Blik op het ANP

Door verslaggeefster Judith Katstra ben je op de hoogte van het laatste nieuws uit Amsterdam

Door verslaggeefster Judith Katstra ben je op de hoogte van het laatste nieuws uit Amsterdam
Door Franca Grimbergen · 06 Dec 2019

Judith Katstra werkt al meer dan 19 jaar bij het ANP. Ze begon haar ANP-carrière als stagiaire op de redactie in Brussel. Daarna werkte ze op de buitenlandredactie, waarna ze overstapte naar de nieuwsdienst. Inmiddels zit ze alweer heel wat jaren op haar plek op de stadsredactie Amsterdam. Ze deelt haar liefde voor nieuws en de hoofdstad met ons.

"Toen ik op de nieuwsdienst werkte, lonkte Amsterdam al een beetje. Ik woonde toen nog niet in de hoofdstad, maar wilde er wel graag wonen. Toen ik een collega op de stadsredactie Amsterdam verving vanwege zwangerschapsverlof wist ik dat dit mijn plek was. Later kwam er een vaste plek vrij – ondertussen was ik al verhuisd naar Amsterdam – en kon ik op de stadsredactie blijven.

Tussen toen en nu is er veel veranderd. Sinds drie jaar is de stadsredactie een eenmanspost geworden. Naast het nieuws uit Amsterdam schrijf ik ook over Schiphol, media, kunst en cultuur. Dat is best aanpoten en scherpe keuzes maken, maar gelukkig krijg ik veel hulp van de collega’s uit Den Haag.’’

Geen dag is het hetzelfde
"Het nieuws waarover ik schrijf, speelt zich grotendeels af in Amsterdam. Bij de afwegingen die ik maak, kijk ik of het onderwerp ook interessant is voor mensen in de rest van Nederland. Denk aan de kwestie rondom het Cornelius Haga Lyceum, de restauratie van De Nachtwacht in het Rijksmuseum of het faillissement van het Slotervaartziekenhuis.

De afwisselende onderwerpen maken mijn werk zo interessant. Het is nooit saai, iedere dag is anders. De ene dag zit ik op de redactie en de andere dag zit ik in de rechtbank, ben ik bij een persconferentie of neem ik een kijkje bij een demonstratie. Wat ik soms wel lastig vind, is dat ik niet overal bij kan zijn. Gelukkig heb ik een groot netwerk, waardoor ik het nieuws ook op andere manieren tot me krijg. Naast het schrijven, coördineer ik ook grote nieuwsonderwerpen. Zo maak ik draaiboeken voor bijvoorbeeld Koningsdag en de Nationale Dodenherdenking."


"De afwisselende onderwerpen maken mijn werk zo interessant. Het is nooit saai, iedere dag is anders."

"De afwisselende onderwerpen maken mijn werk zo interessant. Het is nooit saai, iedere dag is anders."

— Judith Katstra

Emoties
"Als verslaggever sta je geregeld vooraan bij grote nieuwsgebeurtenissen. De troonswisseling in 2013 vond ik erg bijzonder om verslag van te doen. De hele wereldpers was afgereisd naar Amsterdam.

Ik stond om 5 uur ‘s ochtends op de Dam, samen met de eerste Oranjefans. Zulke momenten zijn uniek. Je schrijft geschiedenis en maakt zoiets waarschijnlijk maar één keer in je carrière mee.

Naast leuke en unieke momenten maak ik ook geregeld heftige dingen mee. Zoals de vliegramp met de MH17. Het eerste moment dat je het nieuws hoort, vergeet je nooit meer. Je gaat volledig op in adrenaline en je hebt eigenlijk geen tijd om bij het heftige nieuws stil te staan. Ik was een van de weinige verslaggevers die in de zaal mocht zitten bij de eerste herdenkingsbijeenkomst. Al de namen van de slachtoffers werden tijdens de bijeenkomst voorgelezen. Er kwam geen einde aan. Toen hield ik het ook echt niet droog.

De dood van de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan was ook een emotioneel moment. Je weet dat het eraan zit te komen, verhalen staan klaar, maar toch raakt het je als het zover is. Ik kende hem persoonlijk, omdat ik hem geregeld sprak voor het ANP. Het persalarm over zijn dood tikte ik dan ook met kippenvel all-over.

Ik lig niet vaak wakker van nieuws. Toch raakt het ene onderwerp je meer dan het andere. Ik deed verslag van de rechtszaak over de ‘vergismoord’ op de Amsterdamse dj Djordy Latumahina. Hij werd in bijzijn van zijn vriendin en 2-jarige dochtertje doodgeschoten, maar bleek later niet het beoogde doelwit. In de rechtszaal hoor je wat voor impact zijn dood heeft op zijn familie; dat doet wat met je. Het idee dat je zonder reden kunt worden doodgeschoten, maakt je heel kwetsbaar.’’

"Momenten als de troonswisseling zijn uniek. Je schrijft geschiedenis en maakt zoiets waarschijnlijk maar één keer in je carrière mee."

"Momenten als de troonswisseling zijn uniek. Je schrijft geschiedenis en maakt zoiets waarschijnlijk maar één keer in je carrière mee."

— Judith Katstra

Amsterdam
"Amsterdam is een mooie stad, met prachtige panden en veel dynamiek. Het is een wereldstad maar eigenlijk ook een dorp, waar ik vaak bekenden tegenkom. Ik ben er trots op om hier te wonen én te werken. Toen ik als klein meisje vanuit Friesland naar Amsterdam kwam, droomde ik er al van om hier ooit te gaan wonen. Wel is de stad erg druk, waardoor ik niet graag in het centrum kom. De drukte is overigens ook een hot item, waar ik vaak over schrijf, maar er zijn gelukkig nog genoeg stille plekjes.

Ik houd erg van Noord. De Amsterdam-redactie zit daar ook, waardoor ik er bijna elke dag kom. Het is een wijk die erg in ontwikkeling is. Je ziet nog veel rafelrandjes, maar er komen steeds meer leuke en nieuwe initiatieven die de buurt beter maken. Ik houd ervan dat het allemaal nog niet perfect is. Wat dat betreft is de nieuwbouwwijk IJburg waar ik woon het andere uiterste. Vroeger wilde ik er niet dood gevonden worden, maar met mijn twee meiden van 3 en 7 is het er ideaal."

Vrije tijd
"Ik ben gek op festivals, ik houd van bandjes kijken en nieuwe muziek ontdekken. Verder probeer ik geregeld te sporten en doe ik aan yoga. En natuurlijk vind ik het heerlijk om te relaxen met mijn kinderen. Mijn vriend werkt ook in de mediawereld. Hij is regisseur van televisieprogramma’s en maakt films. Omdat we allebei in de media werken, begrijpen we elkaar goed. Als ik een keer bij plotseling opkomend nieuws moet doorwerken snapt hij dat, net als ik begrijp dat hij soms naar het buitenland moet voor zijn werk."

Franca Grimbergen
Franca Grimbergen
franca.grimbergen@anp.nl

Contact

Neem contact op

Een aanvraag doen, meer weten of gewoon een snelle vraag? We beantwoorden je vragen elke werkdag van 09:00 tot 17:00 uur.

Bel me terug

Laat je nummer achter en we bellen
je zo snel mogelijk terug.

Bedankt! Je wordt zo snel mogelijk terug gebeld.

Je gaat akkoord met de voorwaarden