Mededeling

'Functie elders'-foto van ANP-fotograaf Bart Maat is Politiek Moment 2021

'Functie elders'-foto van ANP-fotograaf Bart Maat is Politiek Moment 2021
Door Franca Grimbergen · 14 Dec 2021
'Functie elders'-foto
Kajsa Ollongren (D66) verlaat de Stadhouderskamer na een positieve uitslag van een coronatest. Foto: ANP / Bart Maat

De 'functie-elders'-foto die ANP-fotograaf Bart Maat op 25 maart 2021 maakte is door het EenVandaag Opiniepanel uitgeroepen tot hét politieke moment van 2021. 

Aan het onderzoek van actualiteitenprogramma EenVandaag deden meer dan 25.000 deelnemers mee. De foto van de uitgelekte notitie werd met afstand het meest gekozen. Andere belangrijke politieken momenten zijn volgens het opiniepanel de val van het Rutte III in januari, het vertrek van Pieter Omtzigt bij het CDA, de nacht van Rutte; het moment waarin de demissionaire premier moest vechten voor zijn politieke carrière en tot slot de dag (eind oktober) dat de formatie de langstlopende Nederlandse formatie ooit werd.

"Normaal gesproken fotografeer je nieuws en nu is deze foto nieuws."

"Normaal gesproken fotografeer je nieuws en nu is deze foto nieuws."

— Bart Maat

Bart dacht in eerste instantie dat hij zijn moment gemist had. Tot hij Kasja Ollongren naar buiten zag lopen. "Erg opmerkelijk, want ze had een kwartier later een afspraak met Rutte. Voor de zekerheid maakte ik een foto, want je weet maar nooit", vertelt Bart tegen EenVandaag. "De focus van mijn camera schoot - vanwege haar capuchon en mondkapje - van haar gezicht naar haar schouder. Dat was eigenlijk precies het punt naast de papieren, anders waren die nooit zichtbaar geweest."

De langste formatie ooit

De ene formatie is de andere niet, maar deze kabinetsformatie mag zich met zo’n acht maanden de langste formatie van het Nederlandse kabinet aller tijden noemen. Op anpfoto.nl blikken we terug.

Naar de foto's
Franca Grimbergen
Franca Grimbergen
franca.grimbergen@anp.nl

Contact

Neem contact op

Een aanvraag doen, meer weten of gewoon een snelle vraag? We beantwoorden je vragen elke werkdag van 09:00 tot 17:00 uur.

Bel me terug

Laat je nummer achter en we bellen
je zo snel mogelijk terug.

Bedankt! Je wordt zo snel mogelijk terug gebeld.

Je gaat akkoord met de voorwaarden