Blik op het ANP

Het coronanieuws van het ANP

Het coronanieuws van het ANP
Door Nana van Dijk · 08 Apr 2020
Docenten van de Maria School in Hoorn bereiden hun lokaal voor. Foto: Olaf Kraak

Sinds de oprichting in 1934 maakt het ANP zich hard voor feitelijk gecheckt nieuws vanuit één onafhankelijke bron. Het Algemeen Nederlands Persbureau publiceert zelf geen nieuws, maar voorziet ook tijdens de coronacrisis nagenoeg alle nieuwsmedia van betrouwbare feiten, fotografie, infographics en radionieuwsbulletins. 

Voor een geïnformeerde maatschappij

We voorzien de nieuwsmedia non-stop van nieuwsfeiten, in goede tijden maar ook wanneer het aanhoudende nieuws op ons allen drukt, zoals nu. Maar we doen het - ook met een redactie die op afstand werkt - omdat betrouwbare berichtgeving als basis dient voor een geïnformeerde maatschappij waarin we keuzes kunnen maken op basis van de feiten.

Voor de media en dus voor de nieuwsvolger

Wat het ANP niet doet is zelf nieuws openbaar publiceren. We zorgen voor betrouwbare nieuwsfeiten en we zijn er voor de Nederlandse nieuwsmedia: kranten, televisieprogramma’s, nieuwswebsites, radiozenders, tijdschriften, en zij gebruiken onze nieuwsfeiten als bouwstof. Maar ook voor andere bedrijven die bouwen op nieuws. Ga naar je favoriete nieuwssite, of lees je favoriete krant om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen. We laten graag zien hoe zo'n ANP-bericht eruit ziet.

Twee ANP-berichten van 8 april 2020.

34.000 berichten

In de eerste drie maanden van 2020 hebben we 6940 nieuwsberichten over het coronavirus geschreven. In dezelfde periode heeft ANP-coronaberichtgeving tot wel 34.000 berichten in de media geleid. Sommige titels nemen onze berichten in hun totaliteit over, anderen gebruiken zinnen of alinea's en weer andere media laten zich erdoor inspireren.

De coronacrisis in beeld

In de eerste drie maanden van 2020 hebben onze eigen fotografen 3610 foto’s gemaakt rondom het coronavirus. Maar de zoekopdracht ‘coronavirus’ in onze beeldbank levert meer dan 500.000 hits op. Dat komt omdat we samenwerken met veel buitenlandse persbureau’s en fotoagentschappen, waardoor we de crisis over de hele wereld in beeld kunnen brengen. We delen hier regelmatig actueel beeld.

Nana van Dijk
Nana van Dijk
nana.van.dijk@anp.nl

Contact

Neem contact op

Een aanvraag doen, meer weten of gewoon een snelle vraag? We beantwoorden je vragen elke werkdag van 09:00 tot 17:00 uur.

Bel me terug

Laat je nummer achter en we bellen
je zo snel mogelijk terug.

Bedankt! Je wordt zo snel mogelijk terug gebeld.

Je gaat akkoord met de voorwaarden