Achter het nieuws

Het verhaal van fotograaf Warren Richardson

Het verhaal van fotograaf Warren Richardson
Door Franca Grimbergen · 05 Apr 2020
Warren Richardson tijdens de uitreiking van de World Press Photo. Foto door Koen van Weel.

Misschien heb je zijn naam weleens gehoord: Warren Richardson. Warren is een Australische fotojournalist. In 2016 won hij de World Press Photo met zijn indringende zwart-wit foto van een man met een kind bij een prikkeldraadhek aan de grens van Servië en Hongarije. Lange tijd was het stil rondom Warren, maar hij is terug en vertelt zijn verhaal.

Het echte verhaal
Warren wil met zijn fotografie het echte verhaal vertellen. Volgens hem kan dit niet zonder je onder te dompelen in de wereld van de gefotografeerde persoon. Zo leefde hij lange tijd op straat in Oslo tussen de zwervers en drugsverslaafden. In Engeland ging hij nog een stapje verder en schreef hij zich in als homeless. Hij kwam erachter hoe het was om niet de luxe te hebben van een douche, een maaltijd en inkomen.

Warren fotografeert vooral de misstanden in de wereld: verslaving, dakloosheid, de vluchtelingencrisis. Hij leert de personen die hij fotografeert kennen en onderhoud het contact: dat zorgt voor persoonlijke en heftige foto's. 

Documentaire 
Sinds 2015 is Warren onder contract bij Hollandse Hoogte (onderdeel van het ANP). Samen met de collega's van Hollandse Hoogte en ANP heeft Warren zijn foto's van de afgelopen jaren uitgezocht en voorzien van omschrijvingen. Het bijzondere verhaal van Warren en zijn werk zijn te zien in een korte documentaire, bekijk deze hieronder. 

Zijn werk in beeld

Nieuwsgierig geworden naar het werk van fotograaf Warren Richardson? Bekijk een selectie van zijn beelden.

Naar de foto's

Prachtige verzameling

Het verhaal, de documentaire en een aantal foto's van Warren Richardson zijn gebundeld in een e-magazine.

Naar het e-magazine
Franca Grimbergen
Franca Grimbergen
franca.grimbergen@anp.nl

Contact

Neem contact op

Een aanvraag doen, meer weten of gewoon een snelle vraag? We beantwoorden je vragen elke werkdag van 09:00 tot 17:00 uur.

Bel me terug

Laat je nummer achter en we bellen
je zo snel mogelijk terug.

Bedankt! Je wordt zo snel mogelijk terug gebeld.

Je gaat akkoord met de voorwaarden