Mededeling

Remko de Waal wint Jos van Leeuwen Fotoprijs 2020

Remko de Waal wint Jos van Leeuwen Fotoprijs 2020
Door Franca Grimbergen · 21 Jan 2021
Foto Remko de Waal Burgemeester Tilburg

Fotograaf Remko de Waal heeft met zijn foto van een burgemeester die een bloemetje komt brengen in coronatijd de Jos van Leeuwen Fotoprijs 2020 gewonnen. De prijs werd coronaproof uitgereikt aan de deur. De volledige uitreiking was via een livestream te volgen.

De jury, die dit jaar bestond uit Wilco Willemsen (AD), Leo Blom (ANP), Jorien de Waard (ANP), Kristel Casander (Voordekunst) en Freek Staps (ANP), koos unaniem de foto van Remko uit 150 geselecteerde nieuwsfoto’s uit het jaaraanbod van ANP en Hollandse Hoogte.

De bekroonde foto toont burgemeester Theo Weterings van de gemeente Tilburg. Hij stond op een keukentrap en werd bijgestaan door twee medewerkers om een bloemetje te brengen naar ouderen die door het coronavirus minder bezoek mogen ontvangen. 

Bekijk de volledige livestream terug

"Dit was ook de coronacrisis in Nederland: het zal ons nog lang heugen."

"Dit was ook de coronacrisis in Nederland: het zal ons nog lang heugen."

“Een vertederend beeld: het oogt wat knullig, maar oer-Hollands en het is een duidelijk gebaar dat uit de beste bedoelingen voortkomt. Dit was ook de coronacrisis in Nederland: het zal ons nog lang heugen”, aldus jurylid Leo Blom.

De fotograaf vertelde: “Ik had niet verwacht dat de burgemeester op een wankel trappetje de twee oudere dames op het balkon een bloemetje zou geven, maar hij deed het gewoon. Het was een leuk moment.”
 

Remko de Waal werd thuis verrast met zijn prijs. Foto door Marco de Swart
Jurylid Leo Blom en winnaar Remko tonen de prijs aan het gezin van Remko. Foto door Marco de Swart

Publieksprijs

Ook het publiek koos. De hele week kon er gestemd worden op de twaalf kanshebbers, een foto voor elke maand van 2020. Fotograaf Robin Utrecht met zijn foto van leden van de KNRM tijdens de hervatte zoektocht naar de vermiste watersporters kreeg de meeste stemmen en won daarmee de Jos van Leeuwen Publieksprijs.

Jong Talent

De prijs voor het beste fotoverhaal gemaakt door jong fotografietalent is gewonnen door Remco Koers. Zijn fotoserie ‘Cultuur in tijden van corona’ heeft volgens de jury op een indrukwekkende wijze de verstrekkende gevolgen van de coronacrisis belicht.

Prijzen

De winnaar van de Jos van Leeuwen Fotoprijs werd op gepaste afstand aan de deur verrast met een kleurrijke Jos van Leeuwen-award en een fotocheque van Colorwood Photo. 

Dezelfde prijs werd uitgereikt aan de winnende fotograaf van de Publieksprijs. De winnaar in de categorie Jong Talent ontving een geldbedrag van 2.000 euro. Ook zal de winnaar worden uitgenodigd als gast in de podcast ANP Beeldspraak en worden de winnende foto’s tentoongesteld tijdens een foto-expositie in het Atrium van het Stadhuis in Den Haag.
 

Winnende foto Jos van Leeuwen Publieksprijs door fotograaf Robin Utrecht.
Een van foto's uit de winnende serie Jos van Leeuwen Jong Talent door Remco Koers.

De beste nieuwsbeelden van 2020

Onze fotografen hebben het nieuws van 2020 in beeld gebracht, waarvan veel in het teken stond van de gevolgen van de coronapandemie. We hebben de beste beelden samengebracht in een compilatie.

Bekijk de video

De vijf genomineerden

De overige genomineerde fotografen voor de Jos van Leeuwen Fotoprijs waren Arie Kievit, Bart Maat en Robin Utrecht. Bekijk interviews met een aantal van de genomineerden en de winnaar op de plek waar ze hun foto hebben gemaakt.

Franca Grimbergen
Franca Grimbergen
franca.grimbergen@anp.nl

Contact

Neem contact op

Een aanvraag doen, meer weten of gewoon een snelle vraag? We beantwoorden je vragen elke werkdag van 09:00 tot 17:00 uur.

Bel me terug

Laat je nummer achter en we bellen
je zo snel mogelijk terug.

Bedankt! Je wordt zo snel mogelijk terug gebeld.

Je gaat akkoord met de voorwaarden