Achter het nieuws

Elk jaar met de Oranjes in de Oostenrijkse sneeuw

Elk jaar met de Oranjes in de Oostenrijkse sneeuw
Door Franca Grimbergen · 24 Feb 2020
Koning Willem Alexander doet met Claus-Casimir een photobomb. Foto door Robin van Lonkhuijsen.

Robin van Lonkhuijsen fotografeert al ruim twaalf jaar voor het ANP. Zes keer was hij aanwezig bij het jaarlijkse fotomoment van de koninklijke familie in het Oostenrijkse Lech. Hij vertelt hoe de foto’s tot stand komen.

Een grote groep pers
“Bij het fotomoment in Lech is een grote groep pers aanwezig. Denk aan een stuk of 40 tot 50 mensen. Vroeger was deze groep nog groter, maar dat is de laatste jaren iets minder geworden. Naast de Nederlandse pers is er ook buitenlandse pers aanwezig; die zijn ook ontzettend geïnteresseerd in het Nederlandse koningshuis.’’

Nachtje in Lech
“Lech ligt in een bergpas. Wanneer het sneeuwt is zo’n bergpas lastig te bereiken, daarom zijn wij altijd al een dag voor de fotosessie aanwezig en overnachten we met het ANP-team in Lech. Het vinden van een hotel kan nog best een uitdaging zijn, aangezien het fotomoment altijd plaatsvindt in de voorjaarsvakantie en Lech een populair skigebied is. Gelukkig is het tot nu toe elk jaar gelukt. Dit jaar overnachten we in een Airbnb.”

"In twintig minuten tijd maken we 1.000 tot 1.500 foto's.''

"In twintig minuten tijd maken we 1.000 tot 1.500 foto's.''

— Robin van Lonkhuijsen, ANP-fotograaf

Met zijn tweeën 
“Vanuit het ANP gaan er altijd twee fotografen mee naar Lech. Onderling spreken we met elkaar af wie waar gaat staan. Eén fotograaf heeft een vrije rol en staat op een plek waar het minder druk is. Deze fotograaf maakt bijvoorbeeld de groepsfoto vanuit een andere hoek en maakt foto’s wanneer de familie skiënd de berg af gaat. De andere fotograaf staat in het ‘centrum’ tussen de grote groep pers. 

Interactie met de familie
“De setting van de foto’s is natuurlijk elk jaar bijna hetzelfde. Maar de familie zoekt soms interactie op met de fotografen, wat toch onverwachte foto’s oplevert. Een goed voorbeeld is de fotosessie van vorig jaar waar Willem-Alexander met zijn neefje Claus-casimir een photobomb doet. 

Het liefst wil je dat de familieleden je lens in kijken, maar dat is een aardige uitdaging met zoveel fotografen. Vanuit het midden, waar de grote persgroep staat, heb je daar de meeste kans op.”

In een korte tijd veel foto’s
''Het feit dat je er met z’n tweeën bent geeft vrijheid, rust en meer mogelijkheden. Je kunt samen een diverse set aan foto’s maken. Het fotomoment zelf duurt meestal 15 tot maximaal 20 minuten, terwijl je ruim drie kwartier voor het fotomoment al klaar staat. Vaak maak je tussen de 1000 en 1500 foto’s, waar we de beste beelden uit selecteren."

Foto’s rechtstreeks uit de camera
“Na het fotomoment sturen we zo snel mogelijk de belangrijkste foto’s, waaronder de welbekende groepsfoto, door naar de fotoredactie. Deze versturen we rechtstreeks vanuit onze camera zodat de grote mediaklanten snel voorzien zijn van foto’s. Op dat moment gaat het om snelheid. Bij terugkomst in het hotel doen we een uitgebreide selectie en nabewerking en dan volgt de rest van de foto’s op anpfoto.nl.’’

Alles voor de foto
“Het fotomoment is ieder jaar op dezelfde plek. In 2018 vond de fotosessie op een andere locatie in Lech plaats. Dat was hoog in de bergen. De gevoelstemperatuur was op dat moment -25 Celsius. Fotograferen met handschoenen is lastig. Ik was eigenwijs en besloot zonder handschoenen te fotograferen. Na afloop bleek dat geen goed idee. Naast dat ik erg veel pijn in mijn handen had, heb ik ook iets aan deze actie overgehouden: in een van mijn vingerkootjes heb ik geen gevoel meer. Dus je kan wel zeggen: alles voor een goede nieuwsfoto.’’

Achter de schermen

Naast Robin, zijn ook Remko de Waal en Frank van Beek aanwezig tijdens de fotosessie in Lech. Op de dag van het fotomoment delen we achter de schermen foto's en video's op Instagram.

Naar Instagram ANP Foto

Foto's uit het archief

Onlangs heeft ANP een groot aantal foto's van de koninklijke familie gedigitaliseerd. Ga terug in de tijd en bekijk de mooie skimomenten van de koninklijke familie op wintersport vanaf de jaren '30.

Bekijk de archieffoto's
Franca Grimbergen
Franca Grimbergen
franca.grimbergen@anp.nl

Contact

Neem contact op

Een aanvraag doen, meer weten of gewoon een snelle vraag? We beantwoorden je vragen elke werkdag van 09:00 tot 17:00 uur.

Bel me terug

Laat je nummer achter en we bellen
je zo snel mogelijk terug.

Bedankt! Je wordt zo snel mogelijk terug gebeld.

Je gaat akkoord met de voorwaarden