Mededeling

Bart Maat wint ANP Nieuwsfoto van het jaar 2021

Bart Maat wint ANP Nieuwsfoto van het jaar 2021
Door Loretta Mulders · 11 Jan 2022
Bart Maat met zijn winnende foto na de uitreiking in het Beeld en Geluid Den Haag. Foto: Lex van Lieshout

Freelance ANP-fotograaf Bart Maat heeft met zijn foto van Kajsa Ollongren die het Binnenhof verlaat met de leesbare notitie 'Omtzigt functie elders' de ANP Nieuwsfoto van het jaar 2021 gewonnen. Hij werd door zowel de jury als het publiek verkozen tot winnaar. De winnende foto werd bekendgemaakt tijdens de prijsuitreiking, die via een livestream vanuit Beeld en Geluid Den Haag was te volgen.

De jury, die dit jaar bestond uit Leo Blom (ANP), Dick Möller (de Telegraaf) en fotojournalist Angeliek de Jonge, koos de foto van Bart uit 150 geselecteerde nieuwsfoto’s uit het jaaraanbod van ANP en Hollandse Hoogte.

De bekroonde foto toont verkenner Kajsa Ollongren, die na een positieve coronatest de Stadhouderskamer verliet op 25 maart 2021. Ze hield een stapel documenten in haar handen, waarvan een aantal leesbaar waren op de foto. Op de notitie was onder andere 'Omtzigt functie elders' te lezen. 

Kajsa Ollongren (D66) verlaat de Stadhouderskamer na een positieve uitslag van een coronatest. Foto: ANP / Bart Maat

Jurylid Leo Blom: "De foto is een treffend voorbeeld van het juiste moment en veroorzaakte een politieke crisis die de formatie maanden vertraagde." De jury koos de foto als winnaar uit vijf genomineerde ANP-foto’s van gezichtsbepalende nieuwsonderwerpen van 2021. De overige nominaties waren voor fotografen Ramon van Flymen, Koen van Weel, Robin van Lonkhuijsen en Remko de Waal.

"De foto is een treffend voorbeeld van het juiste moment en veroorzaakte een politieke crisis die de formatie maanden vertraagde."

"De foto is een treffend voorbeeld van het juiste moment en veroorzaakte een politieke crisis die de formatie maanden vertraagde."

— Leo Blom, jurylid

Publieksprijs

Ook het publiek koos voor de foto van Bart Maat. De hele dag, tot aan de bekendmaking op 11 januari, kon er gestemd worden op twaalf kanshebbers, die gedurende het jaar tijdens maandelijkse verkiezingen al de meeste stemmen hebben ontvangen. De foto van Bart kreeg de meeste stemmen van de twaalf (47%) en won daarmee ook de ANP Nieuwsfoto van het jaar Publieksprijs.

Bart Maat met presentator Edouard van Arem en juryvoorzitter Leo Blom. Foto: Lex van Lieshout

Prijzen

Bart ontvangt als winnaar van de ANP Nieuwsfoto van het jaar en de Publieksprijs een dubbele geldprijs.

ANP Nieuwsfoto van het jaar

ANP reikt dit jaar voor de vierde keer een prijs uit voor de beste nieuwsfoto van het jaar. De prijs is in het leven geroepen om aandacht te vragen voor de nieuwsfotografie die dagelijks door Nederlandse fotojournalisten wordt gemaakt. De prijs heette voorheen de Jos van Leeuwen Fotoprijs.

Publieksprijs

Bekijk hier alle genomineerde foto's voor de publieksprijs.

Naar alle genomineerden

Nieuwsfoto van het jaar 2021

Benieuwd naar de foto's van de andere genomineerde fotografen?

Naar alle genomineerden
Loretta Mulders
Loretta Mulders
loretta.mulders@anp.nl

Contact

Neem contact op

Een aanvraag doen, meer weten of gewoon een snelle vraag? We beantwoorden je vragen elke werkdag van 09:00 tot 17:00 uur.

Bel me terug

Laat je nummer achter en we bellen
je zo snel mogelijk terug.

Bedankt! Je wordt zo snel mogelijk terug gebeld.

Je gaat akkoord met de voorwaarden