Blik op het ANP

Journalistieke kwartaalupdate - Q2 van 2023

Journalistieke kwartaalupdate - Q2 van 2023
Door Freek Staps · 04 Jul 2023
Afbeelding van hoofdredacteur Freek Staps. Foto: ANP / Jan de Groen
Hoofdredacteur Freek Staps. Foto: ANP / Jan de Groen

Beste ANP-gebruiker of nieuwsvolger,

Redacties werken het beste als ze kunnen meebewegen met de actualiteit. Zo hebben we het afgelopen kwartaal razendsnel een journalistieke koerswijziging doorgevoerd: we verzorgen meer eerstelijnsnieuws uit de provincie.

In die hoofdsteden wordt de komende tijd beleid gemaakt met aanzienlijke maatschappelijke en politieke impact, waarbij een politieke tegenkracht is ontstaan in de vorm van BBB. Allemaal zaken om met meer aandacht (en redactionele kracht) te volgen.

Afbeelding: Installatie college Limburg. Foto: ANP / Marcel van Hoorn
Installatie college Limburg. Foto: ANP / Marcel van Hoorn

We hebben met spoed een regioredactie van zes mensen gebouwd. Elk van hen volgt twee provinciehuizen. Daarnaast is er een speciaal ingerichte subagenda en worden nieuwe bronnen aan de ANP Bronnenbank toegevoegd. 

We zien direct resultaat. Afnemers die nog niet zoveel in de provinciehuizen waren, voorzien we nu van een basislaag aan regionaal nieuws met landelijke impact. Afnemers die al wel in de regio actief waren kunnen voor het eerstelijnsnieuws op ons bouwen en houden tijd over voor nog meer onderscheidend werk.

Freek Staps, hoofdredacteur ANP

Persalarm: een zelf aan te passen signaalfunctie

Wat voor de ene redacteur een logisch persalarm is, is dat voor een ander soms niet. Het ANP bedient de hele Nederlandse journalistiek en dat leidt automatisch tot persalarmen die zowel tot dankbaarheid als tot schouderophalen leiden.

Want wanneer verstuurt het ANP eigenlijk een persalarm? Een persalarm is geen graadmeter van wat voor alles en iedereen breaking news is, daar kunnen de meningen immers over verschillen.

Het uitgangspunt is simpelweg dit: het ANP verstuurt een persalarm om redacties in staat te stellen journalistieke keuzes te maken. Moeten we de site omgooien? Zetten we hier mensen op? Moeten we erheen?

Graphic: aantal persalarmen per dag in periode 1 april - 30 juni 2023 | Treinongeluk en Zelensky

Het middel heeft een signaalfunctie: het doel is redacties te attenderen op onverwachte gebeurtenissen, uitslagen, uitkomsten of aankondigingen. Van verrassende sportuitslag tot terroristische aanslag.

Overigens bestaat er een lifehack voor wie persalarmen per onderwerp wenst: ga in de app op je telefoon naar instellingen, persalarmen en vink de onderwerpen aan waarover je geïnformeerd wilt blijven. Dan doen wij de rest.

Koningin Máxima niet meer meest gedownloade persoon in foto’s

door Karin Hollaar

De fotoredactie monitort veel data, om onze keuzes aan te kunnen laten sluiten bij afnemerswensen. We meten onder andere hoeveel events op anpfoto.nl worden aangeklikt, naar welke foto’s wordt gezocht en welke personen afnemers het meest downloaden uit de beeldbank.

Koningin Máxima was lange tijd de meest gedownloade persoon. In de graphic is echter te zien dat de koningin de eerste plaats sinds 2020 heeft moeten afstaan aan Mark Rutte. Een reden zou kunnen zijn dat in dat jaar de coronacrisis begon en de premier - bijna - wekelijks een persconferentie over dit onderwerp gaf. Ook waren de activiteiten van het koninklijk huis minimaal.

Graphic: top 10 meest gedownloade beelden naar persoon per jaar in beeldbank ANP | Rutte vaakst

Ook laat de grafiek zien dat de Máxima de aandacht met haar dochter Amalia moet delen. De prinses steeg naar de vierde plaats van meest gedownloade personen.

Het werken als sportjournalist in voetbalstadions kende de voorbije jaren twee uitersten

door Thijs Smeenk

Dit seizoen stond ook bekend om het gooien met bier tijdens voetbalwedstrijden. Na de bekerfinale van eind april tussen Ajax en PSV, wilde een dronken Ajax-supporter na de verloren strafschoppenserie verhaal halen in een skybox met PSV-fans, net achter de perstribune. Twee beveiligers wisten een aanvaring te voorkomen.

Tijdens de coronapandemie kon je op de perstribune, in het verder totaal lege stadion, letterlijk alles horen wat trainers en spelers zeiden. Hoe anders was het afgelopen seizoen?

