Blik op het ANP

Zo werkt het ANP vanuit huis

Zo werkt het ANP vanuit huis
Door Franca Grimbergen · 05 Apr 2020
De ANP-collega's vanaf hun werkplek thuis.

Juist nu, in tijden van crisis, is een persbureau van groot belang om de media te voorzien van betrouwbare nieuwsfeiten. Met dezelfde bezetting wordt nu zelfs meer nieuws gemaakt, ondanks dat het grootste deel van de ANP'ers vanuit huis werkt. Maar hoe doen ze dat? En waar lopen ze tegenaan? Van (foto)redacteur tot ICT’er en van rechtbanktekenaar tot radionieuwslezer. 

24 uur per dag

Freek Staps, hoofdredacteur

De redactie werkt gewoon door, alsof we altijd op afstand gewerkt hebben. 24 uur per dag zijn er mensen aan het werk: van economie tot entertainment, van politiek tot wetenschap. Van berichten op het net tot de ochtendnieuwsbrief, van radiobulletins tot fotografie in het land. De redactie communiceert vooral via de chat en twee keer per dag is er een redactievergadering waarop iedereen kan inbellen. Maar zet wel even je geluid op mute als je niet praat.

Feitelijk nieuws op de radio

Robert-Jan Knook, radionieuwslezer

Als nieuwslezers lezen we nog in de radiostudio op de redactie Den Haag. IT is druk bezig om iedereen ook thuis aan het nieuwslezen te krijgen. In deze tijden is nieuwslezen bizar, maar het hoort bij ons vak. Zo snel mogelijk het feitelijke nieuws op de radio brengen geeft ook een gevoel van voldoening, zeker in dit informatietijdperk.

Dagelijks videobellen

Mark Westerhoff, directeur tech en innovatie

Bij IT-afdeling hebben wij de hele dag de chat open. Afwisselend zakelijk en soms een geintje. We zorgen voor structuur met ochtendgroeten, een dagelijkse videomeeting een een sign-off aan het einde van de dag.

Faisca Bianchi, systeembeheerder

In plaats van bellen hebben we nu veel contact over de chat met collega’s. We zijn veel bezig met werkplekondersteuning vanuit huis wat een nieuwe laag aan uitdagingen meebrengt: iedereen heeft andere apparatuur thuis staan.

Een (bijna) lege redactie in Den Haag.
Ook de fotoredactie werkt vanuit huis.

Het belang van een persbureau

Nana van Dijk, marketingmanager

Thuiswerken is voor ons allemaal wennen, maar gelukkig hebben wij werk dat best gemakkelijk op afstand te doen is. Al missen we elkaars gezelschap wel. Elke ochtend beginnen we met een gezamenlijke meeting via Google Hangouts, fijn om elkaar even te zien en te weten waar iedereen mee bezig is die dag. Gedurende de dag chatten we of videobellen we regelmatig met elkaar.

Inhoudelijk moeten we wel wat aanpassingen maken. Bepaalde campagnes of productontwikkelingen passen niet in deze tijd en zijn voorlopig uitgesteld. Voor nu is het heel belangrijk om het verhaal van het ANP te vertellen. Wat het ANP doet is in deze rare tijd extra relevant: het leveren van betrouwbare nieuwsfeiten, fotografie en radiobulletins, over corona en andere gebeurtenissen, waarop Nederlandse media kunnen bouwen.


Ook als fotograaf: 1,5 meter afstand

Sem van der Wal, fotograaf

Bijna alle collega’s werken thuis, maar dat kan als nieuwsfotograaf natuurlijk niet. Wel zijn door de maatregelen van de overheid mijn werkdagen behoorlijk aangepast: alle onderwerpen waar ik bij ben staan in het teken van het coronavirus. Er zijn persconferenties, werkbezoeken aan ziekenhuizen en ook leggen we gevolgen van het virus vast op beeld. Het is een historische periode; bijzonder om nu te fotograferen. Uiteraard probeer ik mij wel altijd aan de voorschriften van de overheid te houden. Al blijkt 1,5 meter afstand houden soms best lastig te zijn; als fotograaf wil je eigenlijk zo dicht mogelijk op de actie zitten.

