Achter het nieuws

Hollandse helden in de jaren 60 door Louis van Paridon

Hollandse helden in de jaren 60 door Louis van Paridon
Door Franca Grimbergen · 01 Aug 2019
Christel Adelaar (Mamaloe) door Louis van Paridon

Grote kans dat je zijn naam niet kent. Toch was Louis van Paridon (1922-2016) volgens velen een groot en getalenteerd fotograaf. Hij fotografeerde in de jaren 60 voor kranten en tijdschriften en kreeg zo beroemdheden uit Nederland en de rest van de wereld voor zijn camera. Zijn kleurendia’s zijn door fotobureau Hollandse Hoogte (onderdeel van het ANP) in de collectie opgenomen. Deze foto's komen nu ook samen in het prachtige boek 'Hollandse helden in de jaren 60'.

Louis van Paridon groeide op in een streng, katholiek gezin met elf kinderen in Amsterdam. Zijn vader was succesvol ondernemer, Louis studeerde schilderen en werkte later bij drukkerijen. Tijdens de Tweede Wereld oorlog werkte hij in Brabant als landarbeider.

Korte carrière
Na de oorlog leerde hij fotograferen. Hij begon als fotojournalist maar was geen nieuwsjager en daarom rolde hij later de Amsterdamse culturele scene in. Hij maakte reportages, portretten, reclamefoto’s en bruidsfoto’s. Hij kreeg beroemdheden uit binnen- en buitenland voor zijn lens, maar hij stopte eind jaren 60 plotseling met fotograferen. Waarom is niet helemaal duidelijk, maar hij stak als keurige heer af tegen de nieuwe generatie fotografen. Misschien ontbrak de échte drive om door te gaan.

Louis van Paridon had beroemdheden uit binnen- en buitenland voor zijn lens

Louis van Paridon had beroemdheden uit binnen- en buitenland voor zijn lens

Een bijzondere ontdekking
Zijn fotomateriaal werd decennia niet meer aangeraakt en een groot deel van zijn archief lag ongebruikt in lades op zijn Brabantse boerderij. Paridon toonde later in zijn leven nooit interesse in het openbaren van zijn werk. Na zijn dood nam zijn partner Michel Teulings contact op met fotobureau Hollandse Hoogte.

Hollandse Hoogte heeft haar best gedaan om het bijzondere archief openbaar te maken. Een groot deel van de kleurendia’s zijn bekeken, uitgezocht, gedigitaliseerd en in beheer genomen. Zo kwam er toch een schat aan uniek fotomateriaal, persoonlijke verhalen, documenten en dagboeken vrij.

Hollandse helden
Uitgeverij Joh. Enschedé Amsterdam heeft op basis van de fotocollectie het indrukwekkende fotoboek ‘Hollandse helden uit de jaren 60' gemaakt. Dit unieke fotoboek schetst een prachtig tijdsbeeld en laat zien hoe de geportretteerden het beeld van dat decennium bepaalden. Met foto’s van onder andere de piepjonge Johan Cruijff, een gezellig vanuit haar dakkapel kijkende Mies Bouwman tot Toon Hermans met zakdoek in de hand.

Meerdere mensen uit de huidige Nederlandse cultuursector werkten mee aan het boek, zoals Jan Mulder, Annemarie Oster, Auke Kok, Maurice Hermans en Wilfried de Jong. 'Wie naar de foto's kijkt, maakt een sprong terug in de tijd. Maar de kleuren zijn zo diep en verzadigd (...) dat je de geportretteerden denkt aan te kunnen raken. Voor je het weet begin je een praatje (...)', zegt Wilfried de Jong in het voorwoord van het fotoboek. ‘De mensen op de foto’s van Louis van Paridon léven. In full colour."

Het fotoboek 'Hollandse helden in de jaren 60' is te koop in verschillende boekhandels en online winkels.

Franca Grimbergen
Franca Grimbergen
franca.grimbergen@anp.nl

Contact

Neem contact op

Een aanvraag doen, meer weten of gewoon een snelle vraag? We beantwoorden je vragen elke werkdag van 09:00 tot 17:00 uur.

Bel me terug

Laat je nummer achter en we bellen
je zo snel mogelijk terug.

Bedankt! Je wordt zo snel mogelijk terug gebeld.

Je gaat akkoord met de voorwaarden