Blik op het ANP

Trainee bij het ANP: 'Pas nu besef ik hoeveel werk er in een nieuwsbericht zit.'

Trainee bij het ANP: 'Pas nu besef ik hoeveel werk er in een nieuwsbericht zit.'
Door Franca Grimbergen · 07 May 2020
traineeship ANP
De trainees Remco, Anne, Sjoerd en Renske - voor het coronavirus - op de redactie van het ANP in Den Haag.

Sinds januari is het ANP vier trainees rijker. Remco, Renske, Anne en Sjoerd zijn na een maand introductie uitgewaaid over de verschillende redacties. Ze vertellen over hun ervaringen tot nu toe en het werken voor en tijdens een pandemie bij een persbureau.

Remco, 27 jaar, master journalistiek, journalist bij Dagblad van het Noorden en de Groene Amsterdammer

Toen ik de traineeship vacature van het ANP zag, zat ik middenin een IT-traineeship. Ik miste de journalistiek erg; dus deze vacature kwam precies op het juiste moment. Achteraf heb ik geen moment spijt gehad van deze switch.

Vliegende keep
Door de coronacrisis loopt het programma iets anders; ik schrijf nu bijvoorbeeld in de middag mee met de coronablokken voor radio. We worden als vliegende keep ingezet en dat vind ik misschien nog wel het leukste. Je gaat er vol voor en je helpt collega’s waar het nodig is. Door corona worden we als trainees in het diepe gegooid, maar dat bevalt me juist goed. Daardoor leren we nu het meeste.

Een nieuwe smaak
Het reilen en zeilen bij een persbureau vind ik erg interessant. Je zit bovenop het nieuws; je jaagt ernaar. Dit is een andere dynamiek en echt een nieuwe smaak ten opzichte van wat ik eerder deed. Nieuws maken vergt een heel andere blik dan achtergrondstukken schrijven, en ik vind het waardevol om ook die kant van de journalistiek te leren kennen. 

Van het boekenbal tot de eerste coronapatiënt
We krijgen de ruimte veel verschillende dingen te doen. Vanaf dag één zijn we bezig met nieuws: van de lerarenstaking en het boekenbal tot verslaggeving in Brabant van de eerste coronapatiënt. We worden als echte collega’s gezien en wat zeker gezegd mag worden: de begeleiding is top.

''Door corona worden we als trainees in het diepe gegooid.''

''Door corona worden we als trainees in het diepe gegooid.''

— Remco

Renske, 24 jaar, master journalistiek aan de VU, wetenschapsredactie van de Volkskrant

Na het afronden van mijn master Journalistiek heb ik stage gelopen op de wetenschapsredactie bij de Volkskrant. De vacature als trainee bij het ANP trok mijn aandacht: je staat aan de basis van het nieuws en je maakt snel en feitelijk nieuws waar andere media zich op baseren. Bijzonder om hier nu zelf aan mee te mogen werken.

Geen moment verveling
Bij het ANP schrijf ik soms wel tien berichten per dag terwijl ik bij de Volkskrant soms twee weken bezig was met een achtergrondverhaal. Dat is een enorm verschil. De afwisseling vind ik erg leuk. Als trainee kan je overal proeven; van radio tot binnenland en van entertainment tot buitenland. Ik heb zelfs een paar nachtdiensten gedraaid. Je komt met veel verschillende redacties in aanraking, waardoor je in een korte tijd veel leert.

Pak je kans
In tijden van corona kom je erachter hoe belangrijk een persbureau is. Juist nu wil iedereen nieuws consumeren en wij staan daar als persbureau mee aan de basis. Tip voor de toekomstige ANP-trainees: probeer alles. Denk je dat de sportredactie niet zo jouw ding is? Doe het toch en maak gebruik van de gelegenheid; grote kans dat het leuker is dan verwacht.

Renske en Remco aan het werk vanuit huis.

