Blik op het ANP

Dit staat er op de nieuwsagenda in 2023

Dit staat er op de nieuwsagenda in 2023
Door Loretta Mulders · 22 Dec 2022
Foto: ANP / Robin Utrecht

Nu 2022 bijna ten einde is, kijken we alvast vooruit naar 2023. Welke nieuwsmomenten uit de ANP Agenda gaan we volgend jaar sowieso tegenkomen? 

Zeventig jaar watersnoodramp

Op 31 januari is het 70 jaar geleden dat de watersnoodramp in Nederland plaatsvond. Tijdens de ramp overleden er 1836 mensen en ook duizenden dieren overleefden het niet. Het is de grootste Nederlandse natuurramp van de 20e eeuw.

Op 29 januari ontwikkelde zich een noordwesterstorm ten zuiden van Ijsland. Deze storm kwam met windkracht tien op zaterdagavond 31 januari 1953 aan bij de Nederlandse kust. De hoogste waterstand werd gemeten in Vlissingen: 4,55 meter boven NAP. De dijken in ons land waren destijds niet berekend op deze hoogte en braken met alle gevolgen van dien.

Watersnoodramp in 1953. Foto: ANP / Co Zeylemaker

Een feestje in de filmwereld

Komend jaar zijn er verschillende feestjes in de filmwereld. In 1923 werden de iconische Hollywoodland-letters geplaatst op een bergtop in Los Angeles. De letters zijn 13,7 meter hoog en op 13 juli 2023 bestaan ze 100 jaar.

Oorspronkelijk stond er ‘Hollywoodland’ en waren de letters bedoeld om reclame te maken voor een stuk land dat te koop stond. De letters werden jarenlang niet onderhouden omdat ze er maar anderhalf jaar hadden moeten staan.

De Kamer van Koophandel van Hollywood heeft in 1949 uiteindelijk het onderhoud van de letters overgenomen en die besloot de laatste vier letters (LAND) te laten vervallen waardoor er sindsdien Hollywood staat.

Ook Walt Disney Company (16 oktober) en filmstudio Warner Bros (4 april) bestaan in 2023 maar liefst 100 jaar en vieren hun ivoren jubileum.

De Aristokatten door Walt Disney.
De Aristokatten door Walt Disney.
De film Justice League door Warner Bros.
Op de set van de film Justice League door Warner Bros.

Wereldkampioenschappen

Ook op het gebied van sport is er genoeg om naar uit te kijken. Er vinden verschillende wereldkampioenschappen plaats in 2023. De Nederlandse hockeymannen strijden vanaf 13 januari voor de wereldtitel in India, op 19 augustus begint het WK atletiek en in Japan gaat op 14 juli het wereldkampioenschap zwemmen van start.

Vrienden van Amstel LIVE! bestaat 25 jaar

Op 15 januari 2023 bestaan de Vrienden van Amstel LIVE! 25 jaar. De eerste editie vond plaats in 1998 in bruin café De Heeren van Aemstel aan het Thorbeckeplein in Amsterdam.

Destijds vond de concertreeks ook nog plaats onder de naam 'De Heeren van Amstel LIVE!'. Later werd dit aangepast om niet de indruk te wekken dat er uitsluitend mannen optraden en omdat het feest ook in andere zalen in het land plaatsvond.

De eerste editie werd gepresenteerd door zanger Barry Hay van de Golden Earring. Later presenteerden ook Ellen ten Damme, Daphne Bunskoek en Xander de Buisonjé verschillende edities van het feest. Door het groeiende succes besloten de vrienden in 1999 het grootser aan te pakken en het feest te verplaatsen naar Ahoy in Rotterdam.

Op naar de stembus

Op 15 maart mogen we weer naar de stembus. Dit keer voor de verkiezingen van de Provinciale Staten en waterschappen. Het aantal vrouwen in de provinciale staten is, net als in de Tweede Kamer, lager dan het aantal mannen. De kloof wordt wel steeds iets kleiner: in 2015 was het aantal gekozen vrouwen nog 31,5 procent ten opzichte van 33,2 procent in 2019.

Verjaardagen en jubilea

Het lijkt boven alles een koninklijk jaar te worden, waarin er veel verjaardagen en jubilea van de koninklijke families op de planning staan. Zo wordt prinses Beatrix op 31 januari 85 jaar. Alexia blaast op 16 juni 18 kaarsjes uit. Ook haar vader, koning Willem-Alexander heeft komend jaar iets te vieren. Hij is op 30 april tien jaar koning.

Buiten onze landsgrenzen is er ook koninklijk feest: op 6 mei wordt koning Charles III officieel gekroond tot koning van Engeland.

Meer over de ANP Agenda

De ANP Agenda voorziet journalistiek Nederland van inspiratie en informatie voor de eigen berichtgeving.

Lees verder

Diensten om mee op de hoogte te blijven

Wil je jouw organisatie op de hoogte houden van actueel en relevant nieuws? Bekijk onze oplossingen.

Altijd op de hoogte zijn
Loretta Mulders
Loretta Mulders
loretta.mulders@anp.nl

Contact

Neem contact op

Een aanvraag doen, meer weten of gewoon een snelle vraag? We beantwoorden je vragen elke werkdag van 09:00 tot 17:00 uur.

Bel me terug

Laat je nummer achter en we bellen
je zo snel mogelijk terug.

Bedankt! Je wordt zo snel mogelijk terug gebeld.

Je gaat akkoord met de voorwaarden