Blik op het ANP

Journalistieke kwartaalupdate - Q2 van 2025

Journalistieke kwartaalupdate - Q2 van 2025
Door Freek Staps · 10 Jul 2025

Beste ANP-gebruiker of nieuwslezer, 

Van demonstraties tot het diner bij de koning, van de ‘familiefoto’ van de regeringsleiders tot de persconferentie van Trump: maanden aan voorbereiding culmineerde bij het ANP in een halve week aan berichtgeving, fotografie, graphics, agendapunten en radiobulletins.

Veel verliep volgens planning, de voorbereiding was de investering duidelijk waard geweest. Maar ook wij werden soms verrast, bijvoorbeeld over de slaapplek van de Amerikaanse president en over de minder nieuwswaardige dan verwachte demonstraties. Daarom bleken ook onze rugzakken met veiligheidsbrillen, oordoppen, helmen en zelfs gasmaskers niet nodig. Gelukkig maar. Onze journalisten konden ongestoord hun werk doen, zoals dat hoort. En de journalistiek deed er haar voordeel mee.

Freek Staps, hoofdredacteur ANP  

ANP was overal bij toen Den Haag centrum van de wereld werd
door Laurens Scholten en Niels Goedegebuur

Een stad die gedeeltelijk van de buitenwereld wordt afgesloten, zodat wereldleiders kunnen spreken over de spanningen in de wereld. Een hoge Amerikaanse gast met ongekend strenge beveiligingsmaatregelen. In 2014 maakten we dat mee met de nucleaire top in Den Haag, en vorige maand opnieuw met de NAVO-top.

Als ANP zijn we overal bij, met tientallen verslaggevers en fotografen, ondersteund door een redactie die overzicht houdt en aanstuurt. We volgen de gesprekken tussen de wereldleiders, de besluiten die ze nemen, en soms de besluiten die ze niet nemen. We volgen alle aankondigingen en persmomenten. Daarnaast houden we de veiligheidsmaatregelen in de stad en de regio in de gaten. De wegafsluitingen, en de gevolgen voor het verkeer. De verplaatsingen van de wereldleiders, van vliegveld naar hotel naar paleis naar top naar vliegveld. Verder zijn we bij alle aangekondigde en onaangekondigde demonstraties. Soms stond daar een enkele betoger, soms demonstreerden duizenden mensen tegelijk. In de buurt van de top, bij het Malieveld en het Vredespaleis, op het strand en op de rand van snelwegen als de A12 en de A44. Een week die aanvoelt als een lange sprint, of misschien als een korte, intense marathon. Die samenwerking, het gevoel dat je deel mag uitmaken van een geoliede machine die het land bedient, is niet te beschrijven.

En wat het meest bijblijft, in 2014 en nu weer, is de vreemde rust achter de hekken rond het World Forum. Op sommige momenten lijkt het wel een ontspannen festivalterrein. Rust in de chaos. Waar de buitenwereld even niet bestaat. Alsof je op een andere planeet rondloopt.

Beelden met koniningspaar bij toppen
door Jeroen Luizing en Patrick Rasenberg
 

Bij de NAVO-top in Den Haag heeft het ANP meer dan 3.000 beelden geleverd, ruim 500 meer dan bij de vergelijkbare nucleaire top (NSS) in 2014. Beelden van het Nederlandse koningspaar met de Amerikaanse president werden telkens het meest gedownload. 

Geert Wilders stapt met PVV uit kabinet-Schoof 
door Henderiekus Wiltjer

PVV-leider Geert Wilders stapte op dinsdag 3 juni uit de coalitie, maar een dag eerder was al duidelijk dat het kabinet vrijwel zeker zou vallen. Toen spraken we op de parlementaire redactie al af om de volgende dag extra vroeg in de Tweede Kamer te zijn voor het overleg tussen de coalitieleiders. 

We stonden met twee redacteuren voor de deur van de PVV-fractie om de leiders van de vier coalitiepartijen voorafgaand aan het coalitieoverleg op te vangen. Thuis zat een aantal verslaggevers klaar om de eerste berichtgeving te verwerken. Na nog geen kwartier kwam Wilders al naar buiten om te zeggen dat het kabinet was gevallen. 

Met zijn tweeën volgden we de verklaring van de PVV-leider: een noteerde zijn verklaring en de ander belde met een collega om het persalarm door te geven. Direct daarna schakelden andere collega's in om mee te helpen en reacties te verzamelen. 

PVV-leider Geert Wilders staat de pers te woord nadat hij uit de coalitie is gestapt. Foto: ANP / Peter Hilz

Zoektocht na vermissing Jeffrey en Emma 
door Carlijn Koning 

In Beerta en omgeving hangt de dag na het uitgaan van het amber alert een sfeer van bedruktheid, scherpte, kalmte en stilte voor de storm. Niet alleen bij de bezorgde en meezoekende bewoners, ook onder journalisten heerst een gevoel van saamhorigheid. Op een enkele collega na, was niemand zelf de hoofdpersoon van het verhaal. Het draaide om de zoektocht naar Jeffrey en Emma, kinderen die het slachtoffer werden van de grillen van hun vader. Waar dorpsgenoten de omgeving uitkamden, probeerden journalisten met puzzelstukjes de situatie in kaart te brengen. Opgedane kennis en contacten werden onderling gedeeld, er werd elkaar wat gegund. Autoriteiten werden gezamenlijk bevraagd, gewezen op onmogelijke persmomenten en ongeschikte persvakken en met respect voor ieders taak en belang werd gezocht naar oplossingen. In de koude nacht toen de auto uit het water kwam, werden de door 'concullega's' gemaakte beelden kritisch met elkaar bekeken op ongewenste details en werd de journalistieke waarde ervan besproken.

Een week later waren er tijdens de herdenkingsdienst veel van dezelfde collega's om het verhaal af te sluiten. Ook na de dienst spraken we met elkaar om te horen hoe het ging. Het maakt dat niet zozeer het verdrietige verhaal zelf, maar juist het omkijken naar elkaar ervoor zorgt dat deze klus me lang zal bijblijven.

Veel mensen leggen knuffels en bloemen neer bij de vindplek van de auto. Foto: ANP / Huisman Media
Freek Staps
Freek Staps
freek.staps@anp.nl

Contact

Neem contact op

Een aanvraag doen, meer weten of gewoon een snelle vraag? We beantwoorden je vragen elke werkdag van 09:00 tot 17:00 uur.

Bel me terug

Laat je nummer achter en we bellen
je zo snel mogelijk terug.

Bedankt! Je wordt zo snel mogelijk terug gebeld.

Je gaat akkoord met de voorwaarden