Anne, 22 jaar, afgestudeerd School voor Journalistiek, schreef voor Blendle

Erachter komen wat er nog meer kan binnen de journalistiek, was een van de hoofdredenen om me aan te melden voor de ANP-traineeship. Ik kan nu al zeggen dat de afwisseling in onderwerpen en het snelle nieuws me erg aanspreken. Een traineeship zie ik als een goede manier om te laten zien wat je al kan, maar waar je nog wel een beetje wordt gestuurd en begeleid. 

Een bijzondere wereld
De eerste maand van het traineeship stond vooral in het teken van kennismaken. Na die periode vertrokken we naar onze voorkeursredacties: twee naar het parlement en twee naar economie. Ik trapte af op de parlementsredactie; dat was ontzettend leuk en bijzonder. De parlementsredactie zit in de Perstoren van het Tweede Kamergebouw. Je loopt dus letterlijk tussen de politici, waardoor je een kijkje krijgt in een wereld waar je normaalgesproken niet makkelijk kunt komen.

De ANP-schrijfstijl
Na vier maanden heb ik al het idee dat ik veel beter ben gaan schrijven. De ANP-schrijfstijl is kort en straight to the point; daar moest ik in het begin aan wennen. Het is bondig en feitelijk, heel anders dan de schrijfstijl in bijvoorbeeld een achtergrondverhaal; toch heb ik het sneller onder de knie gekregen dan gedacht.

"Bij het ANP schrijf ik soms wel tien berichten per dag."

"Bij het ANP schrijf ik soms wel tien berichten per dag."

— Renske
Ook Anne en Sjoerd werken vanuit huis.

Sjoerd, 29 jaar, European Studies, journalist bij Dagblad Limburger en het Binnenlands Bestuur

De inhoud van de traineeship, het snelle nieuws en het medium: hét persbureau van Nederland, trokken mijn aandacht om te reageren op de vacature. Na de introductiemaand startte ik op de redactie Amsterdam en Economie in Amsterdam. De periode hier rond ik nu af. Ik heb een redelijke achtergrond in economie, maar nog niet in bedrijfskunde en business. Dat was even wennen en ook pittig, maar erg leerzaam. 

Topsport
Bij het ANP zit je vol op het nieuws en je hebt ieder uur, soms zelfs vaker, een deadline. Het lijkt op topsport wat ontzettend veel voldoening en adrenaline geeft. Dat past goed bij mij; ik houd wel van het trekken van korte sprintjes. Bij het ANP is echt elke dag anders, aan het begin van de dag heb je geen idee waar je je die dag mee bezig gaat houden. Dat maakt het werk onvoorspelbaar en leuk.

Warm bad
Vanaf het eerste moment voelde ik mij gelijk welkom. Collega’s nemen de tijd om dingen uit te leggen en feedback te geven. De begeleiding is goed en iedereen staat open voor feedback. Echt een warm bad, wat ik in eerste instantie niet meteen had verwacht bij zo’n groot bedrijf als het ANP. 

Belang van een persbureau
Ik heb gewerkt bij afnemers van het ANP en daar ook gebruik gemaakt van de ANP-nieuwsberichten. Pas nu besef ik hoeveel werk er in een nieuwsbericht zit; wat er allemaal moet gebeuren om de berichtgeving mogelijk te maken. En daarbij het belang van snel en betrouwbaar werken met de feiten als basis.

Aan de slag met het nieuws

We maken het nieuws bruikbaar voor jou. Denk aan een overzicht met belangrijke nieuwsevents of kant-en-klare nieuwsfeeds.

Meer over feeds

Persalarm: nuttig of niet-noodzakelijk?

Hoofdredacteur Freek Staps over wanneer het ANP een persalarm verstuurt.

Meer over persalarmen
Franca Grimbergen
Franca Grimbergen
franca.grimbergen@anp.nl

Contact

Neem contact op

Een aanvraag doen, meer weten of gewoon een snelle vraag? We beantwoorden je vragen elke werkdag van 09:00 tot 17:00 uur.

Bel me terug

Laat je nummer achter en we bellen
je zo snel mogelijk terug.

Bedankt! Je wordt zo snel mogelijk terug gebeld.

Je gaat akkoord met de voorwaarden