Achter het nieuws

De boerenprotesten door de ogen van de fotografen

De boerenprotesten door de ogen van de fotografen
Door Franca Grimbergen · 06 Dec 2019
Boeren verzamelen in de omgeving van het gebouw van de Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Foto door Robin van Lonkhuijsen.

Afgelopen maand waren de boerenprotesten onderwerp van gesprek. Verschillende ANP-fotografen waren aanwezig bij de demonstraties, in onder andere Den Haag, de Bilt en Groningen. Hun foto’s, soms een uitdaging om te maken, zijn in veel media verschenen. 

Siese Veenstra in Groningen
Siese Veenstra was op 14 oktober aanwezig bij het protest in Groningen. Hij legde vast hoe een trekker probeerde het provinciehuis binnen te rijden. Zijn foto’s verschenen op voorpagina’s van De Volkskrant en het AD.

Op de juiste plek
“De sfeer was grimmig en rumoerig. Er werd vuurwerk afgestoken en af en toe knalde er een ganzenjager, wat ongelooflijk veel herrie maakte. Later werd er ook met eieren gegooid. Ik dacht eerst dat ik op de verkeerde plek stond, maar toen de trekker nog een keer langs reed, kon ik een aantal mooie foto’s maken.

Ik had het ‘geluk’ dat de media hadden gegokt dat de protesten vooral in Assen zouden plaatsvinden, en niet in Groningen, terwijl er juist in Groningen onrust heerste. Daardoor zijn mijn foto’s door veel media gebruikt. De volgende ochtend zag ik mijn foto’s in verschillende kranten staan, dat maakt je trots en daar doe je het voor!”

Remko de Waal in Den Haag
Remko de Waal was al vroeg in Den Haag tijdens het boerenprotest op 16 oktober. "De eerste foto’s die ik maakte waren van de afzettingen door Defensie. Voor de media is het belangrijk om via het ANP de hele dag beschikking te hebben over een constante aanvoer van relevante foto’s."

Teamwork
"Ik was een team met andere fotografen van het ANP, die ook in Den Haag aanwezig waren, zodat de één foto’s kon schieten en de ander foto’s kon uploaden. In de loop van de ochtend kwamen de eerste trekkers Den Haag binnen rijden. Door goed te communiceren met de andere fotografen hadden we een perfecte verdeling. Terwijl ik foto’s maakte van Geert Wilders op het Malieveld, stond fotograaf Koen van Weel de trekkers bij Den Haag Centraal te fotografen en was Sem van der Wal aanwezig bij het Binnenhof.

Op dit soort dagen voelen we allemaal de urgentie om snel en goed werk te leveren. Voor mijn gevoel hebben we door een brede inzet van goede fotografen een mooie productie neergezet, die de volgende ochtend goed terug te zien was in de kranten.”

"Toen ik in de verte een hoogwerker zag staan, wist ik wat mij te doen stond.''

"Toen ik in de verte een hoogwerker zag staan, wist ik wat mij te doen stond.''

— Robin van Lonkhuijsen

Sem van der Wal in Den Haag
Sem van der Wal volgde de demonstranten op 16 oktober in Den Haag op de voet. Zo was hij aanwezig in de stad, maar legde hij ook de aankomst van de boeren via de snelweg vast.

“Ik had de opdracht om de boeren bij aankomst in Den Haag te fotograferen. Ik stond op een viaduct boven de A12, toen ik even voor 12 uur door de redactie werd gebeld. De snelweg bij Nootdorp werd afgesloten. Binnen 10 minuten was ik ter plaatse en trof ik een situatie aan die ik nog nooit eerder had gezien. Vrachtwagens van Defensie en een aantal ME-busjes blokkeerden de A12 om de boeren tegen te houden. Dit zijn momenten die je niet vaak meemaakt en wat het werken als fotograaf op zulke dagen extra bijzonder én leuk maken.’’

Robin van Lonkhuijsen in de Bilt
Robin van Lonkhuijsen was op 16 oktober aanwezig in de Bilt om de protesterende boeren te fotograferen bij het RIVM. Eenmaal ter plaatse moest hij creatief zijn om zijn foto’s te kunnen maken.

“Ik begon de ochtend vroeg om vanaf een fietsbruggetje vlakbij de Bilt foto’s te maken van de boeren die daar aankwamen. Door de drukte en verschillende wegafsluitingen die van te voren niet waren aangegeven, kon ik helaas niet op de plek komen waar ik graag foto’s wilde maken. Toen ik in de verte een hoogwerker zag staan, wist ik wat mij te doen stond. Ik vroeg aan de eigenaar of ik mee naar boven mocht en niet veel later stond ik vanaf 30 meter hoogte foto’s te maken.”

Fotograaf Siese tijdens het boerenprotest in Groningen. Foto door Jos Schuurman
De hoogwerker waaruit Robin fotografeerde.
Franca Grimbergen
Franca Grimbergen
franca.grimbergen@anp.nl

Contact

Neem contact op

Een aanvraag doen, meer weten of gewoon een snelle vraag? We beantwoorden je vragen elke werkdag van 09:00 tot 17:00 uur.

Bel me terug

Laat je nummer achter en we bellen
je zo snel mogelijk terug.

Bedankt! Je wordt zo snel mogelijk terug gebeld.

Je gaat akkoord met de voorwaarden