Achter het nieuws

Het verhaal van Zilveren Camera-winnaar Kees van de Veen

Het verhaal van Zilveren Camera-winnaar Kees van de Veen
Door Franca Grimbergen · 25 Mar 2021
Kees van de Veen
Eén van de foto's uit de fotoserie over coronapatiënt Piet Franssen. Foto: Kees van de Veen

Met zijn indrukwekkende fotoserie van coronapatiënt Piet Franssen won ANP-Hollandse Hoogte-fotograaf Kees van de Veen afgelopen februari de Zilveren Camera. Een gesprek met de winnaar: van het begin van zijn fotocarrière bij Dagblad van het Noorden en de passie en liefde voor het vak tot het winnen van dé Nederlandse fotoprijs voor fotojournalistiek.

De onderwerpen die Kees fotografeert gaan over het dagelijkse leven van de gewone mensen in het Noorden van het land. Om precies te zijn Groningen, de provincie waar Kees 20 jaar geleden kwam wonen en niet meer is weggegaan. Zo fotografeerde hij het wel een wee van S.V. Onderdendam, een kleine amateur voetbalclub uit de laagste divisie en volgde hij de lokale partij 'Samen voor Pekela' tijdens de campagne voor de gemeenteraadsverkiezing.

Een winnende fotoserie

Bij het opkomen van het coronavirus maakte Kees een indrukwekkende fotoserie over coronapatiënt Piet Franssen, die uiteindelijk aan het virus komt te overlijden. De nabestaanden van de patiënt stonden Kees toe heel dichtbij te komen. Uiteindelijk fotografeerde hij zelfs tijdens de uitvaart, wat resulteerde in een indrukwekkende fotoserie waarmee Kees de Zilveren Camera 2020 won. 'Een integere en intieme fotoserie. Het verdriet dat we kennen uit de wekelijkse cijfers is hier persoonlijk gemaakt', aldus de jury.

Bekijk de foto's uit de winnende Zilveren Camera serie hieronder. Klik op het pijtlje om naar de volgende foto te gaan.

In gesprek met

Eerder was fotograaf Kees van de Veen al te gast in fotografiepodcast ANP Beeldspraak. Presentator en politiek fotograaf Bart Maat in gesprek met Kees over onder andere zijn winnende ZC-serie.

Beluister de podcast

Meer over foto's?

Schrijf je dan in voor onze beeldnieuwsbrief en ontvang maandelijks de laatste updates rondom de fotoafdeling van het ANP.

Schrijf mij in!
Franca Grimbergen
Franca Grimbergen
franca.grimbergen@anp.nl

Contact

Neem contact op

Een aanvraag doen, meer weten of gewoon een snelle vraag? We beantwoorden je vragen elke werkdag van 09:00 tot 17:00 uur.

Bel me terug

Laat je nummer achter en we bellen
je zo snel mogelijk terug.

Bedankt! Je wordt zo snel mogelijk terug gebeld.

Je gaat akkoord met de voorwaarden