Case

Kunstmatige intelligentie zorgt voor betere zoekresultaten in de beeldbank

Kunstmatige intelligentie zorgt voor betere zoekresultaten in de beeldbank
Door Franca Grimbergen · 11 Feb 2020
Koningin Máxima is de meest gezochte persoon in de beeldbank van ANP-Hollandse Hoogte. Foto: Koen van Weel

Al vele jaren is onze koningin de meest gezochte persoon in de beeldbank. Wanneer je op 'Máxima' zoekt, wil je zoekresultaten zien waar de koningin op staat. Hoe zorgt het ANP voor de juiste zoekresultaten en welke rol speelt kunstmatige intelligentie daarin? Beeldbank-expert Patrick Rasenberg vertelt meer.

Analyseren van data
"Kunstmatige intelligentie, ook wel artificial intelligence genoemd, is computersoftware die grote hoeveelheden data kan analyseren. Uit deze analyses worden patronen en soms zelfs voorspellingen gedaan. 

Kunstmatige intelligentie kan op verschillende manieren worden ingezet. Zo heeft Google met DeepMind de beste speler in de Aziatische game Go kunnen verslaan en is kunstmatige intelligentie te gebruiken voor het slimmer zoeken in Google. Ook is kunstmatige intelligentie toepasbaar voor onderzoek naar kanker en het ontsluiten van grote hoeveelheden foto's."

Samenwerking Mobius Labs
"Kunstmatige intelligentie wordt door steeds meer bedrijven toegepast. Ook het ANP kiest voor het toepassen van kunstmatige intelligentie en slaat de handen ineen met technologiebedrijf Mobius Labs uit Berlijn. Het Duitse bedrijf is gespecialiseerd in het inzetten van kunstmatige intelligentie voor het beter ontsluiten van grote hoeveelheden foto’s."

"Met kunstmatige intelligentie zijn we in staat de enorme productie foto's nog sneller en beter te voorzien van metadata.''

"Met kunstmatige intelligentie zijn we in staat de enorme productie foto's nog sneller en beter te voorzien van metadata.''

— Patrick Rasenberg, beeldbank-expert

95 miljoen foto’s
"Het ANP en Hollandse Hoogte, onderdeel van het ANP, hebben samen een database met ongeveer 95 miljoen foto’s. Er komen elke dag tienduizenden foto’s binnen. De vindbaarheid van deze foto’s is essentieel voor onze klanten, fotografen én onszelf. Aan de vindbaarheid van foto’s wordt dan ook continu gewerkt. Met de inzet van kunstmatige intelligentie zijn we in staat deze enorme productie nog sneller en beter te voorzien van metadata, gegevens die de foto beschrijven, zodat onze klanten de foto's vinden die ze zoeken."

Persoonsherkenning
"We starten met het herkennen van personen op foto’s. Dit omdat we al erg veel beelddata hebben; er is jarenlang bijgehouden wie er op welke foto staat. Daarnaast wordt er door klanten het meest gezocht op personen en is het dus een logische keuze om met deze vorm van kunstmatige intelligentie te starten. Deze kennis gaan we nu gebruiken om de algoritmes te verbeteren en toe te passen op de miljoenen foto’s van zowel ANP Foto als Hollandse Hoogte. We koppelen de jarenlange (data)kennis van het ANP met de techniek van Mobius Labs; waardoor -  na training van het systeem - een grote database bekende Nederlanders automatisch wordt herkend.

Zoekresultaten
''Al vele jaren is onze koningin de meest gezochte persoon in de beeldbank. Wanneer je op 'Máxima' zoekt, wil je zoekresultaten zien waar de koningin op staat. Het persoonsherkenning systeem zorgt voor de juiste en relevante zoekresultaten en geeft op onderstaande foto met 99% zekerheid aan de koningin te herkennen. Ook herkent het systeem personen op foto’s die minder goed zichtbaar zijn. Zoals Tom Dumoulin in actie tijdens de Tour de France.''

Het systeem herkent koningin Maxima op deze foto met 99% zekerheid.
Ook herkent het systeem personen die minder goed zichtbaar zijn.

Automatische trefwoorden
"Klanten zoeken op dit moment foto’s door middel van trefwoorden. Het toevoegen van deze trefwoorden aan foto's wordt nu nog handmatig door ons of door de fotograaf zelf gedaan. Door kunstmatige intelligentie is het mogelijk de foto’s automatisch te voorzien van zinvolle trefwoorden. In de toekomst is het zelfs mogelijk om het systeem zo te trainen dat abstracte onderwerpen als fitness, zorg of yoga worden herkend. Het systeem kan dan daadwerkelijk herkennen wat er op de foto gebeurt en klanten nog beter helpen om relevante foto’s te vinden.''

Franca Grimbergen
Franca Grimbergen
franca.grimbergen@anp.nl

Contact

Neem contact op

Een aanvraag doen, meer weten of gewoon een snelle vraag? We beantwoorden je vragen elke werkdag van 09:00 tot 17:00 uur.

Bel me terug

Laat je nummer achter en we bellen
je zo snel mogelijk terug.

Bedankt! Je wordt zo snel mogelijk terug gebeld.

Je gaat akkoord met de voorwaarden