Blik op het ANP

Even voorstellen: drie nieuwe rechtbanktekenaars

Even voorstellen: drie nieuwe rechtbanktekenaars
Door Frans Wiersma · 17 Apr 2020
Rechtbanktekening van Gökmen T.
Rechtbanktekening van Gökmen T. verdachte van de schietpartij in Utrecht. Door Nicole van den Hout.

Al meer dan tien jaar is rechtbanktekenaar Aloys Oosterwijk voor het ANP aanwezig bij verschillende rechtszaken. Om de klant meer keuze te geven, bieden drie rechtbanktekenaars sinds kort hun werk ook aan via het ANP: Renée van den Kerkhof, Nicole van den Hout en Theresa Hartgers. Ze stellen zich graag even voor en vertellen meer over het werk als rechtbanktekenaar.

Renée van den Kerkhof

Actualiteit en de grote impact
"Als illustrator en rechtbanktekenaar houd ik me vooral bezig met het verbeelden van maatschappelijke thema's, bijvoorbeeld visualisaties over maatschappelijke vraagstukken of een prent over politieke chaos. Het mooie aan dit specifieke vak vind ik de actualiteit en de grote impact die sommige zaken kunnen hebben; je zit middenin de ontwikkelingen en draagt bij aan de openbaarheid van rechtspraak. Ik ben 28, en op mijn 25e verjaardag had ik mijn eerste rechtbanktekenklus. Dus ik ben nu zo'n 3,5 jaar in deze mooie niche bezig. Ik leer veel van Aloys Oosterwijk, Petra Urban en Felix Guérain, en probeer ook nieuwe vormen uit, waar dat kan. Zo onderzoek ik 360 graden-rechtbanktekeningen en probeer ik uit of ik van de timelapses (de totstandkomingen) van mijn tekeningen korte reportages kan maken."

Hartverscheurende verklaringen
"De voor mij twee meest indrukwekkende zaken delen een eerste plek. Zo was de zaak rondom de dood van Anne Faber de allereerste echt grote zaak waar ik bij mocht tekenen. Soms vind ik het nog wel lastig om details te horen; het is mijn werk om onderwerpen te verbeelden dus als ik wat van de zaak meekrijg, dan speelt zich als ware een film in mijn hoofd af, zie ik het voor me. Het is misschien nog niet heel lang geleden maar zo voelt het wel al, zeker als ik naar de tekening kijk. Ik hoop dat anderen ook zien dat ik mijn vaardigheden, kennis van anatomie etcetera constant probeer te verbeteren, zodat ik steeds beter werk kan leveren. Maar de onsympathieke houding en onvoorspelbaarheid van tramschutter Gökmen T. vormden ook wel een indrukwekkende ervaring. En dan die hartverscheurende verklaringen."

Het werk van andere rechtbanktekenaars
"Ik waardeer het bereik van ANP en het werk van Aloys, en zeker waar dat allemaal terecht kan komen. Nu ik het systeem een beetje snap, vind ik het ook interessant om werk van collega's langs te zien komen van zaken waar ik zelf niet bij kon zijn. Wie weet is dit ook een manier waarop het voor de kleinere omroepen (of misschien wel buitenlandse media!) bereikbaar wordt om een licentie te nemen op mijn werk en het voor hun berichtgeving te gebruiken."

Rechtbanktekening van Courage
Rechtbanktekening van Courage. Door Renée van den Kerkhof.
Rechtbanktekening van Bart B.
Rechtbanktekening van Bart B. en zijn advocaat. Door Renée van den Kerkhof.

Theresa Hartgers

Indrukwekkende zaken
"Mijn naam is Theresa Hartgers, illustrator, ik woon en werk in Rotterdam. Ik werk veel op locatie, als live-tekenaar op congressen. In deze tijd maak ik beeldverslagen van online-meetings. Ik werk ook als rechtbanktekenaar. De verdachten die ik teken zijn meestal verdachten in spraakmakende, gecompliceerde zaken. Dus veel indrukwekkende zaken. In een boekje hou ik ze allemaal bij.

De zaak die op mij veel indruk heeft gemaakt is er een uit 2019  De 61-jarige Ton L. werd ervan verdacht zijn moeder te hebben gewurgd met een tie wrap, en in het bos te hebben begraven. Het was een oude, fragiele dame. Hij had haar spaarrekening geplunderd en dat vergokt in het casino.''

