Tip

Quitclaim: deze dingen mogen niet ontbreken.

Quitclaim: deze dingen mogen niet ontbreken.
Door Loretta Mulders · 02 Feb 2022
Quitclaim, voetballende jongen
Foto: ANP / Westend61

Of je nu een redactioneel of een commercieel beeld laat produceren (of wellicht zelf gaat maken), een quitclaim is je beste vriend. Maar wat houdt het precies in en waarom is het eigenlijk zo belangrijk? In dit stuk zetten we de belangrijkste punten voor je op een rij.

Wat is een quitclaim?

Een quitclaim is een overeenkomst tussen fotograaf en model waarin de geportretteerde toestemming geeft voor de gemaakte beelden en afziet van zijn of haar portretrecht. Portretrecht is het recht van een geportretteerde om publicatie (in sommige gevallen) tegen te kunnen gaan. Of iemand zich kan beroepen op zijn of haar portretrecht is van verschillende factoren afhankelijk.

Waarom is het belangrijk?

Met een quitclaim zorg je dat alle partijen weten waar ze aan toe zijn. Stel: je hebt een fotograaf de opdracht gegeven om bezoekers van de wekelijkse markt vast te leggen. De fotograaf komt bij je terug met prachtige portretten. Je besluit een foto van een dame te gebruiken voor een advertentie op je website, waarmee je je product gaat promoten. Twee weken later ziet de desbetreffende dame zichzelf terug op internet. De fotograaf heeft haar nooit een quitclaim laten tekenen en de vrouw start een juridische procedure omdat haar portretrecht is geschonden.

Wanneer er mensen in het spel zijn, laat ze dan altijd een quitclaim ondertekenen.

Wanneer er mensen in het spel zijn, laat ze dan altijd een quitclaim ondertekenen.

Wanneer zet je een quitclaim in?

Het antwoord op die vraag is simpel: wanneer mensen op de foto gaan en je wil de foto openbaar publiceren, laat ze dan altijd een quitclaim ondertekenen. Dit is voor zowel de geportretteerde, de fotograaf en opdrachtgever prettig omdat iedereen op deze manier de afspraken zwart-op-wit heeft. Onthoud dat mensen zonder een getekende quitclaim altijd het recht hebben om zich te verzetten tegen publicatie van het beeld. Beter om het zekere voor het onzekere nemen.

De enige uitzondering op de regel is wanneer het nieuwsfotografie met een directe nieuwsaanleiding betreft. In dat geval heb je te maken met persvrijheid en mogen mensen (in bepaalde gevallen) herkenbaar in beeld gebracht worden. Media zullen zich telkens moeten afvragen of het voor het overbrengen van een bepaalde boodschap noodzakelijk is om een persoon herkenbaar in beeld te brengen.

Hoe ziet zo’n quitclaim eruit?

Veel meer dan één A4’tje is het vaak niet. Op internet zijn er legio voorbeelden te vinden van hoe een quitclaim eruit kan zien. Let op: kopieer en plak niet lukraak alle voorwaarden die je vindt op het internet. De ene quitclaim is de andere niet, jij moet zelf bepalen welke dingen voor jou belangrijk zijn om vast te leggen. Laat je desnoods adviseren door een jurist, zodat je er zeker van bent dat je niets over het hoofd ziet.

Wat mag er niet ontbreken?

- Allereerst wil je de basisgegevens van de geportretteerde noteren: voor-en achternaam, adres, telefoonnummer, mailadres en geboortedatum. Je wil deze persoon, mocht het nodig zijn, altijd kunnen contacteren. Noteer tevens altijd de datum en plaats waar de foto is genomen.

- Zorg dat de quitclaim begrijpelijk is. Hou het kort, gebruik niet te veel vakjargon en probeer juridische termen zoveel mogelijk te vermijden. Onthoud: alle partijen moet begrijpen wat ze tekenen.

- Benoem ook waar de foto allemaal wordt opgenomen. Ga je het beeld bijvoorbeeld toevoegen aan een beeldbank? Geef ook aan wie er allemaal in de desbetreffende beeldbank een foto kan downloaden. Denk aan: media, organisaties, bedrijven.

- Wil je de foto zowel redactioneel als commercieel in gaan zetten? Zorg dat je in de quitclaim opneemt dat de foto van de geportretteerde in beide gevallen gebruikt kan gaan worden.

- Denk ook na over de duur van de overeenkomst. Zit er een verloopdatum aan de gemaakte afspraken of gelden ze voor onbepaalde tijd en zijn de afspraken niet tussentijds opzegbaar?

- Wil je het zekere voor het onzekere nemen of heb je snel een beeld nodig voor je advertentie of campagne? Bekijk dan eens onze model released beeld collectie.

- Tot slot. Is iemand onder de 18? Laat dan een ouder of voogd de quitclaim ondertekenen, anders is deze niet rechtsgeldig.

Commercieel of redactioneel?

Je kunt niet alle foto’s die je vindt in een beeldbank, of laat maken, voor elk willekeurig doeleinde gebruiken. We zetten de verschillen tussen commercieel- en redactioneel beeld voor je uiteen.

Naar het artikel

Kies voor 'model released beeld'

Als je zeker wil weten dat deze dingen goed geregeld zijn of je gaat het beeld commercieel inzetten, kies dan voor model released beeld. We vertellen je in dit stuk wat dat inhoudt.

Meer over model released
Loretta Mulders
Loretta Mulders
loretta.mulders@anp.nl

Contact

Neem contact op

Een aanvraag doen, meer weten of gewoon een snelle vraag? We beantwoorden je vragen elke werkdag van 09:00 tot 17:00 uur.

Bel me terug

Laat je nummer achter en we bellen
je zo snel mogelijk terug.

Bedankt! Je wordt zo snel mogelijk terug gebeld.

Je gaat akkoord met de voorwaarden