Blik op het ANP

Even voorstellen: dit zijn de nieuwe trainees van het ANP

Even voorstellen: dit zijn de nieuwe trainees van het ANP
Door Loretta Mulders · 15 Apr 2022
Trainees Simon, Sousan en Ron (van links naar rechts). Foto: Stephan van den Bos

Een nieuwe lichting trainees versterkt vanaf deze maand de ANP-redactie. Komende maanden draait deze groep volledig mee op de verschillende redacties van het persbureau. Sousan, Simon en Ron stellen zich aan je voor.

Sousan Atta

“Tijdens mijn sollicitatiegesprek vertelde ik heel eerlijk dat schrijven niet mijn favoriete bezigheid was. Ik werd er onzeker van en het kostte me veel moeite om een goed stuk te schrijven. Vanuit mijn opleiding journalistiek merkte ik dat er weinig aandacht was voor het schrijven. Dus focuste ik me vooral op het maken van radio- en tv-reportages voor onder andere Omroep West, Den Haag FM en RTL Nieuws.

Waarom dan het ANP? Zou je kunnen denken. Omdat ik die onzekerheid nu wil aanpakken en mijn schrijvende kant verder wil ontwikkelen. Dat kan ik het beste doen in het hart van de Nederlandse journalistiek.

Heldere en feitelijke nieuwsberichten schrijven en dat ook nog eens snel, daar ga ik voor tijdens dit traineeship. Ik ben inmiddels begonnen en er is geen moment geweest waarbij ik het schrijven niet leuk vond. Integendeel, ik begin er steeds meer plezier in te krijgen. Dit is ook deels te danken aan de goede begeleiding (en geduld) van onder andere mijn begeleider Wendy Kind. 

Tijdens mijn traineeship zal ik ook meedraaien op de verschillende deelredacties om erachter te komen waar ik voornamelijk over wil schrijven, daar kijk ik de komende tijd erg naar uit.”

Trainee Sousan Atta. Foto: Stephan van den Bos

"Het traineeship maakt het mogelijk om te ontdekken welke richting ik op wil, door op allerlei deelredacties mee te lopen."

"Het traineeship maakt het mogelijk om te ontdekken welke richting ik op wil, door op allerlei deelredacties mee te lopen."

— Ron Mauer

Simon Grijzenhout

“Een krappe twee weken trainee en het werk bevalt nu al. Ik heb Geschiedenis en Internationale Betrekkingen gestudeerd in Amsterdam, en daarna de master Journalistiek gevolgd in Leiden. Na een stage bij 'Met het Oog op Morgen' en een paar maanden als buitenlandredacteur radio bij de NOS, ben ik nu bij ANP beland. Een topplek. Het is interessant om nu nog dichter op het nieuws te zitten.

Mijn doel is om me als journalist verder te ontwikkelen. Ik wil meters maken in de schrijvende journalistiek en leren snel strakke stukjes te tikken. Bellen, checken, schrijven, schaven, en dat op hoog tempo.

Mijn interesse is breed, maar gelukkig is het nieuws dat ook. Ik houd van (internationale) politiek, sport en het spelen met taal. Kortom: alles wat het ANP mij te bieden heeft, neem ik gulzig tot me.”

Trainee Simon Grijzenhout. Foto: Stephan van den Bos

Ron Mauer

“Een half jaar geleden studeerde ik af aan de hbo-opleiding Journalistiek in Zwolle. Tijdens mijn opleiding legde ik een journalistieke basis, onder andere dankzij stages bij de Twentsche Courant Tubantia en het Algemeen Dagblad. 

Maar na mijn studie besloot ik eerst mijn jongensdroom na te jagen: eind 2021 begon ik aan de onderofficiersopleiding van de Koninklijke Landmacht. Alle dromen ten spijt, kwam ik er al snel achter dat het militaire leven niet aan mij was besteed. Nee, waar ik echt blij van word, is het journalistieke werk.

Tijdens mijn studie en stages zag ik al welke prominente rol het ANP speelt binnen het Nederlandse journalistieke landschap. Ik wist zeker dat ik me bij dit bedrijf verder kon ontwikkelen als beginnend journalist. Het traineeship maakt het bovendien mogelijk om te ontdekken welke richting ik mijn carrière op wil sturen, door op allerlei deelredacties mee te lopen. Ik kijk er dan ook naar uit om de aankomende tijd veel nieuwe dingen te leren.”

Trainee Ron Mauer. Foto: Stephan van den Bos

Tips voor beginnende journalist

Als beginnend journalist loop je ongetwijfeld rond met vragen. Onze (oud) ANP-trainees en hun begeleider Wendy geven in dit artikel tips voor de beginnende journalist.

Naar de tips

Voorgaande ANP-trainees

Lees hier de ervaringen en motivaties van de vorige groep ANP-trainees.

Naar artikel
Loretta Mulders
Loretta Mulders
loretta.mulders@anp.nl

Contact

Neem contact op

Een aanvraag doen, meer weten of gewoon een snelle vraag? We beantwoorden je vragen elke werkdag van 09:00 tot 17:00 uur.

Bel me terug

Laat je nummer achter en we bellen
je zo snel mogelijk terug.

Bedankt! Je wordt zo snel mogelijk terug gebeld.

Je gaat akkoord met de voorwaarden