Blik op het ANP

ANP en de gemeenteraads- verkiezingen: onze rol wordt steeds diverser

ANP en de gemeenteraads- verkiezingen: onze rol wordt steeds diverser
Door Franca Grimbergen · 08 Mar 2022
In Martiniplaza, Groningen, worden de stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen geteld. ANP / Hollandse Hoogte / Kees van de Veen

Op 16 maart gaat Nederland naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen. Twee dagen ervoor, op 14 en 15 maart, zijn in elke gemeente enkele stembussen geopend om zo de drukte te spreiden. Net als bij de Tweede Kamerverkiezingen heeft het ANP ook bij deze verkiezingen een belangrijke rol.

De ANP Verkiezingsdienst brengt de uitslagen per gemeente. We brengen daarmee de opkomst en het aantal stemmen per partij inzichtelijk, daarbij horen ook blanco en ongeldige stemmen. Op basis van deze gegevens berekenen we de (prognose) zetelverdeling van de nieuwe gemeenteraad. 

Naast de nieuwe uitslagen presenteren we ook de uitslag van vorige gemeenteraadsverkiezingen. Zo is in een oogopslag te zien wat het verschil in stemmen is ten opzichte van de vorige verkiezingen. Ook totaliseren we per provincie én voor heel Nederland het aantal raadszetels.

Het verwerken van de stemmen

Nu vraag je je misschien af hoe het ANP dan aan al die stemmen vanuit de verschillende Nederlandse gemeente komt? Alle 334 gemeenten in Nederland geven de stemuitslagen telefonisch of digitaal aan ons door. Wanneer de stembureaus om 21:00 uur sluiten is het wachten tot de eerste gemeente hun uitslagen doorgeven. Ons zogeheten ‘belteam’ neemt de telefoontjes van alle gemeente en verwerken alle digitale uitslagen.

Leuk weetje: de strijd om het eerste melden van de eindstand gaat al jaren tussen Schiermonnikoog, Vlieland en het Gelderse Rozendaal. Dit zijn de kleinste gemeenten van Nederland, met elk ongeveer duizend kiezers.

Verkiezingsvisualisaties van LocalFocus

Hoe maak je deze stemmen (nog) inzichtelijker? Dat kan met de verkiezingsvisualisaties van LocalFocus, onderdeel van het ANP. De ANP Verkiezingsdienst staat gekoppeld met de verkiezingstool van LocalFocus waardoor de uitslagen een-op-een worden doorgegeven. Met de tool maak je eenvoudig je eigen visualisatie en breng je uitslagen van je eigen gemeente, de gemeenten om je heen, je provincie én Nederland in kaart. Ook mogelijk: het bouwen van je eigen coalitie.

De tool wordt door de meeste media al gebruikt bij de verschillende verkiezingen.

Fotografen door het hele land

Net als bij de Tweede Kamerverkiezingen trekken ook bij de gemeenteraadsverkiezingen tientallen (freelance) ANP-fotografen het land in om de verkiezingen in beeld te brengen. Van foto’s van (bijzondere) stemlocaties tot fotograferen tijdens de uitslagenavond bij de verschillende (lokale) politieke partijen. De foto’s in het speciale fotodossier op anpfoto.nl worden gedurende de periode van de verkiezingen continu aangevuld met nieuwe beelden.

Factcheck-marathon over gemeenteraadsverkiezingen

Klopt alle informatie die we in aanloop naar de verkiezingen lezen wel? Met de factcheck-marathon zoeken we samen met Pointer en Nieuwscheckers naar mis- en desinformatie rondom de verkiezingen.

Lees meer
Franca Grimbergen
Franca Grimbergen
franca.grimbergen@anp.nl

Contact

Neem contact op

Een aanvraag doen, meer weten of gewoon een snelle vraag? We beantwoorden je vragen elke werkdag van 09:00 tot 17:00 uur.

Bel me terug

Laat je nummer achter en we bellen
je zo snel mogelijk terug.

Bedankt! Je wordt zo snel mogelijk terug gebeld.

Je gaat akkoord met de voorwaarden