Blik op het ANP

Journalistieke kwartaalupdate: de cijfers achter het nieuws

Journalistieke kwartaalupdate: de cijfers achter het nieuws
Door Freek Staps · 02 Jul 2020
Hoofdredacteur ANP Freek Staps
Hoofdredacteur Freek Staps op de redactie. Foto door Roel Rozenburg

Vraag een ANP-journalist naar het afgelopen kwartaal en zij of hij zal over een dubbel gevoel beginnen. Het was een tijd waarin veel werd gevraagd en de nieuwsdruk soms overweldigend was, tegelijkertijd is er voor een persbureau geen beter moment denkbaar dan wanneer de relevantie van onze nieuwsjournalistiek evident is. 

En zo goed in cijfers te vatten ook. Want de dagen dat ANP-nieuws tot meer dan 1.250 berichten in de Nederlandse media leidde waren talloos. Voeg daar de honderden foto's en radiobulletins de hele dag door maar aan toe: het stemt tevreden. En nederig.

Want hoe maatschappijontwrichtend het nieuws zelf ook kan zijn, het ANP is dienstbaar aan de media. We kwamen daarom met een extra coronabulletin voor onze radio-afnemers (elk uur op het halve uur) en voor lezers die de redactie belden en vroegen "of er echt niks leuks te melden was" maakten we een speciaal overzicht van goed nieuws.

We kijken graag nog eens terug in deze tweede journalistieke kwartaalupdate. En verwelkomen het gesprek over wat je de komende maanden van ons verwacht.

Luister (en bekijk) hieronder een fragment van het coronabulletin.

Corona versus de rest van het nieuws

Gaat dan alles over corona? In april en mei vaak wel. De roze lijn geeft aan wanneer het onderwerp corona is, de blauwe lijn al het andere. Eind mei wordt in Minneapolis dan George Floyd vermoord, waarop de heropleving van de Black Lives Matter volgt, inclusief demonstraties in Nederland en de kwestie-Johan Derksen. Niet-coronagerelateerd nieuws nam dit kwartaal langzaamaan weer toe.

grafiek anp berichten coronavirus

Black Lives Matter: de ontwikkeling van het nieuwsverhaal

De moord op George Floyd was eerst buitenlandnieuws (de gele lijn), werd daarna al snel opgepikt door Buzz voor entertainmentnieuws: beroemdheden in binnen- en buitenland zetten hun instagram op zwart (Blackout Tuesday).  Op 1 juni was de veelbesproken demonstratie op de Dam en vanaf toen was Black Lives Matter ook een groot binnenlands onderwerp. De piek op 10 juni was het spoeddebat in de Amsterdamse raad.

ANP-berichten over Black Lives Matter

Berichtgeving door de entertainment-, sport- en binnenlandredacties bereikte weer een piek in de dagen na de veelbesproken uitzending van Veronica Inside met Johan Derksen. Een demonstratie tegen racisme in Leeuwarden en een ANP-foto van een Zwarte Piet leidden tot commotie. VI toonde deze foto in de uitzending en Derksen maakte er een opmerking over Akwasi bij. Hij weigerde excuses te maken en het seizoen werd vroegtijdig gestopt.

Zwarte Piet VI
Foto: Anton Kappers - Thomasson

Chef Sport Jaco Kaijen over verveling in de sport

Eerst verdween het EK voetbal van de kalender, daarna de Olympische Spelen en vervolgens ook de Tour de France. Kiki Bertens, Max Verstappen, Epke Zonderland en al die andere Nederlandse topsporters zaten ineens werkloos thuis. 2020 had een geweldig sportjaar moeten worden, maar plots was de sportagenda maandenlang leeg.

‘’Je hebt als sportjournalist nu zeker niets te doen?’’, zeiden vrienden keer op keer tegen me. Integendeel. Een deel van het werk, de live-verslaggeving, viel inderdaad weg. Wekenlang waren er geen wedstrijden om te verslaan. Maar de gevolgen daarvan waren groot en minstens zo nieuwswaardig. Voetbalclubs raakten in financiële problemen. Sporters zochten alternatieve manieren om te trainen. 

Wedstrijdorganisatoren gingen op zoek naar nieuwe data later in het jaar. Sponsoren haakten af of toonden juist nu onvoorwaardelijke steun. Het stopzetten van de eredivisie leidde tot rechtszaken. En dit alles zorgde ervoor dat de nieuwsstroom ook in de sportloze maanden bleef doorgaan. Nee, we hebben ons geen moment verveeld.

