Blik op het ANP

Van André Hazes en Bridget Maasland tot Giel Beelen: ‘We gaan altijd eerst op zoek naar de bron van de roddel’

Van André Hazes en Bridget Maasland tot Giel Beelen: We gaan altijd eerst op zoek naar de bron van de roddel
Door Franca Grimbergen · 04 Jun 2020
entertainmentredacteur Davy Leeuw
Entertainmentredacteur Davy Leeuw aan het werk vanuit huis.

Davy Leeuw werkt vijf jaar op de entertainmentredactie van het ANP. Een veelzijdige baan: van nieuwsberichten schrijven tot verslaggeving buiten de deur over televisie, films en muziek. En ja, ook komt er af en toe een roddeltje voorbij. 

“Als entertainmentredacteur is geen dag hetzelfde. We schrijven over diverse onderwerpen en wisselen het werk op kantoor af met verslaggeving buiten de deur. Mijn werk is een verlengde van mijn hobby. Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in films, televisie en muziek. Ik hoef er dan ook niet veel moeite voor te doen om op de hoogte te blijven. Ik weet vaak waar het nieuws ligt en wat er actueel is.’’

De waarheid achter de roddels
“Over entertainmentjournalistiek wordt soms wat minachtend gedaan maar aan het einde van de dag wil iedereen weten hoe het nu zit met de affaire tussen André Hazes en Bridget Maasland of waarom Marco Borsato en Leontine uit elkaar zijn. Aan ons de taak om iets van waarheid boven tafel te krijgen. We kunnen een verhaal niet zomaar overnemen en gaan op zoek naar de bron om het te bevestigen, te ontkrachten of er een andere draai aan te geven. Dat vergt soms behoorlijk wat creativiteit omdat BN’ers niet graag uitspraken over hun privéleven doen en managers ook niet happig zijn op goede quotes.

Een recent voorbeeld hiervan is radio-dj Giel Beelen. Alle alarmbellen gingen af omdat hij live op de radio zijn vertrek bij Radio Veronica aankondigde. Normaal gesproken is dat direct nieuws, maar omdat Giel vaker gekke dingen roept is zoiets niet betrouwbaar. Je checkt eerst of het klopt; het bleek opnieuw een grap.”

Duncan Laurence Eurovision in Concert
Davy interviewt Duncan Laurence tijdens het Eurovision in Concert.
Suzan en Freek Edison Pop 2020
Davy in gesprek met Suzan en Freek bij de uitreiking Edison Pop 2020.

Creatief zijn
“Veel entertainmentevenementen zoals premières, films en concerten zijn door corona afgelast. Onze verslaggeversdiensten zijn daardoor komen te vervallen. Ondanks de situatie proberen we genoeg nieuws te brengen en bellen we de sterren regelmatig om op de hoogte te blijven wat ze doen en hoe ze omgaan met corona. Verder schrijven we veel over afgelaste evenementen en denken we na over creatieve invalshoeken. Zo zijn er genoeg toffe initiatieven; onlangs sprak ik een zanger die een thuisconcert gaf. Juist nu moeten we net wat verrassender zijn.”

Luchtig nieuws
“De schrijfstijl bij entertainment is anders dan op de nieuwsredactie. We schrijven wat losser en luchtiger. Je hoeft niet met het keiharde nieuws te beginnen. Nieuws over entertainment lees je met plezier en moet dus lekker leesbaar zijn. Dat is grote verschil met het ‘gewone’ nieuws, waar lezers meteen willen weten wat er is gebeurd.”

Bij de rode loper is het chaos; je staat daar met de pers van heel Nederland op een rij.

Bij de rode loper is het chaos; je staat daar met de pers van heel Nederland op een rij.

— Davy Leeuw

Mee naar Tel Aviv
“Het Eurovisie Songfestival van 2019 was een hoogtepunt voor mij. Samen met een videoverslaggever en een fotograaf waren wij namens het ANP aanwezig in Tel Aviv. Ik ben best wel een songfestivalfreak en om daar verslag van te mogen doen was al een droom, maar om dan ook nog als winnaar naar huis te gaan was helemaal te gek. Het waren tien slopende dagen, maar dat was het meer dan waard. Een ervaring die ik nooit meer vergeet.”

Beetje brutaal
“Verslaggeving bij evenementen vind ik het leukste aan mijn werk. Bij de rode loper is het een chaos; je staat daar met de pers van heel Nederland op een rij. In korte tijd lopen heel veel BN’ers langs en wil je toch wat quotes hebben. Om die te krijgen moet je wel een beetje brutaal zijn.

Bij grotere evenementen, bijvoorbeeld het Televiziergala, werken we vaak samen met een collega op de redactie. De collega ter plaatse zorgt voor de quotes van BN’ers en de collega op kantoor verwerkt het in een nieuwsbericht. Ook entertainmentnieuws moet zo snel mogelijk worden klaargezet voor onze klanten.”

Dat is ook precies waarom entertainmentnieuws leuk is om te lezen; het is een uitstapje naar een andere wereld.

Dat is ook precies waarom entertainmentnieuws leuk is om te lezen; het is een uitstapje naar een andere wereld.

— Davy Leeuw

Uitstapje naar een andere wereld
“Als entertainmentredacteur kom je op bijzondere plekken en spreek je met bekende mensen die je anders nooit zou spreken. Toen ik over ander nieuws schreef, vroegen mensen bijna nooit naar mijn verhalen. Maar nu ik met bekend Nederland spreek en op feestjes en evenementen kom zijn mensen maar al te nieuwsgierig naar mijn verhalen. Het spreekt tot de verbeelding. Dat is ook precies waarom entertainmentnieuws zo leuk is om te lezen; het is een uitstapje naar een andere wereld.’’

Ook op de fotoafdeling van het ANP is het stiller rondom entertainmentfotografie.

“Nu de grote evenementen zijn afgelast zoals het filmfestival in Cannes en het MET Gala is het een stuk rustiger in entertainmentland,’ vertelt accountmanager Joëlle Plat. “Voor de coronacrisis stroomden de beelden van rode lopers en sterren die gespot werden op feestjes continu binnen. Maar nu iedereen aan huis gebonden is, is het lastiger om onze klanten de hoeveelheid beelden aan te bieden zoals wij dat voorheen deden.’’

Maar stilzitten doet de fotoafdeling zeker niet. “Juist nu is het heel belangrijk om creatief te zijn. De beelden liggen niet meer voor het oprapen, maar het is nu een uitdaging geworden om leuk en onderscheidend beeld aan te bieden. Denk aan bijzondere verjaardagen zoals Clint Eastwood die onlangs 90 werd, foto’s van evenementen die eigenlijk zouden plaatsvinden en sterren met mondkapjes. Daarnaast hebben we gelukkig een groot archief met mooie en unieke beelden. We lichten bijvoorbeeld iedere donderdag een BN’er uit in onze ‘Throwback Thursday’.”

Bekijk een Throwback Thursday
Franca Grimbergen
Franca Grimbergen
franca.grimbergen@anp.nl

Contact

Neem contact op

Een aanvraag doen, meer weten of gewoon een snelle vraag? We beantwoorden je vragen elke werkdag van 09:00 tot 17:00 uur.

Bel me terug

Laat je nummer achter en we bellen
je zo snel mogelijk terug.

Bedankt! Je wordt zo snel mogelijk terug gebeld.

Je gaat akkoord met de voorwaarden