag doen, meer weten of gewoon een snelle vraag? We beantwoorden je vragen elke werkdag van 09:00 tot 17:00 uur.

Bel me terug

Laat je nummer achter en we bellen
je zo snel mogelijk terug.

Bedankt! Je wordt zo snel mogelijk terug gebeld.

Je gaat akkoord met de voorwaarden