Blik op het ANP

Onze eerste journalistieke kwartaalupdate

Onze eerste journalistieke kwartaalupdate
Door Freek Staps · 01 Apr 2020
Hoofdredacteur Freek Staps. Foto door Roel Rozenburg

Aan het begin van dit kwartaal vatten we het plan op al onze gebruikers elke drie maanden een inkijkje te geven in wat de redactie doet, en waar dat bij nieuwsmedia en andere afnemers toe leidt. Ook op dat moment - op zaterdagavond 4 januari, om precies te zijn - brachten we ons eerste bericht over wat we nu corona noemen: 'Hongkong extra alert na uitbraak longontsteking in China'. Een week later schreven we 'Mysterieus virus eist eerste dode in China'.  

Daarna nam het snel toe. Zo snel dat we als ANP nu, aan het einde van het kwartaal, nauwelijks nog over niet aan corona gerelateerde zaken berichten. Van de economische neergang tot politiek ingrijpen, van overleden sterren tot het ongekende uitstellen van het EK voetbal of de Olympische Spelen. We zouden soms wensen dat het anders was.

Het Algemeen Nederlands Persbureau voorziet nagenoeg alle nieuwsmedia van betrouwbare feiten, fotografie, infographics en radionieuwsbulletins. Dat doen we non-stop, in goede tijden maar ook wanneer het aanhoudende nieuws op ons allen drukt, zoals nu. Maar we doen het - ook met een redactie die op afstand werkt - omdat betrouwbare berichtgeving als basis dient voor een geïnformeerde maatschappij waarin we keuzes kunnen maken op basis van de feiten.

We kijken daar graag nog eens op terug met je in deze journalistieke kwartaalupdate. En verwelkomen het gesprek over wat je in het tweede kwartaal van ons verwacht.

Meest gedownloade beelden van het kwartaal

Deze beelden werden het afgelopen kwartaal het vaakst gedownload vanaf anpfoto.nl.

Productverbetering

Ondanks de journalistieke coronadruk hebben we stappen gezet om media nog beter te bedienen. Zo zijn we afgestapt van het gebruik om koppen te beperken tot 45 tekens (soms is iets langer namelijk gewoon helderder), zo bieden we waar mogelijk een paar alinea's extra waar dat de snelheid niet in gevaar brengt zodat afnemers een vollediger bericht hebben en zo hebben we een nieuwe versie van de ANP app uitgebracht.

De agendafunctie is daarbij verbeterd met een uitgebreide nieuwe sportagenda. Ook zijn we begonnen met het structureel inzetten van pushberichten via de app van opgekomen en spoedeisende agendapunten: Agenda Live. Zo komen - bijvoorbeeld - spoedeisende persconferenties van het kabinet beter onder de aandacht van redacties. 

Coronaberichtgeving

6940 nieuwsberichten 
3610 foto's
4132 radioberichten

Media bouwen op ons

Media bouwen op onze berichtgeving. Sommige titels nemen onze berichten in hun totaliteit over, anderen gebruiken zinnen of alinea's en weer andere media laten zich erdoor inspireren. Wat we zien is dat de ANP-berichtgeving dit kwartaal in ieder geval tot 34.000 berichten in de Nederlandse media heeft geleid.

Feiten brengen of paniek zaaien?

ANP-berichten zijn voor alles feitelijk, ondanks dat zijn er Nederlanders die vinden dat nieuwsmedia bijdragen aan paniek. We schreven daarover een opiniestuk in de Volkskrant.

Lees het artikel

De radioberichten over het coronavirus

Van deze berichten werd het meest gebruik gemaakt

  • Spoedoverleg kabinet met artsen over scholensluiting (56 keer)
  • RIVM: Brabander met lichte klachten moet thuisblijven (54 keer)
  • Oranje Fonds wil uitstel klusdagen NLdoet (54 keer)
  • Wetenschappers claimen vondst antilichaam tegen COVID-19 (45 keer)
  • Albert Heijn komt met ouderenuurtje in supermarkten (45 keer)

Gratis coronabulletin voor radio-afnemers

Speciaal voor onze radio-afnemers die meer berichtgeving aan hun luisteraars willen aanbieden: het coronabulletin. Twaalf keer per dag, vier berichten in 1 minuut.

Vraag gratis aan
Freek Staps
Freek Staps
freek.staps@anp.nl

Contact

Neem contact op

Een aanvraag doen, meer weten of gewoon een snelle vraag? We beantwoorden je vragen elke werkdag van 09:00 tot 17:00 uur.

Bel me terug

Laat je nummer achter en we bellen
je zo snel mogelijk terug.

Bedankt! Je wordt zo snel mogelijk terug gebeld.

Je gaat akkoord met de voorwaarden