De bal rolt inmiddels weer op veel plekken in Europa. Het ‘normale’ werk is terug. Nu staat ons op sportgebied een propvol tweede deel van het jaar te wachten. En ja, 2021 wordt met het EK en de Spelen minstens net zo mooi als dat 2020 beloofde te worden. 

Tom Dumoulin virtuele Amstel Gold Race
Tom Dumoulin tijdens virtuele Amstel Gold Race. Foto: Robin van Lonkhuijsen
Mark Rutte Jaap van Dissel
Premier Rutte en Jaap van Dissel (RIVM) tijdens een persconferentie. Foto: Lex van Lieshout

Chef Politiek Yvonne Hamar de la Brethonière over de hand van Rutte

Corona hangt nog maar kort in de lucht als op 9 maart premier Mark Rutte nog per ongeluk de hand van RIVM-baas Jaap van Dissel schudt.

Sindsdien volgt bijna de hele politieke redactie opgehokt vanuit huis de ontwikkelingen van het virus en de hausse aan maatregelen. Een of twee redacteuren hollen naar de vele briefings, persconferenties en andere fysieke oploopjes waar bewindspersonen over elkaar heen buitelen met nieuws. 

Daar doen zich wonderlijke situaties voor als journalisten zich verdringen rond bewindspersonen en hun gevolg. Het kwartje van de 1,5 meter afstand valt pas later bij de mensen zelf die de maatregelen bedenken en die erover berichten.

Druk? Nee, extreem druk. Het voelt als een vuurproef. Alles is nieuw en alles is nieuws. De persoonlijke ´afstand´ die een journalist heeft tot het onderwerp, is er minder want de problemen komen zo dichtbij. De betrokkenheid leidt op de politieke redactie vooral tot meer energie. En dat is ook hard nodig om de stroom ontwikkelingen aan het  Binnenhof in het nu al historische tweede kwartaal van 2020 te kunnen vertalen in begrijpelijke berichten voor het grote publiek.

Nieuwe website anpfoto.nl

Eén nieuwe website voor ANP Foto en Hollandse Hoogte

ANP Foto, de fotonieuwdienst van het Algemeen Nederlands Persbureau, en fotobureau Hollandse Hoogte hebben vanaf 27 juni 2020 samen een nieuwe website. Vanaf deze datum zijn alle collecties - samen meer meer dan 90 miljoen beelden - te vinden via anpfoto.nl.

Zoekgedrag ANP-foto's over corona

Chef Productiehuis Leoni van der Schraaf over het overlijden van Marc de Hond

Tussen de honderden berichten die entertainmentredactie BuzzE wekelijks tikt, zitten geregeld verhalen die beklijven. Een van de indrukwekkendste verhalen van de afgelopen maanden was het overlijden van Marc de Hond.

Marc nam eind mei contact op met een van onze redacteuren omdat hij wist dat hij niet meer lang te leven had en hijzelf de regie wilde houden op hoe er over zijn overlijden werd bericht. Een aantal bijzondere gesprekken volgde waarin Marc vertelde over zijn nalatenschap aan zijn kinderen en aangaf wat hij graag in een nieuwsbericht en necrologie wilde hebben. In nauw overleg met de familie meldde het ANP op donderdagochtend 4 juni  dat Marc een dag eerder op 42-jarige leeftijd was gestorven aan de gevolgen van kanker.

Marc de Hond theatershow
Marc de Hond tijdens de première van zijn eigen theatershow. Foto: Robin van Lonkhuijsen

Nog even teruglezen?

In april brachten we onze eerste journalistieke kwartaalupdate uit. Van het kwartaal in beeld tot productverbeteringen.

Lees hem hier

Neem contact op

Heb je een tip voor de redactie of wil je meer weten over het ANP? Stel gerust je vraag.

Bezoek contactpagina
Freek Staps
Freek Staps
freek.staps@anp.nl

Contact

Neem contact op

Een aanvraag doen, meer weten of gewoon een snelle vraag? We beantwoorden je vragen elke werkdag van 09:00 tot 17:00 uur.

Bel me terug

Laat je nummer achter en we bellen
je zo snel mogelijk terug.

Bedankt! Je wordt zo snel mogelijk terug gebeld.

Je gaat akkoord met de voorwaarden