Blik op het ANP

Een terugblik op het nieuwsjaar van ANP

Een terugblik op het nieuwsjaar van ANP
Door Loretta Mulders · 27 Dec 2022
Een vrouw voor een beschadigd woongebouw als gevolg van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Foto: ANP / Metin Aktas / Anadolu Agency

Het jaar 2022 is bijna voorbij. We kijken graag terug naar het afgelopen nieuwsjaar. Het was een jaar waarin corona steeds verder op de achtergrond raakte, de wereld weer 'openging' maar ook de oorlog in Oekraïne uitbrak. Daarnaast was het een jaar vol met verschillende protesten. Een overzicht van opvallende en indrukwekkende momenten, gezien vanuit onze redacties.

Waar zijn de boeren?

Zo snel mogelijk betrouwbare informatie vinden en publiceren, dat is onze kerntaak. Zo ook tijdens deze ronde van boerenprotesten. Om onze afnemers zo goed mogelijk te kunnen bedienen met tekst, foto's en graphics, is het cruciaal dat we voortdurend op de hoogte blijven van acties.

We volgen Telegram-kanalen van activistische boeren, zitten in Whatsapp-groepen en volgen op Twitter duizenden accounts.

We volgen Telegram-kanalen van activistische boeren, zitten in Whatsapp-groepen en volgen op Twitter duizenden accounts.

Dit doen we in de eerste plaats door ouderwets journalistiek handwerk: we houden continu contact met relevante organisaties, van de leiders van boerenactiegroepen tot wegbeheerder Rijkswaterstaat, de ANWB en de politie. Ook met een aantal boeren uit de achterban van Agractie en Farmers Defence Force spreken we regelmatig. 

Daarnaast zijn we scherp op sociale media. We volgen Telegram-kanalen van activistische boeren, zitten in Whatsapp-groepen en volgen op Twitter duizenden accounts. Tot slot maken we dankbaar gebruik van ons netwerk van correspondenten en fotografen in de regio. Zij weten vaak als eerste wat in hun gebied speelt.

Steeds minder corona-berichten

De tientallen redacteuren en verslaggevers maakten elke keer een stroom aan berichten. Het nieuws begon bij de politieke redactie die verslag deed van de persconferenties maar leverde minstens zo veel berichten op in de reactiesfeer. Van BuzzE, dat standaard de entertainment- en theatersector aanhoorde, tot Sport dat keek of de stadions al gevuld mochten worden en Economie, dat doorlopend de grieven van de zwaar getroffen horeca optekende. Tot slot was er dan nog de journalist die buiten het ministerie van Justitie op straat verslag deed van de gebruikelijke lawaaidemonstratie. Standaard met oordoppen in tussen sirenes, vuurwerk en pannendeksels.

Excuses slavernijverleden

Premier Rutte hield op 19 december een historische toespraak omdat hij namens de Nederlandse staat zijn excuses aanbood voor het slavernijverleden. Ook in Suriname en op de Antillen waren bewindvoerders om een toelichting te geven. ANP-fotograaf Bart Maat was in Suriname om het moment vast te leggen en correspondenten in Suriname en het Caribisch deel van het koninkrijk deden verslag van de bijeenkomsten die rond de speech werden gehouden.

Louis van Gaal sluit derde periode als bondscoach af

Met de uitschakeling van het Nederlands elftal op het WK voetbal is er ook een einde gekomen aan het tijdperk Louis van Gaal bij Oranje. Hij was maar liefst drie termijnen bondscoach. De beeldbank staat vol met foto´s van deze markante trainer. 

De meest gedownloade foto van 2022

Een wolf op de Veluwe, vastgelegd door natuurfotograaf Otto Jelsma. De hobbyfotograaf kwam een zeldzame roedel met vijf wolven tegen tijdens een wandeling op de Veluwe. Wolven laten zich in Nederland bijna nooit zien in groepsverband. De foto is 157 keer gedownload in 2022.

Een wolf op de Veluwe. Foto: ANP / Otto Jelsma

Oorlog in Oekraïne

Ook brak de oorlog in Oekraïne uit die onze nieuwsproductie opnieuw een zwengel gaf. De buitenlandredactie werd versterkt, de nachten waren flink bezet en de fotoredactie kreeg dagelijks zo'n 6.000 beelden die met het conflict van doen hebben.

Overlijden Queen Elizabeth

In de mailbox belandde op donderdag 8 september een officieel bericht van Buckingham Palace: de artsen van de Britse vorstin Elizabeth (96) maakten zich zorgen om haar gezondheid. Dat was al een opmerkelijk bericht, want in principe wordt daar niet over gecommuniceerd. Toen alle familieleden bij koningin Elizabeth op bezoek gingen, waren we extra alert. En inderdaad, om 19.30 uur kwam de mail van Buckingham Palace met de onderwerptitel: Announcement of the death of The Queen. Omdat we wisten dat het al langer niet goed met haar ging stond berichtgeving over koningin Elizabeth al klaar.

Rechts een screenshot van pushberichten over het overlijden van Queen Elizabeth.

Het persalarm was ook al gecontroleerd door de eindredactie, dus met een druk op de knop seinden we de afnemers in. We waren razendsnel en zelfs de Britse media kwamen later met hun alarmeringen. Vervolgens plaatsten we achtergrondstukken die al af waren, verwerkten verschillende redacties de reacties en zochten we naar andere informatie. Na een dienst van bijna 15 uur nam de adrenaline af en beseften we eigenlijk pas wat er die dag is gebeurd: een historische gebeurtenis.

Koningin Elizabeth (midden onder), tijdens een banket in de historische Ridderzaal in Den Haag in 1958. Foto: ANP / Ed van der Elsken

Dit staat er op de nieuwsagenda in 2023

Nu 2022 bijna ten einde is, kijken we alvast vooruit naar 2023. Welke nieuwsmomenten uit de ANP Agenda gaan we volgend jaar sowieso tegenkomen?

Naar de vooruitblik

Journalistieke kwartaalupdate - Q4 van 2022

Terugkijken past slecht bij het ANP. We zijn een journalistieke redactie die telkens weer opveert bij opkomend nieuws en bij actuele ontwikkelingen. We kijken liever vooruit.

Naar de kwartaalupdate
Loretta Mulders
Loretta Mulders
loretta.mulders@anp.nl

Contact

Neem contact op

Een aanvraag doen, meer weten of gewoon een snelle vraag? We beantwoorden je vragen elke werkdag van 09:00 tot 17:00 uur.

Bel me terug

Laat je nummer achter en we bellen
je zo snel mogelijk terug.

Bedankt! Je wordt zo snel mogelijk terug gebeld.

Je gaat akkoord met de voorwaarden