Mededeling

Stembus voor Nieuwsfoto- en Sportfoto van het jaar 2023 geopend

Stembus voor Nieuwsfoto- en Sportfoto van het jaar 2023 geopend
Door Nana van Dijk · 04 Jan 2024
Genomineerd: 15 oktober 2023 - Pro-Palestijnse mars in Amsterdam als reactie op gebeurtenissen in Israël en Gaza. Foto: Joris van Gennip

De verkiezing voor de publieksprijzen van de Nieuwsfoto en Sportfoto van het Jaar is geopend. Van 4 tot en met 8 januari kan het publiek via stemmen.stichtingnieuwsfoto.nl stemmen op de foto’s van de shortlist die door de vakjury zijn geselecteerd. Na de prijsuitreiking op dinsdag 9 januari zullen de twintig genomineerde foto's tot en met 14 april te zien zijn bij Beeld & Geluid in Den Haag. ANP is partner van deze prijzen.

Onder de genomineerden zijn onder meer de foto van PVV-leider Geert Wilders na de verkiezingsoverwinning op 22 november in Scheveningen, het beeld van duizenden Feyenoord-fans op de Coolsingel na het behalen van de landstitel en een vallende Femke Bol tijdens de estafettefinale van de 4x400 meter op het WK Atletiek van afgelopen augustus.

De jury’s, onder leiding van voormalig nieuwslezer en Tweede Kamerlid Pia Dijkstra (Nieuwsfoto) en NOC*NSF voorzitter Anneke van Zanen - Nieberg (Sportfoto), hebben voor iedere categorie tien foto’s genomineerd. Zij hadden de keuze uit ruim 350 foto’s die zijn ingezonden door meer dan 90 fotografen.

15 januari 2023 - Marianne Vos in actie tijdens de NK Vedrijden in Zaltbommel. Foto: Joris Knapen
10 juli 2023 - Mark Rutte kondigt zijn vertrek tijdens een kamerdebat aan. Foto: ANP / Remko de Waal

De winnaars van de publieksprijzen en de juryprijzen van de Nieuwsfoto en Sportfoto van het Jaar worden volgende week dinsdag 9 januari bekendgemaakt. De prijzen worden die dag uitgereikt in het Stadhuis van Den Haag. Tot en met 29 januari zijn in het Atrium van het Stadhuis de honderd beste foto’s te zien. De twintig genomineerde foto’s zijn daarna nog tot en met 14 april te bekijken bij Beeld & Geluid in Den Haag.

De verkiezing van de Nieuwsfoto en Sportfoto van het Jaar wordt georganiseerd door de Stichting Nieuwsfoto en mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Den Haag, Nederlandse Loterij, Sony en Cameraland, ANP, Beeld & Geluid en de Nederlandse Sportpers (NSP).

Nana van Dijk
Nana van Dijk
nana.van.dijk@anp.nl

Contact

Neem contact op

Een aanvraag doen, meer weten of gewoon een snelle vraag? We beantwoorden je vragen elke werkdag van 09:00 tot 17:00 uur.

Bel me terug

Laat je nummer achter en we bellen
je zo snel mogelijk terug.

Bedankt! Je wordt zo snel mogelijk terug gebeld.

Je gaat akkoord met de voorwaarden