Openbaarheid is weggeslagen

Peter Elberse, rechtbankverslaggever

Vanuit huis werken als rechtbankverslaggever voelt volslagen tegennatuurlijk. De aard van het werk brengt met zich mee dat je veelvuldig op pad bent, met laptop en telefoon, het hele land door. Openbaarheid van de rechtspraak is een groot goed, het is belangrijk dat er journalisten in de rechtszaal zijn. Die openbaarheid is na 18 september 2019, de dag waarop advocaat Derk Wiersum in Amsterdam-Buitenveldert werd doodgeschoten, al onder grote druk komen te staan. De veiligheidsmaatregelen rond (zware) zittingen zijn sindsdien enorm opgevoerd, het is niet altijd meer even vanzelfsprekend dat je als verslaggever in de rechtszaal vooraan zit om je werk te doen. 

De immense coronacrisis heeft de bodem onder de openbaarheid vervolgens bijna geheel weggeslagen, omdat de rechtspraak fysieke zittingen tot een minimum beperkt en gerechtsgebouwen nauwelijks te betreden burchten zijn geworden. Uiteraard zal dat op termijn weer ten goede keren. Hoe men in de naaste toekomst grote, geplande zittingen gaat afwerken - ik weet het niet en ben heel benieuwd. Ik hoop hoe dan ook dat we over niet al te lange tijd weer op een min of meer normale manier ons werk kunnen doen.

Op pad met de camera

Robert Verkerk, ANP Video

Ik ben vooral bezig met het verslaan van (corona)nieuws, zoals afgelopen week het eerste bezoek van de koning na zijn ‘opsluiting’. Daarnaast ben ik in Zeeland geweest om verslag te doen van de leegte: toeristen zijn tot 10 mei niet welkom. Kortom, we proberen ook met video in deze tijd nieuwswaardig te zijn. Het is een beetje rennen en vliegen, want er liep afgelopen drie weken ook een kind van 10 jaar rond die aandacht nodig had voor school.

Een andere rechtbanktekening dan normaal

Aloys Oosterwijk, rechtbanktekenaar

Een rechtbanktekening maken via een videoverbinding is vreemd. Normaal gesproken zie je de verdachte over shoulder en nu zie je de persoon recht van voren, rechtstreeks vanuit de gevangenis. Met zijn advocaat naast hem, zonder toga. Verder zijn natuurlijk de rechtbank, persvoorlichter en de officier van justitie aanwezig. Na afloop vroeg ik aan de rechtbank of ze mij een foto konden sturen van hun positie tijdens deze zitting. Deze heb ik getekend en toegevoegd aan de totale rechtbanktekening om op een creatieve manier een zo'n eerlijk en goed mogelijk beeld te schetsen.

Een videoverbinding tijdens een rechtszaak is heel bijzonder en heb ik in mijn carrière als rechtbanktekenaar nog nooit meegemaakt. Veel rechtbanken beschikken niet over zo'n verbinding. De rechtbank van Zwolle wel en daar maakte ik dan ook mijn eerste 'digitale' rechtbanktekening. De meeste rechtszittingen gaan vanwege het coronavirus niet door, laten we hopen dat alles snel weer normaal is. Voor nu houd ik mij ondere andere bezig met het sorteren en ordenen van mijn eerder gemaakte rechtbanktekeningen.

Franca Grimbergen
Franca Grimbergen
franca.grimbergen@anp.nl

Contact

Neem contact op

Een aanvraag doen, meer weten of gewoon een snelle vraag? We beantwoorden je vragen elke werkdag van 09:00 tot 17:00 uur.

Bel me terug

Laat je nummer achter en we bellen
je zo snel mogelijk terug.

Bedankt! Je wordt zo snel mogelijk terug gebeld.

Je gaat akkoord met de voorwaarden