Blik op het ANP

Journalistieke kwartaalupdate - Q2 van 2021

Journalistieke kwartaalupdate - Q2 van 2021
Door Freek Staps · 05 Jul 2021
Hoofdredacteur Freek Staps op de ANP-redactie. Foto: ANP / Lex van Lieshout

In het tweede kwartaal van dit jaar lag de journalistieke focus van het ANP op de veranderende politieke en maatschappelijke omstandigheden. Politiek kreeg de 'functie elders'-foto van het ANP nog een staartje met voortdurende berichtgeving over het CDA en Pieter Omtzigt, de sport- en entertainmentredacties waren voor het eerst weer op internationale evenementen en we lieten ons taalgebruik beter aansluiten bij de veranderende maatschappij: het ANP gebruikt nu ook genderneutrale voornaamwoorden.

Dat deden we na consultatie bij hoofdredacties van onze afnemers, die in sommige gevallen daarna meegingen met de aanpassing. De ingreep laat zien hoe we dienstbaar willen zijn aan de journalistiek door midden in de samenleving te staan.

Strenge maatregelen bij evenementen voor verslaggevers 

Werken bij evenementen is een stuk gecompliceerder dan voorheen. Bij de wedstrijden van het EK voetbal in het buitenland is het helemaal ingewikkeld. Naast de gebruikelijke toernooi-accreditatie is een negatieve coronatest nodig. Die uitslag moet de sportjournalist via een QR-code op zijn telefoon bij het stadion laten zien. Als derde volgt nog een gezondheidsformulier van de UEFA. 

Eenmaal binnen zijn de regels streng. Via vaste looproutes worden de journalisten begeleid naar de ruimte om de wedstrijdkaart op te halen. In het stadion is het dragen van een mondkapje verplicht. Oranje speelde de achtste finales in Boedapest. Daarvoor was een uitnodigingsbrief van de Hongaarse overheid en voetbalbond nodig en ook moesten nog enkele andere formulieren worden ingevuld. Bij reizen is een PCR-test nog altijd nodig. Voor verslaggever Thijs Smeenk betekende de PCR-test naar Boedapest zijn 35e in totaal, bij collega Jochem Lippmann ligt dat aantal nog wat hoger.

ANP-fotografen in de persruimte bij het Songfestival. ANP / Patrick van Emst
ANP-fotografen in actie tijdens het EK voetbal. ANP / Pieter Stam de Jonge

Ook tijdens het Eurovisie Songfestival in Rotterdam golden strenge coronamaatregelen. Elke 48 uur moest iedereen die in Ahoy werkzaam was door de teststraat die voor de deur was neergezet. Verslaggevers met een positieve uitslag moesten direct hun accreditatie inleveren en naar huis. Binnen droegen journalisten verplicht allemaal een mondkapje. En verslaggevers die te dicht op elkaar stonden werden direct vermanend toegesproken. 

Normaal komen zo'n 1500 journalisten van over de hele wereld op het evenement af, dit keer waren er slechts 500 welkom. Voor de afvallers was voor het eerst een onlineperscentrum ingericht waar alles op afstand te volgen was. Zij konden op die manier toch in contact komen met de deelnemende artiesten en alle repetities volgen.

Explosief memo bom onder CDA

De verkenning van de kabinetsformatie na de verkiezingen leek relatief rustig te verlopen, totdat de inhoud van een explosief memo lekte via ANP-fotograaf Bart Maat. Hij zette verkenner Ollongren op de foto, die een notitie met de woorden 'Pieter Omtzigt - functie elders' droeg.

Daarop volgde een gigantische crisis rondom Omtzigt, VVD-leider Rutte en de kabinetsformatie. De rust keerde bij het CDA niet terug, en Omtzigt vertrok uit de partij, waarna onder anderen CDA-leider Hoekstra in gesprek ging met partijleden.

Opnieuw speelde het ANP een grote rol toen verslaggever Bauke Schram samen met enkele andere journalisten toegang kreeg tot de Zoom-call. Hierin vertelde Hoekstra aan CDA'ers onder meer dat Omzigt hem had verteld "medische hulp" te willen zoeken.

Een ANP-foto die viral ging op Twitter

Jason zag zichzelf ineens overal terug: een foto van ANP-fotograaf Pieter Stam de Jonge ging viral nadat de NS het treinverkeer stillegde. Wij zagen zijn Twitteractie en besloten de foto waar Jason op staat, inclusief handtekening van de fotograaf, naar hem op te sturen. Aangezien de volgers van Jason zo enthousiast waren over het beeld, hebben we de foto (met zijn toestemming) 24 uur lang voor een symbolische prijs aangeboden in onze fotowinkel. De print is maar liefst 58 keer verkocht en ook Jason heeft inmiddels de veelbesproken foto ontvangen.

Jason is gestrand op station Rotterdam Alexander nadat de NS het treinverkeer stillegde. ANP / Pieter Stam de Jonge

De nieuwsfoto van de maand

Dé tien nieuwsfoto’s van de maand juni zijn bekend. Ook deze maand heeft een vakkundige jury weer de meest bijzondere, aangrijpende en mooiste beelden geselecteerd. Van de gerestaureerde nachtwacht tot een aantal belangrijke momenten tijdens het EK. Welke foto krijgt jouw stem? Ga naar de ANP fotowinkel om jouw stem uit te brengen. 

En dan nog dit...

Die, hen of hun

Het ANP gaat genderneutrale voornaamwoorden gebruiken voor mensen die aangeven niet als man of vrouw aangeduid te willen worden.

Lees meer

Neem contact op

Heb je een tip voor de redactie of wil je meer weten over het ANP? Stel gerust je vraag.

Bezoek de contactpagina
Freek Staps
Freek Staps
freek.staps@anp.nl

Contact

Neem contact op

Een aanvraag doen, meer weten of gewoon een snelle vraag? We beantwoorden je vragen elke werkdag van 09:00 tot 17:00 uur.

Freek Staps
Bel me terug

Laat je nummer achter en we bellen
je zo snel mogelijk terug.

Bedankt! Je wordt zo snel mogelijk terug gebeld.

Je gaat akkoord met de voorwaarden