Mededeling

ANP lanceert ‘Shutterstock voor Nederlands beeld’

ANP lanceert Shutterstock voor Nederlands beeld
Door Loretta Mulders · 23 Sep 2022
De website van de Nationale Beeldbank.
De website van de Nationale Beeldbank.

De Nationale Beeldbank, onderdeel van het ANP, positioneert zich als dé beeldbank voor Nederlands stockbeeld met lage prijzen en een simpele licentie, waarmee het aangekochte beeld voor alle doeleinden gebruikt kan worden.

De Nationale Beeldbank bestaat al sinds 2006. Zo’n 3500 fotografen zijn aangesloten, zowel professionals die hun Nederlandse stockbeeld aanbieden en de betere amateurs die graag wat bijverdienen met hun hobby. In 2018 werd de Nationale Beeldbank onderdeel van het nationale persbureau. Op 23 september 2022 wordt de Nationale Beeldbank gelanceerd als marktplaats voor Nederlandse stockfoto’s waar ANP Foto zich blijft richten op nieuwsfotografie. 

Isabelle Schippers, manager van de Nationale Beeldbank: “Er is behoefte aan puur Nederlands stockbeeld en veel gebruikers zijn bereid daarvoor te betalen. Dat beeld moet dan wel laag geprijsd zijn en er moeten geen ingewikkelde beperkingen zijn in het gebruik. Vanaf 3 euro per foto bieden we nu echt Nederlands beeld aan dat zowel redactioneel als commercieel gebruikt mag worden. De premium beelden kosten 9 euro en foto’s waarvoor modellen zijn ingezet kosten 27 euro. Dan is er wel altijd een model release geregeld zodat het portretrecht is afgedekt.”

"Er is wel altijd een model release geregeld zodat het portretrecht is afgedekt"

"Er is wel altijd een model release geregeld zodat het portretrecht is afgedekt"

— Isabelle Schippers, manager van de Nationale Beeldbank

“Het ANP is gespecialiseerd in nieuwsfotografie, beelden met een beperkte houdbaarheid want wat vandaag nieuws is, is volgende week archiefmateriaal”, zegt Martijn Bennis, directeur van het ANP. “Dat archief heeft zeker waarde, maar voor veel archiefbeeld verdwijnt de belangstelling na verloop van tijd. Ook het ANP en fotografen die voor het ANP werken, beschikken over heel veel beeld dat als stockbeeld zeer bruikbaar is en nog lang verkocht kan blijven worden. Afnemers willen professioneel beeld waarvan de licentie goed geregeld is en dat niet te veel kost. Dat is de markt waar bedrijven als Shutterstock groot mee zijn geworden. Voor de Nederlandse markt willen wij met de Nationale Beeldbank die positie claimen.”

Loretta Mulders
Loretta Mulders
loretta.mulders@anp.nl

Contact

Neem contact op

Een aanvraag doen, meer weten of gewoon een snelle vraag? We beantwoorden je vragen elke werkdag van 09:00 tot 17:00 uur.

Bel me terug

Laat je nummer achter en we bellen
je zo snel mogelijk terug.

Bedankt! Je wordt zo snel mogelijk terug gebeld.

Je gaat akkoord met de voorwaarden