Blik op het ANP

Het jaar dat we niet snel zullen vergeten

Het jaar dat we niet snel zullen vergeten
Door Franca Grimbergen · 31 Dec 2020
nieuws 2020 jaaroverzicht persbureau anp
Een kleine selectie nieuwsfoto's die onze fotografen maakten in 2020.

2020 sluiten we bijna af. Door de coronacrisis een jaar dat we niet snel zullen vergeten. Met een aantal hoogte- en dieptepunten blikken we terug op het nieuws waar onze redacties dit jaar mee bezig waren.

Corona

Bijna heel 2020 stond (en staat) in het teken van het virus. Op zaterdagavond 4 januari 2020 brachten we ons eerste bericht over wat we nu corona noemen: ‘Hongkong extra alert na uitbraak longontsteking in China’. Een week later schreven we ‘Mysterieus virus eist eerste dode in China’. Daarna nam het snel toe. In de eerste drie maanden van 2020 hebben we 6940 nieuwsberichten over het coronavirus geschreven, maakten onze eigen fotografen 3610 foto’s rondom het virus en leverde de zoekopdracht ‘coronavirus’ in onze beeldbank meer dan 500.000 hits op. 

Eind december zijn deze getallen bijna vervijfvoudigd. De redactie schreef 35.107 corona-nieuwsberichten en onze eigen fotografen maakten 31.000 foto’s rondom het virus. Het treftwoord 'coronavirus' levert over alle beelden in onze beeldbank 1,8 miljoen foto's op. Het grootste gedeelte van deze foto's is afkomstig uit het buitenland.

De meest gedownloade foto van 2020 in de ANP-beeldbank: 1,5 meter afstand in de supermarkt. ANP / Rob Engelaar

Demonstraties

2020 was ook het jaar van demonstraties. Zo waren er protesten tegen racisme, tegen de coronamaatregelen, tegen het stikstofbeleid en voor een beter klimaatbeleid. 

Ook de redactie merkte dat in de berichtgeving. Vooral rondom Black Lives Matter. De moord op George Floyd was eerst buitenlandsnieuws (gele lijn), werd daarna snel opgepikt door Buzz voor entertainmentnieuws: beroemdheden in binnen- en buitenland zetten hun Instagram op zwart. Op 1 juni was de veelbesproken demonstratie op de Dam en vanaf dat moment was Black Lives Matter ook een groot binnenlands onderwerp.

De verkiezingen in Amerika

Ook stond 2020 in het teken van de Amerikaanse verkiezingen. Op 3 november gingen de Amerikanen naar de stembus: nog nooit brachten er - in absolute zin - zoveel Amerikanen hun stem uit. Vanwege het coronavirus lieten de uitslagen even op zich wachten; veel Amerikanen stemden per post. Na vier dagen spanning was de uitslag bekend: Democraat Joe Biden heeft de Amerikaanse presidentsverkiezingen gewonnen.

In het nieuwe jaar, om precies te zijn op 20 januari 2021, staat de inauguratie op de planning en zal de nieuwe, 46e president van Amerika het Witte Huis betreden.

Joe Biden tijdens zijn overwinningsspeech. ANP / AFP / Angela Weiss

Van de Olympische Spelen tot de Formule 1

Wat hadden sportliefhebbers naar 2020 uitgekeken. Grote sportevenementen stonden op de agenda. Van het EK voetbal dat zou plaatsvinden in maar liefst twaalf verschillende landen tot de Formule 1 sinds 35 jaar weer in Nederland en van de Olympische Spelen in Tokio tot de Tour de France. Laatstgenoemde ging wel door, maar in streng aangepaste vorm. ANP-sportverslaggever Peter van Leeuwen was erbij en reisde midden in coronatijd af naar Frankrijk om verslag te doen van de Tour. ‘De Tour was duidelijk de Tour niet. Al leek het er, terug thuis voor de tv, wel weer steeds meer op.’

De Nederlandse wielerploeg met mondkapjes op tijdens de Tour. ANP / AFP / Christophe Ena

Ter nagedachtenis aan

In het afgelopen jaar hebben we veel prominenten uit binnen- en buitenland vaarwel moeten zeggen. Zo overleed op 12 januari acteur Aart Staartjes op 81-jarige leeftijd, zijn uitvaart vond plaats in zijn woonplaats Dronrijp. Op 3 juni overleed theatermaker, rolstoelsporter en presentator Marc de Hond (42). Ook ontvielen verschillende topsporters ons: shorttrackster Lara van Ruijven overleed op 27-jarige leeftijd aan een auto-immuunziekte, de Amerikaanse basketballer Kobe Bryant overleed op 41-jarige leeftijd na een tragische helikoptercrash en op 25 november is voetballegende Diego Maradona overleden. Hij werd 60 jaar. Afgelopen maand overleed acteur Bram van der Vlugt aan de gevolgen van het coronavirus. Bij het publiek was hij ook bekend als Sinterklaas, die hij speelde tijdens de landelijke intocht van 1985 tot 2010.

2020 in beeld

De eerste coronamaatregelen tot een lege Dam op de Nationale Dodenherdenking: onze fotografen waren erbij.

Het fotojaaroverzicht

Nieuws in 2021

We blikken vooruit op de nieuwsmomenten die in het nieuwe jaar op de ANP Agenda staan. Van het EK voetbal tot de Tweede Kamerverkiezingen.

Lees meer
Franca Grimbergen
Franca Grimbergen
franca.grimbergen@anp.nl

Contact

Neem contact op

Een aanvraag doen, meer weten of gewoon een snelle vraag? We beantwoorden je vragen elke werkdag van 09:00 tot 17:00 uur.

Bel me terug

Laat je nummer achter en we bellen
je zo snel mogelijk terug.

Bedankt! Je wordt zo snel mogelijk terug gebeld.

Je gaat akkoord met de voorwaarden