Achter het nieuws

Journalistieke kwartaalupdate - Q2 van 2022

Journalistieke kwartaalupdate - Q2 van 2022
Door Freek Staps · 04 Jul 2022
Hoofdredacteur Freek Staps op de ANP-redactie.
Hoofdredacteur Freek Staps op de ANP-redactie. Foto: ANP / Lex van Lieshout

Het is niet altijd het meest actuele bericht of beeld dat het nieuws bepaalt. Soms is een oudere foto precies wat journalistiek Nederland nodig heeft.

Deze foto uit de zomer van vorig jaar werd gewaardeerd door redacties na het nieuws over het ‘realtime-archiveren’ van sms’jes door de premier. De Volkskrant schreef zelfs een aardig stuk over de foto en het “onvolprezen ANP-archief”: “naar aanleiding van dit nieuws doken overal in het land fotoredacteuren het archief van het ANP in. ‘Rutte telefoon’ tikten ze in de zoekfunctie en hé, kijk nou: talloze foto’s van de premier op zijn telefoon.”

mark rutte telefoon

Foto: ANP / Hollandse Hoogte / Robin Utrecht

Interessant genoeg waren het juist níet de door de fotograaf toegevoegde zoektermen die ditmaal het verschil maakten. Want officieel hingen er termen zoals deze aan de foto: ‘premier’, ‘vragenuurtje’, ‘miljoenennota’, ‘debat’, ‘plenaire zaal’. Niks over het zwarte apparaatje dus.

Het was evenwel onze AI die zelf ook termen had toegevoegd aan het beeld: ‘volwassen’, ‘zakenman’, ‘naar beneden kijken’. De computer neemt het beeld soms letterlijk, zo blijkt. En dus hingen er ook deze termen aan de foto: ‘draadloze technologie’ en… ‘telefoon’. Waarna de foto een tweede leven kreeg.

Groet,

Freek Staps, hoofdredacteur ANP

Waar zijn de boeren?

door Ferdinand Vleugel

Zo snel mogelijk betrouwbare informatie vinden en publiceren, dat is onze kerntaak. Zo ook tijdens deze ronde van boerenprotesten. Om onze afnemers zo goed mogelijk te kunnen bedienen met tekst, foto's en graphics, is het cruciaal dat we voortdurend op de hoogte blijven van acties.

Dit doen we in de eerste plaats door ouderwets journalistiek handwerk: we houden continu contact met relevante organisaties, van de leiders van boerenactiegroepen tot wegbeheerder Rijkswaterstaat, de ANWB en de politie. Ook met een aantal boeren uit de achterban van Agractie en Farmers Defence Force spreken we regelmatig. 

Daarnaast zijn we scherp op sociale media. We volgen Telegram-kanalen van activistische boeren, zitten in Whatsapp-groepen en volgen op Twitter duizenden accounts. Tot slot maken we dankbaar gebruik van ons netwerk van correspondenten en fotografen in de regio. Zij weten vaak als eerste wat in hun gebied speelt. 

"We volgen Telegram-kanalen van activistische boeren, zitten in Whatsapp-groepen en volgen op Twitter duizenden accounts."

"We volgen Telegram-kanalen van activistische boeren, zitten in Whatsapp-groepen en volgen op Twitter duizenden accounts."

— Ferdinand Vleugel, redacteur

Drukte op Schiphol

door Leon Bogaard

En toen brak, platgezegd, ineens de pleuris uit op Schiphol. De luchthaven, als trots van nationaal welvaren, was altijd al een dankbaar onderwerp om over te berichten. Maar het sterker dan verwachte herstel uit de coronacrisis in combinatie met de personeelstekorten zorgden ervoor dat de luchthaven het epicentrum werd van het nieuws, ook internationaal. Doorgaans komt berichtgeving over Schiphol veelal van de economieredactie.

Maar de problemen reikten dit keer verder dan dat, met onder andere afgesloten opritten, politieke ophef en boze reacties uit de reissector. De journalistieke capaciteit werd waar nodig snel opgevoerd, menig verslaggever maakte zijn meters op de luchthaven en de woordvoerders van Schiphol, maatschappijen en reisorganisaties werden bijkans platgebeld. En niet voor niets. De hausse aan berichten vond gretig aftrek.

In anderhalve minuut van het veld naar anpfoto.nl

door fotograaf Maurice van Steen

In maar liefst anderhalve minuut werd deze foto door Maurice van Steen gemaakt, geüpload, gedownload door de editor, bewerkt, weer geüpload en online gezet op anpfoto.nl.

Bij grote evenementen zoals bijvoorbeeld de UEFA Conference League-finale zorgt de organisatie ervoor dat de fotografen kunnen beschikken over een UTP-kabel zodat de transmissie van beeld snel kan verlopen. Snelheid is essentieel om de klanten te bedienen.

Foto: ANP / Maurice van Steen

"Voor fotografen is het een wedstrijd binnen een wedstrijd."

"Voor fotografen is het een wedstrijd binnen een wedstrijd."

— Maurice van Steen, fotograaf

Tijdens de finale heb je een vaste werkplek langs het veld. Zodra er een relevantie actie is, dan tag ik het beeld en stuur dit door naar mijn editor die het beeld van de FTP-server afhaalt. De editor controleert het beeld op scherpte, edit direct het beeld (uitsnijden, verscherpen en eventueel kleine kleurcorrectie), voorziet het beeld van een caption en uploadt het naar het ANP-systeem. Deze beelden worden dan meteen gedistribueerd naar de klanten van het ANP en de buitenlandse beeldbank-partners.

Al met al scoort snelheid in combinatie met kwaliteit. Voor fotografen is het dus een wedstrijd in een wedstrijd. Bij sommige finales zit je namelijk met ruim driehonderd collega’s.

Freek Staps
Freek Staps
freek.staps@anp.nl

Contact

Neem contact op

Een aanvraag doen, meer weten of gewoon een snelle vraag? We beantwoorden je vragen elke werkdag van 09:00 tot 17:00 uur.

Bel me terug

Laat je nummer achter en we bellen
je zo snel mogelijk terug.

Bedankt! Je wordt zo snel mogelijk terug gebeld.

Je gaat akkoord met de voorwaarden