Tip

Vijf nieuwsgebeurtenissen in november die je niet mag missen

Vijf nieuwsgebeurtenissen in november die je niet mag missen
Door ANP Agenda · 28 Oct 2020
nieuwsgebeurtenissen november anp agenda
GroenLinks volgt met enthousiasme de verkiezingsuitslagen in 1989. In november 2020 bestaat de partij dertig jaar. ANP / HH / Jacques Klok

De nieuwsagenda van het ANP bevat in november gelukkig meer dan alleen maar lockdowns of coronamalaise. De Amerikanen kiezen hun president, Jesse Klaver heeft een jubileum, we staan stil bij het fundament onder het World Wide Web, Sinterklaas krijgt een gemankeerde intocht en Singles Day zal mogelijk zorgen voor extra winkelomzet in deze tijd.

De Amerikaanse verkiezingen

De Amerikanen gaan meteen al op 3 november naar de stembus om hun keuze voor een Democratische of Republikeinse president uit te spreken. Ook een deel van het nationale parlement en een aantal gouverneurs worden gekozen. Miljoenen burgers hebben hun stem al uitgebracht in vervroegde stemmingen vanwege de pandemie. De rest beslist de race tussen zittende president Donald Trump en Democraat Joe Biden op de verkiezingsdag. Als Trump plaats moet maken in het Witte Huis, mag hij nog tot 20 januari de verhuisdozen inpakken. Op die dag is pas de inauguratie van het nieuwe staatshoofd. 

Singles Day

Winkels en webshops over de hele wereld kijken uit naar Singles Day. De traditie om de 'vrijgezelligheid' op deze dag te vieren, is in China begonnen. Jongeren kopen daar massaal cadeautjes voor zichzelf. Het wordt gevierd op 11 november (11-11) omdat het cijfer 1 het symbool is voor het single zijn. In andere landen, waaronder Nederland, heeft Singles Day in de afgelopen jaren navolging gekregen als een koopjesfestijn. Zo doen ook bijvoorbeeld het Nederlandse Bol.com en vele webwinkels van bekende retailers eraan mee.

Het ontstaan van het World Wide Web

Op 12 november staan we stil bij een gebeurtenis die 30 jaar geleden de wereld zou gaan veranderen. De Brit Tim Berners-Lee presenteerde samen met de Belgische informatiespecialist Robert Cailliau een voorstel dat uiteindelijk leidde tot de creatie van het World Wide Web. De schrijvers van 'WorldWideWeb: Proposal for a HyperText Project' zochten naar een systeem waarmee alle computers binnen het CERN-instituut, waarbij zij werkzaam waren, met elkaar zouden kunnen communiceren.

Intocht van Sinterklaas

De landelijke intocht van Sinterklaas, op 14 november, is al jaren een hoop gedoe door de kleur van Piet. Dit jaar komt daar door corona een nieuwe dimensie bij. De NTR houdt de locatie van de nationale aankomst namelijk geheim en meekijken kunnen we alleen via de tv. Het Sinterklaasjournaal zal vanaf 9 november mogelijk meer details prijsgeven.

GroenLinks viert feest

Op 24 november viert GroenLinks een feestje. Het is dan dertig jaar geleden dat de partij van Jesse Klaver werd opgericht. De partij ontstond uit de PSP (Pacifistische Socialistische Partij), de PPR (Politieke Partij Radicalen), de EVP (Evangelische Volkspartij) en de CPN (Communistische Partij Nederland). De eerste kandidatenlijst bestond uit wijlen Ria Beckers (PPR), Andree van Es (PSP), Ina Brouwer (CPN) en onafhankelijke kandidaat Paul Rosenmöller, vakbondsleider in Rotterdam.

Is de ANP Agenda iets voor jouw bedrijf?

Ontdek de ANP Agenda

Met de agenda van het ANP heb je alle toekomstige gebeurtenissen en momenten in een overzicht, gesorteerd per rubriek of thema. Dagelijks vind je in de agenda ruim honderd nieuwe, door de ANP-redactie gecontroleerde agenda-items. Interesse? Meer weten over de mogelijkheden? Neem via onderstaand formulier contact op met accountmanager Frans Wiersma.

Neem contact op:

Bedankt! We nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Achter de schermen

Maja is een van de redacteuren op de agendaredactie. Ze vertelt over haar werk en geeft daarmee een kijkje achter de schermen.

Lees het interview

Inhaken op het nieuws

Haak in op het juiste moment met de Inhaakagenda, te vinden in het agendadeel van de ANP-app.

Meer over de inhaakagenda
ANP Agenda
ANP Agenda
maja.micudova@anp.nl

Contact

Neem contact op

Een aanvraag doen, meer weten of gewoon een snelle vraag? We beantwoorden je vragen elke werkdag van 09:00 tot 17:00 uur.

Bel me terug

Laat je nummer achter en we bellen
je zo snel mogelijk terug.

Bedankt! Je wordt zo snel mogelijk terug gebeld.

Je gaat akkoord met de voorwaarden