Case

Meer bezoekers voor Drimble door het ANP-nieuws

Meer bezoekers voor Drimble door het ANP-nieuws
Door Franca Grimbergen · 01 Jun 2021
anp-nieuws

Drimble is een nieuws- en informatieplatform met de focus op lokaal nieuws. Het platform verzamelt nieuws met slimme AI-technieken waarmee ruim 7000 nieuwsbronnen worden gecheckt. Om zich te onderscheiden én het platform naar een hoger niveau te tillen, publiceert Drimble sinds kort het ANP-nieuws op zijn website.

Voor wie Drimble niet kent: het is een hyperlocal informatieplatform, waar (lokaal) nieuws wordt verzameld. Drimble heeft geen journalisten in dienst. Het nieuws op het platform wordt door middel van AI-technieken bij elkaar gezocht door zoekrobots die meer dan 7000 verschillende Nederlandstalige nieuws- en informatiebronnen doorzoeken en al het nieuws categoriseren waardoor het voor de bezoeker gemakkelijk is om nieuws uit de regio en andersoortige informatie als 112-berichten, bedrijfsinformatie en huizen in de verkoop te vinden. Verder wordt het binnenkort mogelijk voor bezoekers om user-generated content toe te voegen, dit is informatie die door de bezoeker zelf wordt aangeleverd. Denk hierbij aan lokale buurtfoto’s en nieuws uit de omgeving.

Toch ontbrak er nog iets op Drimble. De kwaliteit van het nieuws kon beter, om zo het platform naar een hoger niveau te tillen én de bezoeker onderscheidende, premium nieuwscontent te bieden. Luke Liplijn, CEO van Matrixian Group waar Drimble sinds begin dit jaar een onderdeel van is: “We zagen een duidelijk niveauverschil in het nieuws. Voor ons is het ANP een begrip, een onafhankelijke nieuwsautoriteit met betrouwbaar nieuws van kwaliteit. Dat is ook de reden waarom wij voor het ANP hebben gekozen. Dat stukje kwaliteitsnieuws ontbrak op Drimble en vonden wij bij het ANP, wat een erg mooie toevoeging is.”

Leren van data

“We plaatsen alle ANP-nieuwsberichten door op onze website. Wanneer het kan categoriseren we ze automatisch onder lokale berichtgeving. Dus een nieuwsbericht over een steekincident in Amsterdam vind je ook onder de categorie Noord-Holland, Amsterdam. Op basis van deze data trekken we conclusies: welke nieuwsberichten slaan aan bij onze bezoekers, hoe kunnen we van deze data leren om zo de website en de nieuwscontent nog meer in te richten naar de behoefte van de bezoeker. We maken dus bewust zelf geen keuzes, maar baseren onze keuzes op het gedrag van onze bezoekers”, vertelt Liplijn.

"Voor ons is het ANP een begrip, een onafhankelijke nieuwsautoriteit. Dat stukje kwaliteitsnieuws ontbrak op Drimble en vonden wij bij het ANP."

"Voor ons is het ANP een begrip, een onafhankelijke nieuwsautoriteit. Dat stukje kwaliteitsnieuws ontbrak op Drimble en vonden wij bij het ANP."

— Luke Liplijn

Een compleet pakket: nieuws in tekst én beeld

Behalve de nieuwsberichten neemt Drimble ook nieuwsfotografie van het ANP af. Liplijn: “Juist de combinatie van beeld en tekst zorgt voor meer nieuwsgierigheid bij de bezoeker. We zijn relevanter voor de gebruiker en zien dat bezoekers duidelijk langer bij een nieuwsbericht blijven hangen als het ondersteund wordt door pakkende nieuwsfotografie. Een waardevolle toevoeging dus.”

Hoe sneller, hoe beter

“De snelheid van de nieuwsberichtgeving is voor ons cruciaal. Dit geldt voor de nieuwsberichten van het ANP, maar ook voor onze 112-berichten. Het gaat om secondewerk: ben je een paar seconden later dan een andere nieuwswebsite dan ben je de bezoeker al kwijt." Sinds begin dit jaar is Drimble gestart met het plaatsen van ANP-nieuws. Er wordt analytisch naar de nieuwscontent gekeken. Liplijn: “We merken duidelijk dat sinds het toevoegen van het ANP-nieuws het aantal terugkerende bezoekers stijgt. Ook de tijd op de pagina is verhoogd. We maken dankbaar gebruik van de journalistieke bijdrage van het ANP, maar we blijven continu evalueren: levert het ons ook echt iets op? Wordt de gebruiker van het platform blij van onze nieuwscontent. Door deze data kunnen we daar volmondig ja op zeggen.”

"We merken duidelijk dat sinds het toevoegen van het ANP-nieuws het aantal terugkerende bezoekers stijgt."

"We merken duidelijk dat sinds het toevoegen van het ANP-nieuws het aantal terugkerende bezoekers stijgt."

— Luke Liplijn

De toekomst

Bij Drimble blijven ze continu verbeteren, aanpassen en bijsturen. Het bedrijf herontwikkelt de achterkant van het Drimble-platform tot een nog slimmer lokaal gedreven nieuws- en informatieplatform waarbij de beleving van de gebruiker voorop staat. Het detecteren van fake news met AI-technieken staat hoog op de ontwikkelagenda van Drimble.

Ook de samenwerking met het ANP staat pas in de beginfase. Liplijn: “Op dit moment plaatsen we alleen het nieuws uit de hoofdcategorieën op Drimble. Nieuwsfeeds over entertainment & lifestyle en weer hebben we bijvoorbeeld nog niet niet. We zijn rustig aan het verkennen wat het ANP ons nog meer te bieden heeft. Ook de media monitoring tool ANP360+ heeft onze interesse gewekt.”

Net als Drimble jezelf onderscheiden met relevante en onafhankelijke nieuwscontent van het ANP?

 

Ontdek de mogelijkheden en neem contact met ons op via onderstaand formulier.

Dank voor je interesse in het ANP. We nemen zo snel mogelijk contact met je op. 

Franca Grimbergen
Franca Grimbergen
franca.grimbergen@anp.nl

Contact

Neem contact op

Een aanvraag doen, meer weten of gewoon een snelle vraag? We beantwoorden je vragen elke werkdag van 09:00 tot 17:00 uur.

Bel me terug

Laat je nummer achter en we bellen
je zo snel mogelijk terug.

Bedankt! Je wordt zo snel mogelijk terug gebeld.

Je gaat akkoord met de voorwaarden