Blik op het ANP

Lieve, Siska en Jelle ontwikkelen zich bij het ANP als journalist

Lieve, Siska en Jelle ontwikkelen zich bij het ANP als journalist
Door Nana van Dijk · 07 Feb 2023
Foto van de nieuwste ANP-trainees: Jelle, Siska en Lieve
Jelle, Siska en Lieve in WTC Den Haag, waar de ANP-redactie zich bevindt. Foto: ANP / Robin van Lonkhuijsen

Ze vormen alweer de vijfde lichting ANP-trainees: Lieve Colsen, Siska Pater en Jelle Brumsen. De komende maanden duiken ze in het nieuws. Ze leren van hun ANP-collega's onder andere hoe je een sterk en pakkend nieuwsbericht schrijft en waar je het nieuws vandaan haalt. Het doel van dit traject? Een zelfverzekerde journalist worden, die bijdraagt aan de nieuwsstroom van het ANP. Lieve, Siska en Jelle stellen zich voor.

Lieve Colsen

"Bij NU.nl, waar ik hiervoor werkte, ging het vaak over 'een ANP'tje’. Ik dacht toen: “Wat is dat precies en hoe kan het ANP zo snel het nieuws brengen?” Toen ik zag dat er plekken vrij kwamen bij het ANP voor een traineeship, wist ik meteen dat ik het wilde. De veelzijdigheid van het traineeship sprak me enorm aan. De keuze voor het ANP komt voort uit mijn nieuwsgierigheid naar hoe een persbureau werkt en mijn wil om me te ontwikkelen als journalist. Want hoe kan ik zelf ook zo snel worden? 

Overal van proeven, heel veel leren, uitgedaagd worden; dit traineeship heeft het tot nu toe allemaal waargemaakt. Ik voel me vanaf dag één serieus genomen. Ik merk dat iedereen bij het ANP echt veel van het werk houdt en dat is heel leuk en motiverend om te zien. 

Ik begon met bel-angst, maar ik vind het gelukkig al bijna niet meer eng. Het is alleen nog spannend als het muisstil is op de redactie. Het is belangrijk werk en daar ben ik me bewust van. Ik sta te popelen om alles uit dit traineeship te halen en me te ontpoppen tot een journalist die zelfverzekerd knopen doorhakt, goed schrijft, verder denkt, veel vragen stelt en ook nog een gezellige collega is."

"Ik voel me vanaf dag één serieus genomen."

"Ik voel me vanaf dag één serieus genomen."

— Lieve Colsen

Siska Pater

"Als afstudeerstagiaire bij Trouw keek ik elke dag naar waar het ANP over schreef. De berichten van het ANP vormden de inspiratiebron van artikelen waar ik nog steeds trots op ben. Zo leerde ik het ANP kennen en toen ik zag dat er plek was voor trainees twijfelde ik geen moment. Het leek me gaaf om bij te dragen aan de bron van veel Nederlandse nieuwsartikelen. 

Het afgelopen anderhalf jaar schreef ik als vakredacteur voor Vakblad voor de Bloemisterij, een tijdschrift voor bloemen- en plantenkwekers. Dat was een hele andere manier van schrijven dan het schrijven van nieuwsberichten, en dat is even wennen. Ik doe er alles aan om me de stijl van het ANP eigen te maken en meer ervaring op te doen in het snel en zorgvuldig schrijven van nieuws. 

Al vanaf dag één merkte ik hoe warm en behulpzaam iedereen is. De werksfeer is heel prettig en iedereen staat open om van elkaar te leren. De komende drie maanden werk ik mee op de economieredactie, waar ik gelukkig veel kan schrijven en leren. Ik kijk uit naar de rest van het traineeship."

"Het leek me gaaf om bij te dragen aan de bron van veel Nederlandse nieuwsartikelen."

"Het leek me gaaf om bij te dragen aan de bron van veel Nederlandse nieuwsartikelen."

— Siska Pater

Jelle Brumsen

"Bij een evenement van de NVJ (Vereniging voor journalisten) hield ANP-hoofdredacteur Freek Staps een verhaal over hoe je kunt beginnen in de journalistiek. Het ANP kwam uiteraard ook even ter sprake, en in het verlengde daarvan het traineeship. Het ANP trok zo mijn aandacht. Het leek me interessant omdat het ANP alle (uit)hoeken van het nieuws overziet. Ik kijk ernaar uit om te zien hoe dat werkt, en natuurlijk om hieraan bij te dragen.

Ik heb geschiedenis en Nederlands gestudeerd aan de UvA. Daarna heb ik stage gelopen bij HP/De Tijd en vervolgens werkte ik op freelancebasis voor verschillende media. Ik heb in deze tijd veel verschillende dingen kunnen doen. Ik schreef bijvoorbeeld cabaretrecensies voor de NRC en maakte voor een regionale krant reportages. 

Zo kon het gebeuren dat ik op zaterdagavond in een weiland stond te kijken bij een ´nachtvlindertelling´ van een ´vlinderwerkgroep´. Op het moment dat je je auto parkeert in de berm langs een donkere, totaal verlaten weg, terwijl je niet weet welke struik je in moet duiken om terecht te komen bij de vlindertelling, weet je dat je een interessante opdracht te pakken hebt. 

Tot nu toe bevalt het goed. Er werken leuke mensen op de redactie en de opzet van het traineeship, met presentaties van alle onderdelen van het bedrijf, is interessant. En ik ben blij verrast dat alles uit de automaat 50 cent kost. 

Efficiënt werken en snel tot de kern van een onderwerp komen: dat wil ik hier beter leren. Ook hoop ik te leren werken in een rumoerige omgeving. Tot nu toe was ik daar nooit zo goed in."

Tips voor de beginnende journalist.

Oud-trainees geven op basis van hun ervaringen bij het ANP tips voor beginnende journalisten.

Lees de tips
Nana van Dijk
Nana van Dijk
nana.van.dijk@anp.nl

Contact

Neem contact op

Een aanvraag doen, meer weten of gewoon een snelle vraag? We beantwoorden je vragen elke werkdag van 09:00 tot 17:00 uur.

Bel me terug

Laat je nummer achter en we bellen
je zo snel mogelijk terug.

Bedankt! Je wordt zo snel mogelijk terug gebeld.

Je gaat akkoord met de voorwaarden