Samenwerking
''Ik kijk uit naar een fijne, intensieve samenwerking met het ANP, met goede, open communicatie, en eventuele opdrachten in de toekomst. En, misschien, na de corona-tijd, gelegenheid om elkaar eens de hand te schudden!''

Aantekeningen van rechtbanktekenaar Theresa Hartgers
Het boekje van rechtbanktekenaar Theresa Hartgers.
Rechtbanktekening Ton L.
Rechtszaak van Ton L. Door Theresa Hartgers.

Nicole van den Hout

Bijdrage
"Mijn naam is Nicole van den Hout en sinds ruim een jaar werk ik als rechtbanktekenaar. Daarvoor maakte ik al portretten, vaak in opdracht, maar dan met verf voor aan de muur bij mensen thuis. Nu teken ik op de iPad en zijn de opdrachtgevers redacties. Het leuke aan tekenen in de rechtbank is voor mij dat je een interessant verhaal hoort tijdens het werken en dat je werk bijdraagt aan de verslaggeving in de media. Dat past mij beter dan autonome kunst maken, wat ik ook gedaan heb. Veel van dat werk staat nu te verstoffen in mijn atelier. Het is bevredigender om zinvol bezig te zijn."

Emotie
"Begin maart was ik bij de zaak tegen tramschutter Gökmen T. Deze zaak raakte me enorm, uiteraard vanwege de omvang en het absurde gedrag van de verdachte in de rechtbank. Tijdens het tekenen kan ik me altijd erg goed afsluiten voor de inhoud maar dat was nu lastig vanwege de drukte in de zaal en het gedrag van de verdachte. Daardoor liet ik me toch afleiden en keek ik mee met de reconstructie van de zaak. Normaal doe ik dat nooit en laat ik beelden die getoond worden langs me heen gaan. Maar nu zag ik in de 3D-animatie welke route hij na de aanslag aflegde en dat hij onderweg nog gestopt is om vanuit de auto te schieten op voorbijgangers. Dat was aan het einde van de straat waar ik woon, op 250 meter van mijn huis. Die beelden grepen me enorm aan omdat dit mijn leefomgeving was in 3D, ik was helemaal van slag. Ik ben de rechtbank uitgegaan en ging niet meer naar binnen. Gelukkig had ik mijn tekening klaar voor die dag."

Een groot publiek bereiken
"Het is fijn om vanaf nu ook mijn werk aan te kunnen bieden via het ANP. Ik werk vaak in opdracht maar ga ook naar veel (pro forma) zaken op de bonnefooi. Die tekeningen belanden dan mijn archief en komen niet altijd bij de juiste verslaggevers terecht. Soms komen zaken later in het nieuws en dan denk ik achteraf: hè, daar had ik nog een tekening van gehad, maar ik wist niet dat er alsnog verslag van gedaan is. Ik hoop op deze manier een groter publiek te bereiken met mijn werk. Anders staat het maar te verstoffen in mijn digitale opslag, en dat is zonde!"

Rechtbanktekening Gökmen T.
Gökmen T. in de rechtbank Utrecht. Door Nicole van den Hout.
Rechtbanktekening van twee terrorismeverdachten.
Twee terrorismeverdachten in de proforma zitting in de rechtbank van Rotterdam. Door Nicole van den Hout.

Een collectie aan werk

Meer rechtbanktekeningen bekijken? Je vindt een verzameling op anpfoto.nl.

Naar de tekeningen

Vanuit huis

Het ANP werkt vanwege het coronavirus vanuit huis. Ook rechtbanktekenaar Aloys Oosterwijk.

Lees verder
Frans Wiersma
Frans Wiersma
frans.wiersma@anp.nl

Contact

Neem contact op

Een aanvraag doen, meer weten of gewoon een snelle vraag? We beantwoorden je vragen elke werkdag van 09:00 tot 17:00 uur.

Frans Wiersma
Bel me terug

Laat je nummer achter en we bellen
je zo snel mogelijk terug.

Bedankt! Je wordt zo snel mogelijk terug gebeld.

Je gaat akkoord met de voorwaarden