Case

Succes Nationale Museumweek inzichtelijk met media-analyse van het ANP

Succes Nationale Museumweek inzichtelijk met media-analyse van het ANP
Door Franca Grimbergen · 06 Sep 2021
Natuurmuseum Naturalis in Leiden, het museum is verkozen tot Europees Museum van het jaar 2021. Foto: ANP / Remko de Waal

Jaarlijks organiseert de Museumvereniging de Nationale Museumweek. Maar hoe wordt de Museumweek opgepikt door de verschillende media? Al een aantal jaren gebruikt de brancheorganisatie voor Nederlandse musea de media-analyse van het ANP om het effect en bereik van de campagne inzichtelijk te maken. 

De Museumvereniging is de branchevereniging voor ruim 400 Nederlandse musea: van het Rijksmuseum tot het Jopie Huisman Museum en van Naturalis tot het Spoorwegmuseum. De vereniging helpt musea een groot en divers publiek te bereiken en daarmee de aandacht te trekken voor verschillende museale collecties.

Dit doet de brancheorganisatie onder andere met de Nationale Museumweek. Met deze jaarlijkse actie zet de Museumvereniging de verschillende musea en hun collecties in de schijnwerpers. Ook de Museumkaart, met maar liefst 1,4 miljoen kaarthouders, komt  uit de koker van de Museumvereniging en maakt een bezoekje aan een museum nog laagdrempeliger.

Nieuws en de opinie

Het nieuws en de publieke opinie spelen een belangrijke rol voor de Museumvereniging. Chris Janssen, communicatiestrateeg voor de Museumvereniging vertelt: “Welk nieuws er speelt binnen het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap is voor ons belangrijk. Maar ook de publieke opinie is voor ons van belang. Onderwerpen die spelen in de maatschappij, zoals bijvoorbeeld het verleden van Nederland, is een op een te vertalen naar situaties in musea en hoe musea daarop anticiperen.”

Janssen vult aan: “Hetzelfde geldt voor het coronavirus. In eerste instantie een gezondheidsprobleem, maar de pandemie heeft op meerdere vlakken de museumbranche geraakt. Je kan dus zeggen dat het nieuws via twee wegen invloed heeft op de museumbranche. Eén is het nieuws dat op de politieke agenda staat en twee zijn kwesties die in de samenleving spelen en dus raakvlakken hebben met situaties in de Nederlandse musea.”

Zichtbaarheid van de Museumweek 

De Nationale Museumweek is de grootste campagne die de Museumvereniging jaarlijks organiseert. Janssen: “Het resultaat van de campagne meten we op verschillende manieren: van het aantal websitebezoeken en de persaandacht tot de berichtgeving op social media en de totale (online) betrokkenheid. Deze gegevens verzamelen we om de campagne te evalueren, van de uitkomsten te leren en deze toe te passen op volgende edities. Daarnaast is het voor ons ook verantwoording aan onze 400 leden, de musea, om te kunnen laten zien wat de campagne heeft opgeleverd.”

“Door de media-analyse zien we dat het inzetten van traditionele media nog steeds loont.”

Door de media-analyse zien we dat het inzetten van traditionele media nog steeds loont.

— Chris Janssen

Bereik en mediawaarde

Met de media-analyse van het ANP krijg je inzicht in hoe je merk is verschenen in alle gratis en betaalde nieuwsbronnen. Hieronder vallen radio en tv-bronnen, maar ook landelijke en regionale vakbladen, vak- en opiniebladen en huis-aan-huisbladen en meer dan 4500 webbronnen.

Janssen: “Belangrijke onderdelen uit media-analyse zijn bereik en mediawaarde. Verder is het erg interessant om per onderdeel als printnieuws en RTV (radio- en televisie) te kijken wat er wel en niet werkt. Wat zijn voor ons de beste ingangen om gericht verschillende doelgroepen te bereiken? Door de media-analyse zien we bijvoorbeeld dat het inzetten van traditionele media als de krant en televisie nog steeds loont voor een grote belangrijke doelgroep, maar ook dat online steeds exponentieel groeit en uiteraard niet meer weg te denken is als onderdeel van onze campagne.” Janssen vertelt verder: “Met de analyse krijg je inzicht in de waarde van media-aandacht. Een artikel in de Volkskrant bijvoorbeeld is veel meer waard dan een willekeurige post online. Maar als je alle online plaatsingen bij elkaar optelt zie je dat online een groter aandeel heeft in bereik dan verwacht.”

Betrouwbaarheid voorop

Het is niet de eerste keer dat de Museumvereniging een media-analyse bij het ANP afneemt. De analyse over de Museumweek 2021 was de vierde keer. Janssen laat weten dat betrouwbaarheid een belangrijke rol speelt in de keuze bij welk bureau ze de analyse laten afnemen. De analyse van het ANP voldoet aan hun verwachtingen, en geeft een goed en betrouwbaar inzicht in hun jaarlijkse campagne. Janssen: “Daarnaast is het fijn om elk jaar de analyse door hetzelfde bureau te laten doen. Mediawaarde wordt vaak op verschillende manieren berekend. Door elk jaar te kiezen voor de analyse van het ANP kunnen we de uitkomsten van vorige analyses goed met elkaar vergelijken en zien of onze aanpassingen op basis van vorige analyses hebben gezorgd voor groei.”


Net als de Museumvereniging inzicht krijgen in het succes van je campagne?

Vul onderstaand formulier in en een van onze collega’s neemt zo snel mogelijk contact met je op om de mogelijkheden te bespreken.

Dank voor je aanvraag. We nemen zo snel mogeljik contact met je op. 

Franca Grimbergen
Franca Grimbergen
franca.grimbergen@anp.nl

Contact

Neem contact op

Een aanvraag doen, meer weten of gewoon een snelle vraag? We beantwoorden je vragen elke werkdag van 09:00 tot 17:00 uur.

Bel me terug

Laat je nummer achter en we bellen
je zo snel mogelijk terug.

Bedankt! Je wordt zo snel mogelijk terug gebeld.

Je gaat akkoord met de voorwaarden