Tip

Het nieuwe (nieuws)jaar: een vooruitblik op 2022

Het nieuwe (nieuws)jaar: een vooruitblik op 2022
Door Franca Grimbergen · 30 Dec 2021
Rutte III op het bordes. In de tweede week van januari zal het nieuwe kabinet, Rutte IV, beëdigd worden. ANP / Bart Maat

Het nieuwe jaar is begonnen. Hoog tijd om vooruit te blikken op het komende jaar met nieuwsmomenten uit de ANP Agenda waar we dit jaar ongetwijfeld mee te maken krijgen.

Behoudt Verstappen het kampioensnummer?

Ook in 2022 komt de sportliefhebber aan zijn trekken. Aan het begin van het nieuwe jaar, om precies te zijn van 4 tot en met 22 februari, starten we gelijk met een groot sportevenement: de Olympische Winterspelen in Beijing. Vanwege de coronamaatregelen zijn, net als bij de Zomerspelen in Tokio, buitenlandse toeschouwers niet welkom. Een maand later, op 20 maart, start het nieuwe Formule 1-seizoen. De eerste race vindt plaats in Bahrein. ‘Onze’ Max Verstappen zal na de winst van het vorige seizoen niet met nummer 33 rijden maar met nummer 1.

Hartje zomer, op 6 juli, komen de voetbalvrouwen in actie tijdens het EK voetbal in Engeland. Het wordt het eerste grote toernooi voor de vrouwen onder leiding van hun nieuwe bondscoach Mark Parsons. Aan het einde van het jaar zullen ook de mannen in actie komen. Het WK voetbal in Qatar start op 21 november.

Zeker het vermelden waard: de start van de Ronde van Spanje, beter bekend als de Vuelta, vindt in 2022 in Nederland plaats. De wielerwedstrijd begint op 19 augustus in Utrecht met een ploegentijdrit. De dag erna fietst het peloton van de Domstad naar Den Bosch en de derde etappe in Nederland begint en eindigt in Breda.

Een nieuw jaar, een nieuw kabinet

Na 271 dagen formeren is Rutte IV een feit. Het nieuwe kabinet zal aan het begin van het nieuwe jaar worden beëdigd en traditiegetrouw naast de koning plaatsnemen op het bordes van Paleis Huis ten Bosch. 

Met de vorige verkiezingen nog vers in het geheugen, mogen we op 16 maart weer naar de stembus. Dit keer voor de gemeenteraadsverkiezingen. Eens in de vier jaar vinden deze verkiezingen plaats en worden de leden van de gemeenteraden gekozen. Net als bij de Tweede Kamerverkiezingen zal het stemmen gespreid worden over meerdere dagen om zo coronabesmettingen te voorkomen. 

Ook heeft een aantal politieke partijen iets te vieren. In maart bestaat politieke partij Volt vijf jaar en de Partij voor de Dieren viert op 28 oktober het 20-jarig bestaan.

Een porseleinen huwelijk voor het koningspaar

Bij de koninklijke families gebeurt er in 2022 weer genoeg. Zo zijn koning Willem-Alexander en koningin Maxima op 2 februari 20 jaar getrouwd, viert de koning op 27 april zijn 55e verjaardag en wordt de jongste prinses Ariane 15 jaar. De verjaardag van de koning wordt dit jaar tijdens Koningsdag in Maastricht gevierd. Ook bij de buitenlandse koninklijke families is het feest: prins William wordt op 21 juni 40 jaar en op 6 februari is het 70 jaar geleden dat Elizabeth koningin werd. 

In het nieuwe jaar herdenken we ook leden van koninklijke families die er niet meer zijn. Op 17 februari is het tien jaar geleden dat prins Friso overleed aan de gevolgen van een ski-ongeluk in Lech. En op 31 augustus is het 25 jaar geleden dat prinses Diana omkwam bij een auto-ongeluk in een tunnel in Parijs.

Corona onder controle?

Ook in het nieuwe jaar zal het coronavirus nog een grote rol spelen in onze levens. Een jaar na het starten van vaccineren tegen het coronavirus, staat in het nieuwe jaar ook weer prikken tegen het virus centraal. De boostercampagne is in de eerste maand van 2022 vol in gang om een uitbraak tegen de nieuwe omikronvariant tegen te gaan. Uiterlijk de tweede helft van januari krijgt iedereen van 18 jaar een ouder een boosterprik aangeboden. Vanwege de verlengde coronamaatregelen heeft het kabinet de coronasteun voor ondernemers verlengd tot en met maart 2022. 

Verjaardagen en jubilea

Op 25 maart viert Elton John zijn 75e verjaardag. Verder tikken verschillende beroemdheden in 2022 de 80-jarige leeftijd aan, onder wie oud-Beatle Paul McCartney (18 juni) en president Joe Biden (20 november). Ook bekend Disneyfiguur Bambi wordt op 13 augustus 80 jaar.

Verder bestaat attractiepark de Efteling op 31 mei 70 jaar, viert op 2 juni de stad Utrecht haar 900e verjaardag en is het op 21 februari 100 (!) jaar geleden dat het allereerste radionieuwsbericht werd uitgezonden. Leuk feitje: vijftien jaar later werd het allereerste ANP-radiobulletin opgenomen en uitgezonden.

Is de ANP Agenda iets voor jouw bedrijf?

Met de agenda van het ANP heb je alle toekomstige gebeurtenissen en momenten in een overzicht, gesorteerd per rubriek en thema. Dagelijks vind je in de agenda ruim honderd nieuwe, door de ANP-redactie gecontroleerde agenda-items. Benieuwd naar de mogelijkheden? Vul onderstaand formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Dank voor je aanvraag. Een van onze collega's neemt zo snel mogelijk contact met je op.

Franca Grimbergen
Franca Grimbergen
franca.grimbergen@anp.nl

Contact

Neem contact op

Een aanvraag doen, meer weten of gewoon een snelle vraag? We beantwoorden je vragen elke werkdag van 09:00 tot 17:00 uur.

Bel me terug

Laat je nummer achter en we bellen
je zo snel mogelijk terug.

Bedankt! Je wordt zo snel mogelijk terug gebeld.

Je gaat akkoord met de voorwaarden