Blik op het ANP

Journalistieke kwartaalupdate - Q3 van 2021

Journalistieke kwartaalupdate - Q3 van 2021
Door Freek Staps · 05 Oct 2021
Hoofdredacteur Freek Staps op de ANP-redactie. Foto: ANP / Lex van Lieshout

Aan een muur op de ANP-redactie hangen de meest ingrijpende foto's van dat moment. De afgelopen weken vallen mijn ogen steeds op de foto van een legervliegtuig op Schiphol, met een bus ervoor. Wie er in de bus stappen, is niet zichtbaar maar het is pijnlijk evident: voor de Taliban gevluchte Afghanen. 

Twee van deze mensen, nu in Nederland, zijn nieuwsfotografen en ze werkten voor fotoagentschap EPA, waarvan het ANP de Nederlandse aandeelhouder en distributeur is. We voelen voor deze twee fotografen dus enige verantwoordelijkheid, ze werkten daar voor ons. 

Samen met bevriende journalisten van de Volkskrant is er nu een steungroepje voor deze fotojournalisten en hun gezinnen. Er is altijd wel iemand die ingezamelde kleding, speelgoed, computers, telefoons naar Nijmegen wil brengen, of wil helpen bij ziekenhuisbezoek of taalcursus. Het is vast onvoldoende, maar hartverwarmend te zien hoe Nederlandse media collega-journalisten proberen te helpen.

ANP / EPA 
ANP / EPA 
ANP / EPA / AFP

Twintig jaar oorlog Afghanistan in beeld

Op 7 oktober is het twintig jaar geleden dat Amerika samen met een aantal andere landen onder de naam, Operatie Enduring Freedom, luchtaanvallen uitvoerden op Afghanistan. De aanslagen van 11 september 2001 waren een direct gevolg van de oorlog in Afghanistan. In dit overzicht blikken we terug op een oorlog die bijna twintig jaar later eindigde. Bekijk het fotodossier met de belangrijkste beelden van de afgelopen jaren op ANP Foto.

Naar anpfoto.nl

Moeilijke werkomstandigheden bij Olympische Spelen
door Jaco Kaijen

Deze Olympische Spelen waren uitdagender en moeilijker dan ooit. Want natuurlijk stond alles in het teken van corona. Dagelijks moest iedereen in de door journalisten gehate Ocha-app allerlei vragen over de gezondheidstoestand invullen. Het inleveren van een buisje met speeksel voor een coronatest was ook een dagelijks ritueel. 

Een ontbijtje kon in de lobby van het hotel worden opgehaald (met mondkapje op), maar moest op de eigen kamer worden opgegeten. Als iemand even naar de supermarkt wilde, schreef de bewaker bij de ingang van het hotel op op welk tijdstip we waren vertrokken. Een kwartier later moesten we terug zijn, want anders kon de accreditatie worden ingetrokken. Kortom: het waren nou niet bepaald de leukste Spelen maar journalistiek gezien wel razend interessant.

ANP / Vincent Jannink
ANP / Robin van Lonkhuijsen

Strakke organisatie Formule 1 GP Zandvoort
door Vincent Jannink

Het was wat onwennig, weer een heuse Formule 1 grand prix in Nederland. Na 36 jaar weer een race in de hoogste klasse van de autosport in de Zandvoortse duinen. 

Voor ons team van drie fotografen was het even schakelen, hoe pakken we het aan? Na een fiets- en wandeltocht over en langs het verse asfalt maakten we een plan de campagne. Wat een verademing hoe goed het geheel georganiseerd was. De weg naar Zandvoort was goed toegankelijk, het parkeren was uitstekend geregeld en op het circuit viel prima te werken. De wedstrijd zelf was een kleine sof. Het was meer een optocht dan een race. Toch kreeg het publiek met Max Verstappen als winnaar waar het op zat te wachten.

Kwartaalupdate Q2

Benieuwd wat zich allemaal afspeelde in het vorige kwartaal? Lees onze vorige update.

Naar kwartaalupdate Q2

Neem contact op

Heb je een tip voor de redactie of wil je meer weten over het ANP? Stel gerust je vraag.

Neem contact op
Freek Staps
Freek Staps
freek.staps@anp.nl

Contact

Neem contact op

Een aanvraag doen, meer weten of gewoon een snelle vraag? We beantwoorden je vragen elke werkdag van 09:00 tot 17:00 uur.

Bel me terug

Laat je nummer achter en we bellen
je zo snel mogelijk terug.

Bedankt! Je wordt zo snel mogelijk terug gebeld.

Je gaat akkoord met de voorwaarden