Provinciale Statenverkiezingen bij het ANP: nieuws, foto’s en de Verkiezingsdienst

Foto: Niels Wenstedt / ANP

De voorbereidingen op de verkiezingen

Op 20 maart stemde Nederland voor de Provinciale Staten. Natuurlijk zijn de journalisten en fotografen van het ANP die dag 24 uur lang bezig om stemmend Nederland in beeld te brengen. De constante stroom aan nieuwsverslaggeving op een dag als deze lijkt misschien logisch en voor de hand liggend; de plekken waar gestemd worden en het moment van de uitslagen zijn bij elke voorkiezing goed te voorspellen en via media als de NOS of RTL Nieuws zijn de meest actuele berichten en uitslagen te volgen.

Maar wist jij dat het ANP de spil is van de Nederlandse verkiezingsuitslagen?

Het ANP verzamelt voor de media de voorlopige uitslagen en zorgt voor een zo compleet mogelijke, goed gecontroleerde berichtgeving, in tekst, video, geluid, foto en infographic. Via de ANP-app, de fotowebsites en de ANP Verkiezingsdienst is de complete berichtgeving te volgen.

De voorbereidingen beginnen al in januari: dan starten de ANP-redactie en de ANP Verkiezingsdienst met de planning. Aan de hand van een draaiboek wordt de hele verkiezingsdag voorbereid en vastgelegd voor zover dat mogelijk is. Wat doen de politieke partijen tijdens de uitslagen? Zijn er bijzondere stembureaus? Staan er opvallende personen op de kieslijsten en wat zeggen de stemwijzers? Maar ook wordt er genoeg over voorgaande jaren verteld: wat waren bijvoorbeeld de uitslagen vier jaar geleden?

Foto: Bart Maat / ANP

Op de verkiezingsdag

Op de verkiezingsdag zelf houden de verkiezingsdienst, de nieuwsdienst en het fotografenteam de gebeurtenissen rondom de verkiezingen scherp in de gaten. Zullen bijvoorbeeld dezelfde partijen in bepaalde gemeentes weer de grootste worden of is er een opvallende omslag te zien? Natuurlijk vertellen we waar de lijsttrekkers stemmen, over eventuele storingen bij de stemlokalen en wat de exit-polls voor indicatie kunnen geven.

Maar ook de kleinere en lichtere onderwerpen worden goed in beeld gebracht. Een mooi voorbeeld is het kleinste stembureau van Nederland, te vinden in Marle. Bekijk de foto’s daarvan hier. En burgemeester Bats van Steenwijkerland bracht kiesgerechtigden die slecht ter been waren met de bakfiets naar het stemlokaal. Ook het stemmen op Saba is in beeld gebracht. Op de website van ANP Foto en Hollandse Hoogte vind je nog veel meer meer fotoseries.

Om 21:00u gaan de stembussen dicht en vanaf die tijd komen de uitslagen als eerste bij het ANP binnen. Via de ANP Verkiezingsdienst kun je de meest actuele uitslagen per gemeente én landelijk volgen. Aan de hand van deze voorlopige uitslagen, berekent onze Verkiezingsdienst de prognose van de samenstelling van de Eerste Kamer.

Deze prognose kun je vinden in de ANP verkiezingsdienst, of in de ANP app.

Foto: Robin van Lonkhuijsen / ANP

De uitslagen van alle 355 Nederlandse gemeentes komen voor een deel digitaal binnen, maar een belangrijk onderdeel van deze snelle dienst is ook het belteam dat de hele avond en nacht de uitslagen van de verschillende gemeentes binnenkrijgen en invoeren in de ANP Verkiezingsdienst.

Benieuwd hoe het er achter de schermen bij het ANP uit zag? Klik hier voor een sfeerimpressie.

Na de verkiezingen

Ook de dagen na de verkiezingen maken de journalisten en fotografen een compleet verslag van de uitslagen, de reacties van de politieke partijen, gebeurtenissen in de gemeentes. Hoeveel mensen hebben er op stations gestemd? Welke gemeente was eerste met het doorgeven van de uitslagen en welke was de laatste (en waarom)? Deze prognose kun je vinden in de ANP verkiezingsdienst, of in de ANP app.

Foto: Robin Lonkhuijsen / ANP

Foto: Wilbert Bijzitter / HH

Vier weetjes over de verkiezingen

  • De eerste uitslag kwam binnen bij het ANP om 21:22u en was van gemeente Schiermonnikoog
  • In Rozendaal hebben de meeste mensen gestemd: 76,6%.
  • De fotografen van het ANP waren op 20 maart op ongeveer 60 verschillende plekken aan het werk
  • Op 20 maart zijn er 130 nieuwsberichten over de verkiezingen op het ANP-net geplaatst.