De 'supporter' van PSV die de keeper van Sevilla aanviel, boze fans van FC Groningen die het veld bestormden en het bestuur bedreigden en de aansteker die tijdens de halve finale van de KNVB-beker tussen Feyenoord en Ajax op het hoofd van Ajacied Davy Klaassen kwam.

Waar fotografen al jaren last hebben van vuurwerk en bier dat naar ze wordt gegooid als ze tijdens een wedstrijd achter een van de doelen zitten, is het voor schrijvende journalisten soms ook even alert zijn tegenwoordig.

Ajacied Davy Klaassen raakte gewond door een aansteker. Foto: Pim Ras

Ook in Alkmaar ging het in mei minder goed. Toen familieleden en vrienden van West Ham-spelers juichten na het winnende doelpunt in de halve finale van de Conference League, sloopte een deel van de AZ-aanhang een hek om vervolgens de hoofdtribune op te rennen en de confrontatie te zoeken.

Vanaf de perstribune, ook gevestigd op de hoofdtribune maar meer naar de linkerkant, waren de rellen goed te zien. Fijn voor de snelle berichtgeving, dat dan weer wel. De mobiele eenheid wist de rust daarna redelijk snel te herstellen.

Grenzeloze inzet bij berichtgeving treinongeluk Voorschoten

door Erik Raven

Meerdere zwaargewonden bij botsing treinen Voorschoten. Zo luidt het eerste persalarm van het ANP op dinsdagochtend 4 april om 04.15 uur. Hoewel de plek van het grote spoorongeval in de directe omgeving is van de redactie van het ANP in Den Haag, komen dat eerste alarm en de bijbehorende snelle berichtgeving uit Los Angeles en Nieuw-Zeeland. De twee dienstdoende nachtredacteuren draaien deze dienst in de voor hun gunstige tijdzones en hebben razendsnel contact met een woordvoerder van de betreffende veiligheidsregio.

Een aanvullende omschrijving van een fotograaf snel daarna geeft meer inzicht in de omvang van het ongeluk. Gezien het vroege tijdstip en de omvang van het ongeval worden direct daarna alle beschikbare redacteuren, ongeacht hun redactie, ingezet om zo snel mogelijk zo veel mogelijk invalshoeken te belichten.

Treinongeluk in Voorschoten op 4 april 2023. Foto's: ANP / Josh Walet / Remko de Waal / Robin van Lonkhuijsen

Zo lost een redacteur van de radio-redactie in de vroege ochtend de eerste verslaggever op de plek van het ongeval af, interviewt een redacteur die entertainmentnieuws verslaat een boer die slachtoffers opving, spreekt de redactie economie de NS en ProRail en wordt een reeks politieke reacties verwerkt. Zowel wat betreft de landen van waaruit de eerste berichten kwamen als op intern redactioneel niveau, een grenzeloze productie. 

Bij ANP Foto hebben we foto’s beter vindbaar gemaakt
door Patrick Rasenberg
Om het enorme archief van de ANP-beeldbank beter doorzoekbaar te maken, hebben we nieuwe zoekopties geïntroduceerd. Door eerst te kijken hoe onze klanten foto's zoeken en gebruiken, hebben we het archief kunnen ontsluiten met zoekfilters waardoor fotoredacties hun werk beter kunnen doen.

Je kunt eenvoudig zoeken binnen de productie van ANP Foto en de aangesloten freelance-fotografen. Dat is toch wat onze klanten het vaakst doen. Je kunt nu ook gericht zoeken op personen, waarbij je zeker weet dat ze op de foto staan. Omdat we ook aan alle foto's Nederlandse basis trefwoorden toevoegen, kun je nu bijvoorbeeld een foto van Joe Biden met een zonnebril op heel snel vinden.

Door de inzet van kunstmatige intelligentie en het beter organiseren van de metadata kun je met de nieuwe zoekfilters nog beter door alle tienduizenden foto's zoeken die er elke dag binnenkomen.

Voor redacties die bijgepraat willen worden: neem gerust contact op voor een demo.

Afbeelding van anpfoto.nl

Judith Laanen werkt in het nieuwe redactieteam

Het redactieteam Nieuws van de Dag is – de naam zegt het al – continu bezig met het belangrijkste dagelijkse nieuws. Judith vertelt over haar werk op de redactie.

Bekijk het artikel

Privacywetgeving: mag je filmen op de openbare weg

De eenvoud waarmee het tegenwoordig mogelijk is om niet alleen filmpjes of foto’s te maken en deze met een groot publiek te delen, is ongeëvenaard. Tegelijkertijd rijst de vraag: is dit toegestaan?

Bekijk het artikel
Freek Staps
Freek Staps
freek.staps@anp.nl

Contact

Neem contact op

Een aanvraag doen, meer weten of gewoon een snelle vraag? We beantwoorden je vragen elke werkdag van 09:00 tot 17:00 uur.

Bel me terug

Laat je nummer achter en we bellen
je zo snel mogelijk terug.

Bedankt! Je wordt zo snel mogelijk terug gebeld.

Je gaat akkoord met de voorwaarden