Case

ANP-Hollandse Hoogte verzorgt fotografie voor de Nationale Politie

ANP-Hollandse Hoogte verzorgt fotografie voor de Nationale Politie
Door Nana van Dijk · 09 Dec 2019
De politie in Rotterdam. Foto door Lars van den Brink

Hollandse Hoogte, het fotobureau dat sinds 2018 onderdeel is van het ANP, heeft sinds 1 februari 2018 een overeenkomst met de Nationale Politie. Met een poule van zo’n 70 fotografen verzorgen we voor alle eenheden de opdrachtfotografie. Onlangs heeft het ANP de fotografie voor de Jaarverantwoording 2018 afgerond.

Midden in de samenleving
Op de cover van de Jaarverantwoording staat een foto die gemaakt is aan de voet van de Rotterdamse Erasmusbrug. Op de foto zijn diverse politiemensen te zien: een motoragent die met een voorbijganger praat, een tweetal van de bereden politie en een agent die zijn politiehond uit de auto heeft gelaten. Om hen heen mensen die toevallig voorbijlopen of fietsen. De politie, midden in de samenleving: het thema van de Jaarverantwoording 2018.

Gepuzzel
De foto lijkt achteloos genomen, maar schijn bedriegt. Esra de Zeeuw van ANP/Hollandse Hoogte, verantwoordelijk voor de productie: “Ik viel met mijn neus in de boter. Op mijn allereerste werkdag ging ik mee met de shoot in de haven van Rotterdam. In de dagen en weken daarop mocht ik alle shoots organiseren.”

"Het idee was om het dagelijkse politiewerk in een veel breder perspectief te plaatsen. Midden in de maatschappij."

"Het idee was om het dagelijkse politiewerk in een veel breder perspectief te plaatsen. Midden in de maatschappij."

— Jelle Hoogendam, artdirector bij Korpsmedia

“We moesten locaties vinden waar het mogelijk was om vanaf ongeveer acht meter hoogte te fotograferen. Dat betekende samen met fotograaf Lars van den Brink op Google Maps locaties uitzoeken en checken of die geschikt en beschikbaar waren. Zo kwamen we uit op daken van theaters, een balkonnetje van een museum, en zelfs op een schip. Tegelijkertijd moesten we ook met de politiemensen die op de foto moesten figureren, data en tijd afstemmen. Een enorme puzzel, maar het is gelukt.”

WEP-award
De agenten op de foto’s maken allemaal deel uit van teams die in 2018 een WEP-award hebben gekregen: Waardering Erkenning Politie. In de Jaarverantwoording lees je welke teams dat zijn en waarom zij die award gekregen hebben.

Er is ook een totaalportret van deze agenten te vinden in de Jaarverantwoording, gemaakt door de drie fotografen van de politie zelf: Nick Hogeveen, Peter Monteny en Frans Vega.

Vanuit de hoogte
De foto’s zijn allemaal vanaf een bepaalde hoogte gemaakt. Jelle Hoogendam, artdirector bij Korpsmedia: “Het idee was om het dagelijkse politiewerk in een veel breder perspectief te plaatsen. Midden in de maatschappij. De politie is een constante factor, niet weg te denken uit het straatbeeld in de stad en in de regio. Door vanuit een hoog perspectief te werken, krijg je een andere kijk op de werkelijkheid. Niet alledaags en met meer overzicht.”

De politie in Heerlen. Foto door Lars van den Brink
De politie in Zaandam. Foto door Lars van den Brink

En fotograaf Lars van den Brink? Die vond het een geweldig project. Hij staat bekend om zijn wijde, zorgvuldig samengestelde stadsgezichten. “Ik houd ervan om dit soort fotografie te maken. De samenwerking met Esra was helemaal prima. Ook een groot compliment voor alle agenten van de politie die op de foto moesten. Ze waren altijd bereid om mee te werken en altijd positief.”

Stadslandschap
Lars bouwde de beelden op uit diverse foto’s. Vanuit een vast standpunt schoot hij de foto’s. Alleen de agenten op de foto kregen een opdracht om iets te doen of om op een bepaalde plek te staan. De overige mensen kwamen toevallig voorbij. “Ik kijk voortdurend om me heen. Wat gebeurt er, wat zie ik. Zo creëer ik deze foto’s, als een soort stadslandschappen.”

Jelle Hoogendam is erg blij met het eindresultaat. “De serie foto’s van Lars zijn de rode draad in het verslag. Ik heb veel contact gehad met Lars en Hollandse Hoogte voor de afstemming. Je hebt een idee dat je samen verder uitwerkt. Wat zijn de locaties? Hoe hoog is hoog? Wat willen we zien? Dat tussentijds sparren is heel prettig. Iedereen brengt iets in vanuit zijn specialisme. De aandacht die erin is gestoken krijg je terug met enthousiaste reacties. Dat is toch mooi.”

De politie in Amsterdam. Foto door Lars van den Brink
De politie in Oosterhout. Foto door Lars van den Brink

ANP en Hollandse Hoogte produceren dagelijks fotografie, video, infographics en illustraties voor de meest uiteenlopende organisaties, met een internationaal netwerk aan fotografen, ontwerpers en videografen. 

Nana van Dijk
Nana van Dijk
nana.van.dijk@anp.nl

Contact

Neem contact op

Een aanvraag doen, meer weten of gewoon een snelle vraag? We beantwoorden je vragen elke werkdag van 09:00 tot 17:00 uur.

Bel me terug

Laat je nummer achter en we bellen
je zo snel mogelijk terug.

Bedankt! Je wordt zo snel mogelijk terug gebeld.

Je gaat akkoord met de voorwaarden